Cibatax, Zwarte doos, kantine, score, rijstijl

Taxichauffeurs rijden zuiniger door ‘zwarte doos’ in voertuig

VIDEO – Taxi’s van het Eindhovense Cibatax hebben een jaar lang met een zwarte doos geëxperimenteerd. Er waren er 200 ingebouwd, om gegevens te verzamelen over het rijgedrag van de chauffeur. Het blijkt dat de chauffeurs hun rijstijl hebben verbeterd, sinds de meetgegevens op een scherm in de kantine bijgehouden worden.

Het brandstofgebruik werd met vijf procent teruggedrongen. Een speciale chip in de auto’s registreerde de snelheid, het gebruik van gordels, het aangeven van de richting en andere gedragingen. Dit werd per chauffeur naar een rapportcijfer vertaald. Gemiddeld scoorden ze een 6,9. Dat cijfer is twee maanden later naar een 7,6 opgekrikt.

Video

Bekijk de uitzending van de NOS.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Taxichauffeurs rijden zuiniger door ‘zwarte doos’ in voertuig”

Irène Van Hogendorp|03.03.14|09:54

Wat een goed resultaat, gefeliciteerd!! Kregen de chauffeurs ook tips over hoe het rijgedrag te verbeteren?