brug, Rotterdam

Mobitex-netwerk voor real-time info Rotterdamse bruggen

Mobitex, het mobiele datacommunicatienetwerk van RAM Mobile Data dat door veel taxibedrijven wordt gebruikt, is aangesloten op de Rotterdamse bruggen door het Bureau Verkeersmanagement van de gemeente. Het systeem helpt de brandweer Rotterdam de snelste weg naar een brand te kiezen door ‘live’ informatie van de bruggen.

Ook voorkomt het systeem dat het parkeerverwijssysteem mensen naar een open brug stuurt en zo een file veroorzaakt.

Mobitex

“Wij hebben voor Mobitex gekozen omdat wij er zeker van moeten zijn dat de informatie altijd bij de ontvanger aankomt. Wij kunnen ons geen storingen permitteren”, vertelt William Meijer, verkeerskundige bij het Bureau Verkeersmanagement en verantwoordelijk voor het ontwerp en de toepassing van verkeersmanagementsystemen.

Hij gaat ervan uit dat het project dit najaar zal zijn afgerond en alle bruggen dan voorzien zijn van het nieuwe systeem. Het is systeem geeft aan welke van de 20 bruggen open staan of bijna open gaan.

Real-time statusinformatie

Vanaf de bruggen wordt via het Mobitex-netwerk automatisch real-time statusinformatie naar een centrale server verzonden, van waaruit de informatiestroom simultaan naar het verkeersmanagement platform van het Bureau Verkeersmanagement, de meldkamer van de brandweer en het parkeergeleidingssysteem wordt verstuurd.

De serverapplicatie wordt geleverd door Technolution. Door het nieuwe systeem, dat draadloos werkt, is op een overzichtskaart precies te zien of de slagbomen open of dicht gaan, de vergrendeling eraf of erop gaat, de brug open of dicht gaat of dat er een storing is.

Datanetwerk

Mobitex is een datanetwerk, dat vooral geschikt is voor het verzenden van relatief korte berichten (tot circa 8 A4’tjes tekst) die altijd aan moeten komen.  Mobitex wordt met name gebruikt door organisaties die afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van hun dataverbindingen (politie, brandweer, ambulances), en voor toepassingen waarbij tijdelijk wegvallen praktische problemen geeft (taxi, parkeermeters, wegenwacht).

Bij Mobitex ligt de nadruk op continue beschikbaarheid en betrouwbaarheid. RAM Mobile Data, eigenaar van het netwerk, ontwikkelt met haar Navara platform mobiele applicaties voor organisaties die hun mobiele medewerkers toegang willen geven tot relevante informatie, zoals bijvoorbeeld interne databases.

Op basis van het Track-and-Trace platform levert RAM een serie diensten voor ritregistratie, en het volgen van voertuigen, persoonsidentificatie en beveiliging. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.