Beeld: een elektrische taxi rijdt door Amsterdam
ondernemen

Elektrische taxi’s komen niet meer in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek

Elektrische taxi's zijn van de Milieulijst afgehaald Shutterstock, Mino Surkala

Ondernemers komen bij de aanschaf van elektrische taxi’s in 2024 niet meer in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit komt omdat deze voertuigen volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in verhouding niet veel duurder te zijn dan brandstoftaxi’s. “De meerprijs is te gering om nog te blijven stimuleren.”

Dit blijkt uit de nieuwe jaarlijkse Milieulijst, die samengesteld is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regelingen uit.

Over het algemeen worden bedrijven juist beloond voor het investeren in elektrische voertuigen. Wel moet een elektrisch voertuig volledig elektrisch zijn: hybride en dual-fuelvoertuigen zijn van de lijst gehaald. “Vanwege Europese regelgeving worden er strengere eisen gesteld aan vervoersmiddelen en werktuigen met een fossiele brandstofmotor”, aldus de Rijksdienst.

Niet duur genoeg

Volledig elektrische taxi’s voldoen dus wel aan die eis, maar omdat ze in verhouding niet duur genoeg zijn wordt de aanschaf ervan niet meer gestimuleerd volgens de MIA-regeling. “Om op de lijst te komen moet een bedrijfsmiddel een aanzienlijke milieuverdienste hebben, boven de wettelijke norm, en ook innovatief zijn (en daarmee duurder ten opzichte van het gangbare alternatief in de branche)”, zo meldt de Rijksdienst. Die laatste voorwaarde is de reden dat de elektrische taxi’s van de lijst zijn gehaald.

Met de MIA profiteren bedrijven van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

2 reacties op “Elektrische taxi’s komen niet meer in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek”

Adam|29.12.23|12:29

Vanaf 1 januari al aankoopdatum?

Pascal T|29.12.23|15:09

Fijne overheid.
Lekker op tijd met melden zo.

Elektrische taxi’s komen niet meer in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek | TaxiPro