Singapore zet in op zelfvliegende taxi’s

De Aziatische stadstaat Singapore ziet wel brood in zelfvliegende taxi’s als aanvulling op het bestaande vervoersnetwerk. Sterker nog: het ministerie van transport is er zeker van dat deze voertuigen in de nabije toekomst het luchtruim van Singapore zullen vullen. Er wordt momenteel gepraat met verschillende bedrijven die de technologie kunnen leveren voor autonome drones die passagiers vervoeren.

De ambities werden onthuld tijdens het tweede Business Times Leaders Platform, waar het ministerie van transport een beeld schetste van mobiliteit in Singapore anno 2030. Dat meldt The Business Times op zijn website. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van data en kunstmatige intelligentie zorgen al voor veranderingen in transport en vervoer. De voortschrijdende techniek maakt het bovendien mogelijk om de beperkingen op de weg en qua beschikbaarheid van personeel het hoofd te bieden.

Vervoer op maat

Deze beperkingen en trends zullen er tegen 2030 voor hebben gezorgd dat het transportlandschap in 2030 in Singapore nadrukkelijk zal verschillen van hoe het er nu uitziet. Het aantal mogelijkheden voor stedelijke mobiliteit zal zijn toegenomen en waarschijnlijk nog steeds groeien. En het bezitten van een voertuig zal steeds minder voor de hand liggen. Als de mogelijkheden toenemen, zal het ook voor consumenten logischer worden om per keer vervoer op maat in te kopen. Om een voorbeeld te schetsen: met een pendelbus zonder bestuurder naar het werk, dan op de huurfiets naar de sportschool en uiteindelijk weer met de zelfvliegende taxi naar huis. Maar in dit schema kan net zo goed een zelfrijdende bus op afroep passen, of een trein.

De zelfvliegende taxi is in dat geheel minder ver weg dan hij misschien lijkt. Vliegtuigbouwer Airbus heeft bijvoorbeeld grote ambities als het gaat om het helpen terugdringen van de verkeersdrukte in binnensteden. Eén concept waar momenteel aan wordt gewerkt is een zelfvliegende taxi, die mensen via een app kunnen bestellen en delen. Toepassing in de dagelijkse praktijk laat nog wel wat jaren op zich wachten, maar Airbus is van plan nog dit jaar te beginnen met het testen van het luchtvaartuig.

Pilotprojecten

In Singapore worden op dit moment drie prototypes overwogen: de Hoversurf Scorpion van een Russische ontwikkelaar, de Duitse Volocopter VC200 en de Chinese Ehang 184. Deze laatste gaat mogelijk al in juli van dit jaar in pilotprojecten gebruikt worden in Dubai. Voor Singapore lijkt de zelfvliegende taxi nog wat verder weg, maar de stadstaat wil er zeker voor gaan. Openbaar vervoer met zelfrijdende bussen op afroep is een ander scenario dat in de komende jaren bewaarheid moet worden.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro.nl ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Singapore zet in op zelfvliegende taxi’s | TaxiPro

Singapore zet in op zelfvliegende taxi’s

De Aziatische stadstaat Singapore ziet wel brood in zelfvliegende taxi’s als aanvulling op het bestaande vervoersnetwerk. Sterker nog: het ministerie van transport is er zeker van dat deze voertuigen in de nabije toekomst het luchtruim van Singapore zullen vullen. Er wordt momenteel gepraat met verschillende bedrijven die de technologie kunnen leveren voor autonome drones die passagiers vervoeren.

De ambities werden onthuld tijdens het tweede Business Times Leaders Platform, waar het ministerie van transport een beeld schetste van mobiliteit in Singapore anno 2030. Dat meldt The Business Times op zijn website. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van data en kunstmatige intelligentie zorgen al voor veranderingen in transport en vervoer. De voortschrijdende techniek maakt het bovendien mogelijk om de beperkingen op de weg en qua beschikbaarheid van personeel het hoofd te bieden.

Vervoer op maat

Deze beperkingen en trends zullen er tegen 2030 voor hebben gezorgd dat het transportlandschap in 2030 in Singapore nadrukkelijk zal verschillen van hoe het er nu uitziet. Het aantal mogelijkheden voor stedelijke mobiliteit zal zijn toegenomen en waarschijnlijk nog steeds groeien. En het bezitten van een voertuig zal steeds minder voor de hand liggen. Als de mogelijkheden toenemen, zal het ook voor consumenten logischer worden om per keer vervoer op maat in te kopen. Om een voorbeeld te schetsen: met een pendelbus zonder bestuurder naar het werk, dan op de huurfiets naar de sportschool en uiteindelijk weer met de zelfvliegende taxi naar huis. Maar in dit schema kan net zo goed een zelfrijdende bus op afroep passen, of een trein.

De zelfvliegende taxi is in dat geheel minder ver weg dan hij misschien lijkt. Vliegtuigbouwer Airbus heeft bijvoorbeeld grote ambities als het gaat om het helpen terugdringen van de verkeersdrukte in binnensteden. Eén concept waar momenteel aan wordt gewerkt is een zelfvliegende taxi, die mensen via een app kunnen bestellen en delen. Toepassing in de dagelijkse praktijk laat nog wel wat jaren op zich wachten, maar Airbus is van plan nog dit jaar te beginnen met het testen van het luchtvaartuig.

Pilotprojecten

In Singapore worden op dit moment drie prototypes overwogen: de Hoversurf Scorpion van een Russische ontwikkelaar, de Duitse Volocopter VC200 en de Chinese Ehang 184. Deze laatste gaat mogelijk al in juli van dit jaar in pilotprojecten gebruikt worden in Dubai. Voor Singapore lijkt de zelfvliegende taxi nog wat verder weg, maar de stadstaat wil er zeker voor gaan. Openbaar vervoer met zelfrijdende bussen op afroep is een ander scenario dat in de komende jaren bewaarheid moet worden.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro.nl ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.