Geld. Foto: iStock / darkojow

Nieuwe regeling helpt getroffen MKB’ers eerder aan lening

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Kleine tot middelgrote bedrijven die dreigen failliet te gaan door de coronacrisis, kunnen nu al een beroep doen op de verruimde borgstellingsregeling. Hiermee hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen.

Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, EZK) besloten. Met deze stap is volgens haar al gelijk 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar voor getroffen mkb-bedrijven. De uitbreiding van de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling zou eerst eind maart in gaan.

Verhoging

Met de BMKB staat de overheid voor een deel borg voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de betrokken financier niet genoeg zekerheden kunnen bieden. De regeling kan benut worden door bedrijven voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening-courantkrediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’. Normaliter is het borgstellingskrediet 50 procent van het krediet dat de financier, vaak een bank, verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90 procent van dit borgstellingskrediet.

Met de verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet verhoogd van 50 naar 75 procent. Daardoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen, is het idee. De regeling zal ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot twee jaar.

ZZP’ers

Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB-regeling doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van EZK. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker.

Getroffen Ondernemers konden al werktijdverkorting aanvragen – een regeling ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En bijvoorbeeld ook uitstel van betaling/verlaging voorlopige aanslag van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst. ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen. Het kabinet overweegt wel om deze groep extra te ondersteunen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur voor Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor de andere ProMedia-websites.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Nieuwe regeling helpt getroffen MKB’ers eerder aan lening | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Nieuwe regeling helpt getroffen MKB’ers eerder aan lening

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Kleine tot middelgrote bedrijven die dreigen failliet te gaan door de coronacrisis, kunnen nu al een beroep doen op de verruimde borgstellingsregeling. Hiermee hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen.

Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, EZK) besloten. Met deze stap is volgens haar al gelijk 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar voor getroffen mkb-bedrijven. De uitbreiding van de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling zou eerst eind maart in gaan.

Verhoging

Met de BMKB staat de overheid voor een deel borg voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de betrokken financier niet genoeg zekerheden kunnen bieden. De regeling kan benut worden door bedrijven voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening-courantkrediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’. Normaliter is het borgstellingskrediet 50 procent van het krediet dat de financier, vaak een bank, verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90 procent van dit borgstellingskrediet.

Met de verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet verhoogd van 50 naar 75 procent. Daardoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen, is het idee. De regeling zal ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot twee jaar.

ZZP’ers

Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB-regeling doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van EZK. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker.

Getroffen Ondernemers konden al werktijdverkorting aanvragen – een regeling ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En bijvoorbeeld ook uitstel van betaling/verlaging voorlopige aanslag van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst. ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen. Het kabinet overweegt wel om deze groep extra te ondersteunen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur voor Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor de andere ProMedia-websites.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.