Hans Schaap, GreenStar Statistics, ecobox, rijgedrag-analyse

‘Rijvaardigheid taxichauffeur doelgericht trainen geeft beste resultaat’

De kwaliteit van een taxichauffeur wordt onder meer bepaald door zijn rijkwaliteiten. Maar alle taxichauffeurs binnen je bedrijf een algemene rijvaardigheidstraining geven, is als schieten met een schot hagel op een mug. “Het is vooral belangrijk om eerst te kijken naar welke chauffeurs op welke onderdelen extra begeleiding nodig hebben”, vertelt Hans Schaap, directeur van GreenStar Statistics. “Want dat levert het meeste op tegen de laagste kosten.”

Om taxibedrijven inzicht te geven in de rijkwaliteiten van hun taxichauffeurs heeft GreenStar de Ecobox ontwikkeld. Dat is een stick die eenvoudig in de auto geplaatst kan worden en informatie over het rijgedrag verzamelt.

CO2-uitstoot

Schaap: “Het verbeteren van de rij-eigenschappen begint al bij bewustwording. Door het plaatsen van de Ecobox kan een taxibedrijf heel transparant meten wat het rijgedrag van chauffeurs is. Hierdoor worden zij zich bewust van hun handelingen en zullen ze beter hun best doen om netjes en milieuvriendelijk te rijden. Daarmee bespaar je als taxibedrijf op brandstof, schades en boek je CO2-reductie.”

Bijzonder aan de Ecobox van GreenStar is dat de feitelijke rijgedrag-gegevens gecombineerd kunnen worden met dienstinformatie uit de planningssystemen. “Het maakt natuurlijk een verschil of iemand de hele dag regiotaxi rijdt met korte ritjes in de stad, of bijvoorbeeld Valys met lange stukken over de snelweg”, weet Schaap. “Ook kan hierdoor onderscheid worden gemaakt tussen het verbruik van één voertuig die door meerdere chauffeurs is bemand.”

Begeleiding

Als een manager merkt dat een bepaalde chauffeur onder het gemiddelde scoort, bijvoorbeeld als het gaat om ’te hard optrekken’, ’te hard remmen’, ’teveel toeren’, ‘onnodig stationair draaien’, ‘overmatig toerental’, ’te hard rijden’, noem maar op, dan kan hij de chauffeur extra begeleiding geven. Mogeijkheden tot extra training zijn om de chauffeur zelf wat extra uitleg te geven, maar ook bijvoorbeeld via een e-learning.

“En dat hoeft dan alleen maar op de meest relevante zaken. Dat werkt veel beter dan bijvoorbeeld een algemene Het Nieuwe Rijden-training”, vindt Schaap. “Dat kan gewoon op de centrale, bijvoorbeeld door de manager. Of thuis achter de computer. Dat is een stuk goedkoper dan rijlessen. En het hoeft alleen voor de chauffeurs die het nodig hebben. Vervolgens kun je meteen het effect meten en wat de verbetering bedraagt.”

Taxichauffeur

En om de chauffeurs zelf ook op een positieve manier te betrekken bij de rijvaardigheids-trainingen, zou een taxibedrijf een klassement bij kunnen houden. Het systeem van GreenStar geeft iedere chauffeur een individueel rapportcijfer. De chauffeur die aan het einde van de maand de hoogste score heeft, krijgt een kleine prijs. “Dat is leuk voor de chauffeurs, want het zorgt voor gezonde onderlingen competitie”, vindt Schaap.

