Leader TaxiPro TV

Taxichauffeurs verdeeld over einde mondkapjesplicht

Foto: leader TaxiPro TV

Het is vanaf 23 maart niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in de taxi. Dit betekent echter niet dat chauffeurs de mondkapjes massaal in de ban doen. Circa de helft van de taxichauffeurs zal het mondkapje namelijk blijven dragen of bekijkt het per situatie, blijkt uit een peiling van TaxiPro. 

Een groep van 403 chauffeurs gaf antwoord op de stelling ‘Ik neem als chauffeur 23 maart afscheid van het mondkapje in de taxi’. De reacties waren zeer uiteenlopend. Zo gaf 51,9 procent van de chauffeurs aan definitief afscheid nemen van het mondkapje tijdens het werk zodra dit woensdag mag. Er kwamen vanuit deze hoek dan ook veel lovende reacties op het nieuws. “Ik ben blij dat we er vanaf zijn”, zegt een chauffeur van Brookhuis. “Ik houd mijn gedachten liever bij de weg en wie zich zonder niet veilig voelt, is vrij het te dragen.”

‘Veel te vroeg’

De andere helft van de chauffeurs denkt hier echter anders over. Zo gaf 12,4 procent van de chauffeurs aan het mondkapje te blijven dragen. Dit geldt ook voor Maureen Hoffman, regiotaxichauffeur voor TCR uit Raalte. Zij geeft aan het veel te vroeg te vinden om vaarwel te zeggen tegen het mondkapje. “Corona is nog niet voorbij en zelfs de griep heerst nu. Aangezien wij als chauffeurs in een vrij kleine ruimte zitten en regelmatig meerdere klanten tegelijkertijd vervoeren, vind ik het echt niet verstandig en verantwoord om het mondkapje al af te doen. Ik houd hem voorlopig nog op en geef dit advies ook aan mijn klanten mee”, aldus Hoffman.

Blij dat het geen verplichting meer is

De overgebleven 35,7 procent van de chauffeurs laat het afhangen van de situatie. Zo ook Tea Panneman, taxichauffeur bij Connexxion. “Ik zal zeker het mondkapje bij mij houden en per situatie beslissen of ik hem gebruik, bijvoorbeeld in een volle bus of bij mensen met een risicogroep”, vertelt zij. Panneman is echter wel blij dat de verplichting straks weg is. “Ik denk dat de meeste chauffeurs blij zijn dat ze weer zonder mondkapje kunnen werken. Ik hoop wel dat de taxibedrijven chauffeurs die dit willen blijven faciliteren van mondkapjes, hygiënemiddelen en dergelijke om corona te voorkomen. Zeker omdat corona nog niet weg is en het risico er blijft zijn om besmet te worden.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeurs verdeeld over einde mondkapjesplicht | TaxiPro
Leader TaxiPro TV

Taxichauffeurs verdeeld over einde mondkapjesplicht

Foto: leader TaxiPro TV

Het is vanaf 23 maart niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in de taxi. Dit betekent echter niet dat chauffeurs de mondkapjes massaal in de ban doen. Circa de helft van de taxichauffeurs zal het mondkapje namelijk blijven dragen of bekijkt het per situatie, blijkt uit een peiling van TaxiPro. 

Een groep van 403 chauffeurs gaf antwoord op de stelling ‘Ik neem als chauffeur 23 maart afscheid van het mondkapje in de taxi’. De reacties waren zeer uiteenlopend. Zo gaf 51,9 procent van de chauffeurs aan definitief afscheid nemen van het mondkapje tijdens het werk zodra dit woensdag mag. Er kwamen vanuit deze hoek dan ook veel lovende reacties op het nieuws. “Ik ben blij dat we er vanaf zijn”, zegt een chauffeur van Brookhuis. “Ik houd mijn gedachten liever bij de weg en wie zich zonder niet veilig voelt, is vrij het te dragen.”

‘Veel te vroeg’

De andere helft van de chauffeurs denkt hier echter anders over. Zo gaf 12,4 procent van de chauffeurs aan het mondkapje te blijven dragen. Dit geldt ook voor Maureen Hoffman, regiotaxichauffeur voor TCR uit Raalte. Zij geeft aan het veel te vroeg te vinden om vaarwel te zeggen tegen het mondkapje. “Corona is nog niet voorbij en zelfs de griep heerst nu. Aangezien wij als chauffeurs in een vrij kleine ruimte zitten en regelmatig meerdere klanten tegelijkertijd vervoeren, vind ik het echt niet verstandig en verantwoord om het mondkapje al af te doen. Ik houd hem voorlopig nog op en geef dit advies ook aan mijn klanten mee”, aldus Hoffman.

Blij dat het geen verplichting meer is

De overgebleven 35,7 procent van de chauffeurs laat het afhangen van de situatie. Zo ook Tea Panneman, taxichauffeur bij Connexxion. “Ik zal zeker het mondkapje bij mij houden en per situatie beslissen of ik hem gebruik, bijvoorbeeld in een volle bus of bij mensen met een risicogroep”, vertelt zij. Panneman is echter wel blij dat de verplichting straks weg is. “Ik denk dat de meeste chauffeurs blij zijn dat ze weer zonder mondkapje kunnen werken. Ik hoop wel dat de taxibedrijven chauffeurs die dit willen blijven faciliteren van mondkapjes, hygiënemiddelen en dergelijke om corona te voorkomen. Zeker omdat corona nog niet weg is en het risico er blijft zijn om besmet te worden.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.