Chauffeur met mondkapje

Ook coronaprotocollen zorgvervoer en taxi vervallen per 23 maart

Chauffeur met mondkapje. Beeld: still uit video camjo

Met het omzetten van de mondkapjesplicht in een advies vanaf woensdag 23 maart, is er een einde gekomen aan de coronamaatregelen in de taxi. Om deze reden hebben de sociale partners FNV, CNV en KNV besloten om ook de coronaprotocollen voor het zorg- en taxivervoer woensdag te laten vervallen. 

“Nu de maatschappij terugkeert naar normaal en de effecten van het virus minder zijn, is het opvolgen van de gedetailleerde aanwijzingen in de protocollen ‘Consumententaxi’, ‘Zorgvervoer’ en ‘Leerlingenvervoer’ niet langer nodig”, schrijft KNV. De branchevereniging wijst er wel op dat de algemene basisadviezen zoals handen wassen, in de elleboog niezen en ventileren blijven gelden. Verder wordt er gesteld dat extra aandacht en alertheid nodig blijft bij het vervoeren van personen uit kwetsbare groepen.

Groepsvervoer verstandelijk beperkten

Het RIVM heeft hiervoor al eerder een advies ‘Aandachtspunten voor het groepsvervoer van ouderen en mensen met een verstandelijke beperking’ opgesteld, dat voorlopig overeind blijft. Dit advies houdt samengevat in dat er een gezondheidscheck gedaan moet worden voor aanvang van het vervoer, er gebruik moet worden gemaakt van een medisch mondneusmasker van ten minste type II door zowel de chauffeur als de reizigers, groepen zoveel mogelijk in vaste samenstelling vervoerd moeten worden, de ventilatie aangezet moet worden tijdens het vervoer en oppervlakken die veel worden aangeraakt gereinigd moeten worden.

Vervoer van coronapatiënten

Voor het vervoer van coronapatiënten blijven de RIVM-richtlijnen voor noodzakelijk zittend vervoer van personen met COVID-19 in stand. Denk hierbij aan het dragen van een chirurgisch mondmasker van het type IIR door zowel de chauffeur als de passagier, het plaatsen van een scherm tussen de chauffeur en passagier als de afstand minder dan anderhalve meter bedraagt en het tijdens de rit aanhebben van de ventilatie in het voertuig.

KNV, FNV en CNV blijven de ontwikkelingen rondom corona volgen. Mochten deze daartoe aanleiding geven, dan zullen de sociale partners bekijken of het nodig iso m opnieuw sectorprotocollen op te stellen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Ook coronaprotocollen zorgvervoer en taxi vervallen per 23 maart | TaxiPro
Chauffeur met mondkapje

Ook coronaprotocollen zorgvervoer en taxi vervallen per 23 maart

Chauffeur met mondkapje. Beeld: still uit video camjo

Met het omzetten van de mondkapjesplicht in een advies vanaf woensdag 23 maart, is er een einde gekomen aan de coronamaatregelen in de taxi. Om deze reden hebben de sociale partners FNV, CNV en KNV besloten om ook de coronaprotocollen voor het zorg- en taxivervoer woensdag te laten vervallen. 

“Nu de maatschappij terugkeert naar normaal en de effecten van het virus minder zijn, is het opvolgen van de gedetailleerde aanwijzingen in de protocollen ‘Consumententaxi’, ‘Zorgvervoer’ en ‘Leerlingenvervoer’ niet langer nodig”, schrijft KNV. De branchevereniging wijst er wel op dat de algemene basisadviezen zoals handen wassen, in de elleboog niezen en ventileren blijven gelden. Verder wordt er gesteld dat extra aandacht en alertheid nodig blijft bij het vervoeren van personen uit kwetsbare groepen.

Groepsvervoer verstandelijk beperkten

Het RIVM heeft hiervoor al eerder een advies ‘Aandachtspunten voor het groepsvervoer van ouderen en mensen met een verstandelijke beperking’ opgesteld, dat voorlopig overeind blijft. Dit advies houdt samengevat in dat er een gezondheidscheck gedaan moet worden voor aanvang van het vervoer, er gebruik moet worden gemaakt van een medisch mondneusmasker van ten minste type II door zowel de chauffeur als de reizigers, groepen zoveel mogelijk in vaste samenstelling vervoerd moeten worden, de ventilatie aangezet moet worden tijdens het vervoer en oppervlakken die veel worden aangeraakt gereinigd moeten worden.

Vervoer van coronapatiënten

Voor het vervoer van coronapatiënten blijven de RIVM-richtlijnen voor noodzakelijk zittend vervoer van personen met COVID-19 in stand. Denk hierbij aan het dragen van een chirurgisch mondmasker van het type IIR door zowel de chauffeur als de passagier, het plaatsen van een scherm tussen de chauffeur en passagier als de afstand minder dan anderhalve meter bedraagt en het tijdens de rit aanhebben van de ventilatie in het voertuig.

KNV, FNV en CNV blijven de ontwikkelingen rondom corona volgen. Mochten deze daartoe aanleiding geven, dan zullen de sociale partners bekijken of het nodig iso m opnieuw sectorprotocollen op te stellen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.