Geld. Foto: iStock / darkojow

Miljarden euro’s voor noodsteun aan bedrijven en zzp’ers

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

De regering stelt ‘vele miljarden euro’s’ beschikbaar om bedrijven en zzp’ers te steunen die door de coronacrisis in financiële problemen komen. De regeling voor werktijdverkorting wordt ingeruild voor een variant waarbij de overheid tot 90 procent van de loonsom van bedrijven voor haar rekening neemt. Ook krijgen alle ondernemers drie maanden uitstel voor hun belastingverplichtingen en kunnen zzp’ers hun inkomen tijdelijk laten aanvullen tot het bestaansminimum.

Dat hebben de ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) dinsdagavond meegedeeld op een persconferentie. Het is duidelijk dat de corona-pandemie en de maatregelen ertegen nog lange tijd van invloed blijven op de samenleving. Voor heel veel bedrijven en zelfstandig ondernemers is het werk daardoor sterk afgenomen. Zonder hulp gaan zij het niet redden en het kabinet speelt daar nu op in met vele miljarden euro’s aan steun.

Minister Wiebes gaf aan dat volksgezondheid nu de grootste zorg is, maar dat de maatregelen die daarvoor worden genomen wel een enorme economische impact hebben. “We willen er primair voor zorgen dat banen en werkgelegenheid behouden blijven en dat bedrijven overeind blijven”, herhaalden de minsters in soortgelijke bewoordingen meerdere keren. “Het pakket dat er nu ligt is voor de eerste drie maanden, maar wordt waar nodig aangevuld en aangepast. We doen wat nodig is en houden alle sectoren in de gaten. We laten niemand in de kou staan.”

Uitstel van belasting

Het wordt voor alle getroffen ondernemers eenvoudiger om uitstel van belasting aan te vragen en de invorderingen stoppen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes hoeven niet te worden betaald. “De invorderingsrente, die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn, wordt tijdelijk verlaagd van 4 procent naar bijna 0 procent. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0 procent. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.”

Er worden binnen het noodpakket twee typen maatregelen genomen die elkaar versterken: steunmaatregelen om ondernemers te compenseren voor geleden omzetverlies en liquiditeitsmaatregelen voor de financiële nood op korte termijn door acuut inkomensverlies. Door het enorme aantal van intussen bijna 80.000 aanvragen voor de werktijdverkorting bleek deze regeling niet meer houdbaar. Normaal doen er per jaar namelijk zo’n 200 bedrijven in nood een beroep op.

Geen ontslagen

Daarom is de werktijdverkorting omgezet in een tijdelijke regeling voor de tegemoetkoming in de loonkosten. Afhankelijk van het omzetverlies bedraagt die tegemoetkoming maximaal 90 procent van de loonsom.  Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: er mogen geen mensen worden ontslagen en de lonen moeten worden doorbetaald. Alle lopende aanvragen voor de werktijdverkorting worden overgezet naar de nieuwe regeling.

Sinds begin deze week is de verruimde borgstellingsregeling voor het MKB al van kracht. Ook de regeling Garantie Ondernemersfinanciering wordt uitgebreid, waarbij het garantieplafond wordt verhoogd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met deze regeling krijgen bedrijven van Economische Zaken 50 procent garantie op bankleningen en bankgaranties. Verder krijgen kleine ondernemers rentekorting op de microkredieten van verstrekker Qredits.

Aanvulling inkomen niet terugbetalen

Er is verder een nieuwe regeling voor zzp’ers bedacht. Voor een periode van drie maanden kunnen zij via een versnelde procedure in aanmerking komen voor een aanvulling van het inkomen tot het bestaansminimum. Dit kan binnen vier weken worden geregeld en voorschotten zijn mogelijk, terwijl het aangevulde bedrag niet hoeft te worden terugbetaald. De ministers vroegen wel om enig geduld: het kost even om alle regelingen goed neer te zetten en dat zal morgen nog niet het geval zijn, dus iedereen wordt gevraagd te wachten op nadere berichten.

Uiteraard gaat er enorm veel geld in al deze regelingen zitten. Hoekstra sprak van “vele miljarden” en van “zeker 10 tot 20 miljard euro”, maar er is geen maximum voorzien en de regering doet wat nodig is om mensen aan het werk en de economie aan de gang te houden. “De overheidsfinanciën zijn op orde, zodat we moeilijke tijden als deze goed door kunnen komen. Er zijn vele miljarden euro’s beschikbaar om banen te behouden en ondernemingen overeind te houden”, aldus minister Hoekstra.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Miljarden euro’s voor noodsteun aan bedrijven en zzp’ers”

Bertax Landsmeer|17.03.20|23:38

Mooi geregeld allemaal maar werkelijkheid is dat diegene die een dure lease heeft en dito verzekering straks met die overvolle taximarkt de uitgestelde bedrijfs en belastingkosten allemaal weer moeten optellen in hun maandelijkse afdracht!

En dat is nou het probleem van alles?

De staat heeft werkelijk geen idee wat taxi rijden aan investeringen kost per maand!

Niet alleen financiële input is nu belangrijk maar ook een betere uitgangspositie na deze crisis is belangrijk door ervoor te zorgen

Bertax Landsmeer|18.03.20|00:11

dat het vergunningenstelsel gereorganiseerd wordt naar maximale uitgifte!

Vele zzpers en ondernemers moeten immers straks weer deze schulden inlossen en dat kan alleen maar met een gezonde gereorganiseerde tot rust gemaakte taximarkt.

Beetje vreemd eigenlijk dat er nu pas steun gegeven wordt aan een taximarkt na een Virus wat al 20 jaar in de problemen zit mede door toedoen van diezelfde overheid die ( nu nog ) ongelimiteerd taxivergunningen uitgeeft in met name Amsterdam.

Bertax Landsmeer|18.03.20|00:26

Ik moet zeggen natuurlijk iets is beter dan niets maar echt geholpen zijn de zzper,s en ondernemers in de taxibranche pas als er een vergunningenstop komt, en een kleine ondernemersdiploma verplicht wordt met psychische test voor nieuwkomers mochten er weer vergunningen nodig zijn naar behoefte van de economie!

Dat er over een week een armada aan aanvragen binnenkomt voor bijstand zegt echt alles over de miserabele toestand waar de taximarkt al in verkeerde!

Holland Taxi Peter Walgreen|18.03.20|11:32

Bertax,
Goed verhaal, vooral bij de straks uitgestelde betalingen zal je weer keihard met je neus op de feiten gedrukt worden en dan gaan velen hoogstwaarschijnlijk alsnog failliet.