Moia

Volkswagen en BMW gaan voor zelfrijdende taxi’s

BMW wil meedraaien in de ontluikende markt voor zelfrijdende taxi’s en gaat de mogelijkheden uitproberen in diverse Duitse steden. Volkswagen lanceert op zijn beurt het merk MOIA, waarmee moet worden ingespeeld op ridesharing, taxi-apps en elektrische, deels zelfrijdende auto’s. Dat beide autoproducenten hier op vrijwel hetzelfde moment mee in het nieuws komen is veelzeggend over het belang dat zij en veel van hun concurrenten hechten aan de combinatie van zelfrijdend vervoer en taxidienstverlening.

Beide autoproducenten antwoorden hiermee op partijen als Uber en Lyft, die flink aan de weg timmeren als het om zelfrijdende taxi’s gaat. In de Amerikaanse stad Pittsburgh rijden al autonome Volvo’s die de diensten van Uber verzorgen, waarbij de klanten zelf de route bepalen mits deze binnen de stadsgrenzen ligt. Uber’s concurrent Lyft werkt samen met General Motors aan zelfrijdend vervoer op afroep. BMW en Volkswagen willen de boot niet missen nu deze markt nog in de kinderschoenen staat.

Enorme behoefte

BMW gaat volgend jaar zo’n veertig zelfrijdende voertuigen inzetten voor taxivervoer in München, Daarna moet het project snel worden uitgebreid naar andere Duitse steden. Aan boord van elke auto zal een getrainde chauffeur zitten die kan ingrijpen als dat nodig is. BMW erkent dat partijen als Uber en Lyft een kleine voorsprong hebben, maar daar denkt het automerk juist van te kunnen profiteren. Waar anderen flink geld hebben uitgegeven om de markt bekend te maken met het concept van zelfrijdende auto’s die waar je per vervoersbeweging voor betaalt, kan BMW instappen op het moment dat mensen al weten waar het over gaat.

Bovendien blijkt er een enorme behoefte aan zulke diensten te bestaan. Dat merkt BMW aan de stappen die het tot nu toe al in deze markt heeft gezet. Ook op plekken waar concurrenten al actief zijn is nog volop ruimte voor nieuwe diensten, wat past in het beeld van de consument die aanbieders van producten en diensten met elkaar wil vergelijken. En als autoproducent en vlooteigenaar denkt BMW diensten te kunnen aanbieden waar Uber, Lyft en anderen niet toe in staat zijn, zoals ridesharing voor een specifieke gemeenschap of groep mensen. BMW wil niet zozeer de grootste worden op het gebied van ridesharing en taxidiensten met zelfrijdende auto’s, maar wel de coolste.

Meer mogelijkheden

Volkswagen heeft wel de ambitie om een leidende positie te verwerven en benadert de markt niet langer vanuit een afdeling binnen de eigen onderneming, maar met het zelfstandig opererende dochterbedrijf MOIA. De automaker spreekt zelf van een nieuwe mobiliteitsdienstverlener, waarin duurzaamheid een belangrijke component vormt. Volkswagen wil daarin met MOIA een wereldwijd toonaangevende speler worden.

MOIA moet zorgen voor een beter begrip van de mogelijkheden die nieuwe vormen van mobiliteit bieden, en tegelijk ook helpen die mogelijkheden verder uit te diepen. Volkswagen realiseert zich dat in de toekomst steeds minder mensen eigenaar van een auto zullen zijn, maar met MOIA wil VW zorgen dat het de autobezitters van nu straks op een andere manier als klanten aan zich verbonden houdt. De eerste elektrische, deels zelfrijdende auto van MOIA moet in 2021 op de markt komen.

Taxi via app

Volkswagen steekt honderden miljoenen in MOIA, dat in 2025 voor een aanzienlijk deel van de omzet van het moederbedrijf moet zorgen. MOIA zal zelf mobiliteitsdiensten ontwikkelen, maar ook in samenwerking met steden en bestaande transportsystemen. Er wordt begonnen met vijftig medewerkers en dat aantal zal snel groeien. MOIA houdt zijn ogen open voor interessante technologie-startups die in de eigen onderneming geïntegreerd kunnen worden. Het eerste verdienmodel ziet Volkswagen in het aanbieden van taxidiensten via een app. Dat zal gebeuren via Gett, de aanbieder van taxidiensten waarin Volkswagen eerder al een aandeel nam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Volkswagen en BMW gaan voor zelfrijdende taxi’s”

Taxi Volendam|06.12.16|15:31

En wij maar tobben met een concept uit 2000 wat BCT heet en nog steeds niet goed functioneert.
We worden links en rechts ingehaald door nieuwe aps , vrijwilligersdiensten en nu de zelf rijdende Taxi.
Het lijkt er op dat I&M het beroep Taxichauffeur aan het wegpesten is met onzinnige achterhaalde regelgeving om daarmee de autofabrikanten , belbussen en vrijwilligers vrij spel te geven.

Osman Yetkin|10.12.16|02:24

Het zal pas over 5 jaar gebeuren. Ze mogen blijven investeren. Een mens is echt niet vervangbaar.