“En voor het taxibedrijf levert het flink voordeel op. Want de besparingen zijn fors hoger dan wat je kwijt bent aan een prijs. Zeker nu bijvoorbeeld bij aanbestedingen steeds meer wordt gevraagd naar de CO2-uitstoot van het vervoer. Dat kun je nu inzichtelijk maken en meteen verbeteren.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

‘Rijvaardigheid taxichauffeur doelgericht trainen geeft beste resultaat’ | TaxiPro
Hans Schaap, GreenStar Statistics, ecobox, rijgedrag-analyse

‘Rijvaardigheid taxichauffeur doelgericht trainen geeft beste resultaat’

De kwaliteit van een taxichauffeur wordt onder meer bepaald door zijn rijkwaliteiten. Maar alle taxichauffeurs binnen je bedrijf een algemene rijvaardigheidstraining geven, is als schieten met een schot hagel op een mug. “Het is vooral belangrijk om eerst te kijken naar welke chauffeurs op welke onderdelen extra begeleiding nodig hebben”, vertelt Hans Schaap, directeur van GreenStar Statistics. “Want dat levert het meeste op tegen de laagste kosten.”

Om taxibedrijven inzicht te geven in de rijkwaliteiten van hun taxichauffeurs heeft GreenStar de Ecobox ontwikkeld. Dat is een stick die eenvoudig in de auto geplaatst kan worden en informatie over het rijgedrag verzamelt.

CO2-uitstoot

Schaap: “Het verbeteren van de rij-eigenschappen begint al bij bewustwording. Door het plaatsen van de Ecobox kan een taxibedrijf heel transparant meten wat het rijgedrag van chauffeurs is. Hierdoor worden zij zich bewust van hun handelingen en zullen ze beter hun best doen om netjes en milieuvriendelijk te rijden. Daarmee bespaar je als taxibedrijf op brandstof, schades en boek je CO2-reductie.”

Bijzonder aan de Ecobox van GreenStar is dat de feitelijke rijgedrag-gegevens gecombineerd kunnen worden met dienstinformatie uit de planningssystemen. “Het maakt natuurlijk een verschil of iemand de hele dag regiotaxi rijdt met korte ritjes in de stad, of bijvoorbeeld Valys met lange stukken over de snelweg”, weet Schaap. “Ook kan hierdoor onderscheid worden gemaakt tussen het verbruik van één voertuig die door meerdere chauffeurs is bemand.”

Begeleiding

Als een manager merkt dat een bepaalde chauffeur onder het gemiddelde scoort, bijvoorbeeld als het gaat om ’te hard optrekken’, ’te hard remmen’, ’teveel toeren’, ‘onnodig stationair draaien’, ‘overmatig toerental’, ’te hard rijden’, noem maar op, dan kan hij de chauffeur extra begeleiding geven. Mogeijkheden tot extra training zijn om de chauffeur zelf wat extra uitleg te geven, maar ook bijvoorbeeld via een e-learning.

“En dat hoeft dan alleen maar op de meest relevante zaken. Dat werkt veel beter dan bijvoorbeeld een algemene Het Nieuwe Rijden-training”, vindt Schaap. “Dat kan gewoon op de centrale, bijvoorbeeld door de manager. Of thuis achter de computer. Dat is een stuk goedkoper dan rijlessen. En het hoeft alleen voor de chauffeurs die het nodig hebben. Vervolgens kun je meteen het effect meten en wat de verbetering bedraagt.”

Taxichauffeur

En om de chauffeurs zelf ook op een positieve manier te betrekken bij de rijvaardigheids-trainingen, zou een taxibedrijf een klassement bij kunnen houden. Het systeem van GreenStar geeft iedere chauffeur een individueel rapportcijfer. De chauffeur die aan het einde van de maand de hoogste score heeft, krijgt een kleine prijs. “Dat is leuk voor de chauffeurs, want het zorgt voor gezonde onderlingen competitie”, vindt Schaap.

“En voor het taxibedrijf levert het flink voordeel op. Want de besparingen zijn fors hoger dan wat je kwijt bent aan een prijs. Zeker nu bijvoorbeeld bij aanbestedingen steeds meer wordt gevraagd naar de CO2-uitstoot van het vervoer. Dat kun je nu inzichtelijk maken en meteen verbeteren.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.