Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai

Wat betekent het coronavirus voor taxibedrijven?

Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai (onbeperkt gebruik)

Het coronavirus grijpt nu ook in Nederland om zich heen. Kan je als taxibedrijf werktijdverkorting aanvragen voor zieke medewerkers? En wat als je zzp’er bent en ziek wordt door het virus?

Over corona en COVID-19 is veel te doen en te zeggen, zeker nu de eerste ziektegevallen in Nederland bekend zijn. Feiten en fabels worden besproken door onder meer de Kamer van Koophandel, Bovag, werkgeversorganisatie VNO-NCW en natuurlijk het RIVM. TaxiPro zet de vragen en antwoorden op een rijtje die voor de taxibranche van belang zijn.

Preventie

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Die maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Poetsen

Ook belangrijk: maak regelmatig schoon. Besteed bij het schoonmaken extra aandacht aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de deur, het dashboard, bijrijdersstoel en achterbank. Op kantoor moet je denken aan de balie, deurklinken, tafels en stoelen, koffiekopjes, borden en bestek, zeepdispensers, telefoons en toetsenborden.

Informeren

Als werkgever ben je verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken, over alle maatregelen moet je je mensen dus informeren. Op dit moment is er nog geen reden voor speciale maatregelen op de werkvloer, aldus de werkgeversorganisaties. Wel wordt geadviseerd om te zorgen voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in toiletten. Overweeg ook om ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk, om zo lichamelijk contact te vermijden.

Thuisblijven

Als je symptomen opmerkt bij een medewerker, vraag dan of hij of zij thuis blijft en contact opneemt met de huisarts. Je kunt een medewerker niet verplichten om zich te laten onderzoeken. Wel kan je bij vermoeden van besmetting de toegang tot je bedrijf ontzeggen. Je moet de medewerker wel gewoon doorbetalen. Angst voor besmetting is geen goede reden om thuis te blijven, tenzij er een gegronde reden is voor de angst.

Als een medewerker niet ziek is, maar wel in quarantaine zit, moet je ook gewoon loon doorbetalen. Als ondernemer draag je zorg voor de verletkosten.Je hoeft je bedrijf bij een zieke medewerker niet te sluiten. De deuren moeten alleen dicht als dat door een overheidsinstantie wordt opgelegd.

Werktijdverkorting

Ondernemers die zijn getroffen door de impact van het coronavirus kunnen een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als je bedrijf recht heeft op de regeling, keert de staat voor niet-gewerkte uren WW uit aan de werknemers die ondertussen gewoon in dienst blijven. Bedrijven komen hiervoor in aanmerking als ze kunnen aantonen dat ze minimaal twee en maximaal 24 weken minimaal 20 procent minder werk hebben als gevolg van de situatie.

De werktijdverkorting is er alleen voor grotere ondernemingen. Zzp’ers zijn aangewezen op de eigen verzekering of buffer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

2 reacties op “Wat betekent het coronavirus voor taxibedrijven?”

Yvonne Corbesir|04.03.20|17:30

waarom wordt een “gast” die een taxirit wil niet gevraagd even een schoon mondkapje voor te doen en zijn/haar handen met gel te desinfecteren?
Bescherm me taxichauffeurs!

Ton Van Dalfsen|05.03.20|11:20

Gewoon voor alle partijen voorzichtig zijn. Zoals iedereen doet. Vaker je handen wassen en niezen in je mouw/ellenboog. Wat dacht je van winkels? afrekenen geld? sommige hebben soms hun bankbriefje in hun mond of met een nat gemaakte vinger geld tellen. Dan kan je wel op alle slakken zout leggen.

Wat betekent het coronavirus voor taxibedrijven? | TaxiPro
Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai

Wat betekent het coronavirus voor taxibedrijven?

Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai (onbeperkt gebruik)

Het coronavirus grijpt nu ook in Nederland om zich heen. Kan je als taxibedrijf werktijdverkorting aanvragen voor zieke medewerkers? En wat als je zzp’er bent en ziek wordt door het virus?

Over corona en COVID-19 is veel te doen en te zeggen, zeker nu de eerste ziektegevallen in Nederland bekend zijn. Feiten en fabels worden besproken door onder meer de Kamer van Koophandel, Bovag, werkgeversorganisatie VNO-NCW en natuurlijk het RIVM. TaxiPro zet de vragen en antwoorden op een rijtje die voor de taxibranche van belang zijn.

Preventie

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Die maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Poetsen

Ook belangrijk: maak regelmatig schoon. Besteed bij het schoonmaken extra aandacht aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de deur, het dashboard, bijrijdersstoel en achterbank. Op kantoor moet je denken aan de balie, deurklinken, tafels en stoelen, koffiekopjes, borden en bestek, zeepdispensers, telefoons en toetsenborden.

Informeren

Als werkgever ben je verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken, over alle maatregelen moet je je mensen dus informeren. Op dit moment is er nog geen reden voor speciale maatregelen op de werkvloer, aldus de werkgeversorganisaties. Wel wordt geadviseerd om te zorgen voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in toiletten. Overweeg ook om ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk, om zo lichamelijk contact te vermijden.

Thuisblijven

Als je symptomen opmerkt bij een medewerker, vraag dan of hij of zij thuis blijft en contact opneemt met de huisarts. Je kunt een medewerker niet verplichten om zich te laten onderzoeken. Wel kan je bij vermoeden van besmetting de toegang tot je bedrijf ontzeggen. Je moet de medewerker wel gewoon doorbetalen. Angst voor besmetting is geen goede reden om thuis te blijven, tenzij er een gegronde reden is voor de angst.

Als een medewerker niet ziek is, maar wel in quarantaine zit, moet je ook gewoon loon doorbetalen. Als ondernemer draag je zorg voor de verletkosten.Je hoeft je bedrijf bij een zieke medewerker niet te sluiten. De deuren moeten alleen dicht als dat door een overheidsinstantie wordt opgelegd.

Werktijdverkorting

Ondernemers die zijn getroffen door de impact van het coronavirus kunnen een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als je bedrijf recht heeft op de regeling, keert de staat voor niet-gewerkte uren WW uit aan de werknemers die ondertussen gewoon in dienst blijven. Bedrijven komen hiervoor in aanmerking als ze kunnen aantonen dat ze minimaal twee en maximaal 24 weken minimaal 20 procent minder werk hebben als gevolg van de situatie.

De werktijdverkorting is er alleen voor grotere ondernemingen. Zzp’ers zijn aangewezen op de eigen verzekering of buffer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

2 reacties op “Wat betekent het coronavirus voor taxibedrijven?”

Yvonne Corbesir|04.03.20|17:30

waarom wordt een “gast” die een taxirit wil niet gevraagd even een schoon mondkapje voor te doen en zijn/haar handen met gel te desinfecteren?
Bescherm me taxichauffeurs!

Ton Van Dalfsen|05.03.20|11:20

Gewoon voor alle partijen voorzichtig zijn. Zoals iedereen doet. Vaker je handen wassen en niezen in je mouw/ellenboog. Wat dacht je van winkels? afrekenen geld? sommige hebben soms hun bankbriefje in hun mond of met een nat gemaakte vinger geld tellen. Dan kan je wel op alle slakken zout leggen.