Groete,
Goedkoop Schiphol Taxi
http://goedkoop-schipholtaxi.nl

Volkswagen en BMW gaan voor zelfrijdende taxi’s | TaxiPro
Moia

Volkswagen en BMW gaan voor zelfrijdende taxi’s

BMW wil meedraaien in de ontluikende markt voor zelfrijdende taxi’s en gaat de mogelijkheden uitproberen in diverse Duitse steden. Volkswagen lanceert op zijn beurt het merk MOIA, waarmee moet worden ingespeeld op ridesharing, taxi-apps en elektrische, deels zelfrijdende auto’s. Dat beide autoproducenten hier op vrijwel hetzelfde moment mee in het nieuws komen is veelzeggend over het belang dat zij en veel van hun concurrenten hechten aan de combinatie van zelfrijdend vervoer en taxidienstverlening.

Beide autoproducenten antwoorden hiermee op partijen als Uber en Lyft, die flink aan de weg timmeren als het om zelfrijdende taxi’s gaat. In de Amerikaanse stad Pittsburgh rijden al autonome Volvo’s die de diensten van Uber verzorgen, waarbij de klanten zelf de route bepalen mits deze binnen de stadsgrenzen ligt. Uber’s concurrent Lyft werkt samen met General Motors aan zelfrijdend vervoer op afroep. BMW en Volkswagen willen de boot niet missen nu deze markt nog in de kinderschoenen staat.

Enorme behoefte

BMW gaat volgend jaar zo’n veertig zelfrijdende voertuigen inzetten voor taxivervoer in München, Daarna moet het project snel worden uitgebreid naar andere Duitse steden. Aan boord van elke auto zal een getrainde chauffeur zitten die kan ingrijpen als dat nodig is. BMW erkent dat partijen als Uber en Lyft een kleine voorsprong hebben, maar daar denkt het automerk juist van te kunnen profiteren. Waar anderen flink geld hebben uitgegeven om de markt bekend te maken met het concept van zelfrijdende auto’s die waar je per vervoersbeweging voor betaalt, kan BMW instappen op het moment dat mensen al weten waar het over gaat.

Bovendien blijkt er een enorme behoefte aan zulke diensten te bestaan. Dat merkt BMW aan de stappen die het tot nu toe al in deze markt heeft gezet. Ook op plekken waar concurrenten al actief zijn is nog volop ruimte voor nieuwe diensten, wat past in het beeld van de consument die aanbieders van producten en diensten met elkaar wil vergelijken. En als autoproducent en vlooteigenaar denkt BMW diensten te kunnen aanbieden waar Uber, Lyft en anderen niet toe in staat zijn, zoals ridesharing voor een specifieke gemeenschap of groep mensen. BMW wil niet zozeer de grootste worden op het gebied van ridesharing en taxidiensten met zelfrijdende auto’s, maar wel de coolste.

Meer mogelijkheden

Volkswagen heeft wel de ambitie om een leidende positie te verwerven en benadert de markt niet langer vanuit een afdeling binnen de eigen onderneming, maar met het zelfstandig opererende dochterbedrijf MOIA. De automaker spreekt zelf van een nieuwe mobiliteitsdienstverlener, waarin duurzaamheid een belangrijke component vormt. Volkswagen wil daarin met MOIA een wereldwijd toonaangevende speler worden.

MOIA moet zorgen voor een beter begrip van de mogelijkheden die nieuwe vormen van mobiliteit bieden, en tegelijk ook helpen die mogelijkheden verder uit te diepen. Volkswagen realiseert zich dat in de toekomst steeds minder mensen eigenaar van een auto zullen zijn, maar met MOIA wil VW zorgen dat het de autobezitters van nu straks op een andere manier als klanten aan zich verbonden houdt. De eerste elektrische, deels zelfrijdende auto van MOIA moet in 2021 op de markt komen.

Taxi via app

Volkswagen steekt honderden miljoenen in MOIA, dat in 2025 voor een aanzienlijk deel van de omzet van het moederbedrijf moet zorgen. MOIA zal zelf mobiliteitsdiensten ontwikkelen, maar ook in samenwerking met steden en bestaande transportsystemen. Er wordt begonnen met vijftig medewerkers en dat aantal zal snel groeien. MOIA houdt zijn ogen open voor interessante technologie-startups die in de eigen onderneming geïntegreerd kunnen worden. Het eerste verdienmodel ziet Volkswagen in het aanbieden van taxidiensten via een app. Dat zal gebeuren via Gett, de aanbieder van taxidiensten waarin Volkswagen eerder al een aandeel nam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Volkswagen en BMW gaan voor zelfrijdende taxi’s”

Taxi Volendam|06.12.16|15:31

En wij maar tobben met een concept uit 2000 wat BCT heet en nog steeds niet goed functioneert.
We worden links en rechts ingehaald door nieuwe aps , vrijwilligersdiensten en nu de zelf rijdende Taxi.
Het lijkt er op dat I&M het beroep Taxichauffeur aan het wegpesten is met onzinnige achterhaalde regelgeving om daarmee de autofabrikanten , belbussen en vrijwilligers vrij spel te geven.

Osman Yetkin|10.12.16|02:24

Het zal pas over 5 jaar gebeuren. Ze mogen blijven investeren. Een mens is echt niet vervangbaar.

Groete,
Goedkoop Schiphol Taxi
http://goedkoop-schipholtaxi.nl