Joop Atsma, CDA

Genomineerden TIP 2012: Quipment, Taxi-E en Better Place

De genomineerden voor de Taxi Innovatie Prijs 2012 (TIP) zijn Quipment, Sustainable Taxi Services B.V. en samenwerkingsverband BIOS-groep, Connexxion, TCA en Better Place. Voormalig staatssecretaris Joop Atsma (ministerie van Infrastructuur en Milieu) reikt op 30 november rond 16.00 uur de TIP 2012 uit op het cateringterras van Taxi Expo.

Wie wordt dit jaar dé innovator in de taxibranche? Drie genomineerden ontvangen elk een oorkonde, maar één van hen gaat ook met de fraaie Taxi Innovatie Prijs naar huis.

1. Het Taxi Veiligheid Net van Quipment

Taxi Veiligheid Net van Quipment is bedoeld voor alle taxibedrijven en taxichauffeurs in Nederland. In het geval van een onveilige situatie in een taxi kan de chauffeur – ongeacht het gebruikte boekingssysteem – een stil alarm activeren waardoor de positie van het voertuig wordt doorgegeven aan de centrale.

Daarnaast worden er twee collega’s (ongeacht welk taxibedrijf) op de hoogte gesteld om de chauffeur van hulp te voorzien. Op deze manier kunnen taxi chauffeurs in nood elkaar helpen door het gehele land.

Taxi Veiligheids Net, Quipment, Taxi Innovatie Prijs, TIP

2. Taxi-E van Sustainable Taxi Services B.V.

Taxi-E in Amsterdam is het eerste en enige volledig elektrische taxibedrijf in Nederland. Het snel uitbreidende bedrijf richt zich met name op contractvervoer voor bedrijven die milieuvriendelijk ondernemen en vervoer hoog in het vaandel hebben.

Maar ook zijn hun e-taxi’s op de standplaatsen te vinden. Taxi-E wil in de praktijk bewijzen dat een businessmodel gebaseerd op e-taxi’s werkt.

Taxi-E, Ruud Zandvliet, Edvard Hendriksen, elektrische taxi

3. Non-stop elekrische taxi’s van BIOS-groep, Connexxion, Taxi Centrale Amsterdam en Better Place

Met de netwerkoplossing voor elektrische auto’s van Better Place kan het intensieve taxiverkeer tussen Amsterdam en Schiphol overschakelen op elektrische auto’s. Door de inzet van een batterijwisselstation wordt op een veilige, snelle en effectieve manier de relatief beperkte actieradius van de elektrische auto weggenomen.

Het verwisselen van de accu gebeurt volautomatisch binnen 5 minuten, het opladen van de batterijen vindt doorlopend in het wisselstation plaats. Met dit product kan de zeer intensieve taxi operatie van BIOS-groep Connexxion en TCA naadloos overschakelen op elektrisch vervoer.

elektrische taxis, schiphol, better place, tca, bios, connexxion

Taxi Innovatie Prijs

De Taxi Innovatie Prijs is bij de start van Taxi Expo, nu acht jaar geleden, in het leven geroepen om nadrukkelijk aandacht te vragen voor het belang van innovatie in de sector kleinschalig personenvervoer. De TIP heeft zich de laatste jaren definitief een plaats verworven in de bedrijfstak taxi en met name bij toeleveranciers en serviceverleners.

Ook dit jaar heeft de deskundige en deels vernieuwde vakjury zich over de inzendingen gebogen.

  • Hans Rat, tot begin dit jaar secretaris-generaal van de wereldorganisatie van openbaar vervoerders UITP, heeft zich bereid gevonden het voorzitterschap van de Taxi Innovatie Prijs op zich te nemen. Hij brak vele malen -ook in OV-kringen- een lans voor de grotere inzet van taxi’s in het openbaar vervoer.
  • Maikel Bader, medewerker van Viziris/CG-Raad, voerde jaren campagne voor het vervoer van blindengeleidehonden in taxi’s en verwierf op die manier steeds meer specialistische kennis op taxigebied, met name in het contractvervoer.

Naast Rat en Bader, bestaat de jury uit

  • Lysbeth van der Kroon, lid Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)
  • Onno van Drunen, managing consultant VeDeCe Consultancy
  • Simon Huiberts, Huiberts Transportinnovatie
  • Wim Faber, hoofdredacteur Magazine Personenvervoer
  • Roelant Groen (niet-stemmend), beursmanager Taxi Expo, Amsterdam RAI

Remko Mast, vakbondsbestuurder Vervoer/Taxi bij FNV Bondgenoten, kon zijn drukke werkzaamheden niet langer combineren met het werk in de TIP-jury en nam afscheid.

Taxi Expo

Taxi Expo 2012 is het vakevenement in de Benelux en vormt het jaarlijkse trefpunt voor de Nederlandse personenvervoerder. Tijdens dit evenement komen alle aspecten van deze brede vervoerssector aan bod.

De beurs is geopend op 30 november van 10.00 van 18.00 uur en op zaterdag 1 december van 10.00 tot 17.00 uur en gratis te bezoeken door professionals uit de branche. Taxi Expo wordt georganiseerd door Amsterdam RAI in samenwerking met Challans & Faber en KNV Taxi.

TaxiID

Vorig jaar werd de TIP gewonnen door TaxiID.

Lees ook: Elektrisch taxibedrijf Taxi-E vergroot taximarkt Amsterdam

Lees ook: Accuwisselstation Schiphol alleen open voor elektrische taxi’s

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.