Geld. Foto: iStock / darkojow

Tijdelijke noodregeling zelfstandig ondernemers van start

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) gaat volgende week van start. De regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, met inkomensondersteuning en bedrijfskrediet tijdens de coronacrisis. De Tozo, die uitgevoerd wordt op gemeentelijk niveau, loopt in eerste instantie tot 1 juni 2020.

De steun is bedoeld voor ondernemers van wie het inkomen door de crisis lager dan het sociaal minimum zal zijn. Indien die verwachting kan worden onderbouwd, wordt het inkomen maximaal drie maanden aangevuld. Voor gehuwden en samenwonenden gebeurt dat tot een bedrag van 1.500 euro netto en voor alleenstaanden tot 1.050 euro netto. De aanvullingen hoeven niet te worden terugbetaald. Wie meer inkomen heeft dan de bijstandsnorm, uit het eigen bedrijf of een regulier dienstverband daarnaast, krijgt geen aanvulling.

Zelfstandig ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen verder een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.157 euro met een rente van 2 procent. Deze lening is binnen vier weken beschikbaar en heeft een maximale looptijd van de lening is drie jaar. Er hoeven bovendien pas vanaf januari 2021 aflossingen te worden gedaan.

Geen onderzoek

De Tozo lijkt op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz), maar kent in vergelijking versoepelde voorwaarden en een versnelde procedure. Zo kan de aanvraag in vier weken worden verwerkt, in plaats van de gebruikelijke dertien. Ook wordt er geen onderzoek gedaan naar de levensvatbaarheid van het bedrijf. Daarnaast hebben het vermogen  en het inkomen van de partner geen invloed op de tegemoetkoming. De regeling is zo eenvoudig en snel uitvoerbaar.

Het kabinet doet wel een oproep aan zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers om alleen een beroep de doen op de Tozo als dat echt nodig is. “Zo voorkomen we misbruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering. Achteraf zal worden gecontroleerd. Gemeenten zijn verplicht om bij fraude de toegekende bijstand terug te vorderen en een boete op te leggen.” Ook als blijkt dat het voorspelde inkomensverlies in de praktijk meevalt, moet de ondernemer dat aan de gemeente melden.

Zorgen en onzekerheid

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt het volgende over de regeling: “Om het coronavirus te bestrijden, heeft de overheid stevige maatregelen afgekondigd die veel impact hebben op bedrijven. Dat betekent dat nu veel ondernemers en zelfstandigen de gevolgen merken in hun bedrijf. Het werk kan zelfs helemaal stilvallen. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid. Over de acute situatie, maar ook voor de langere termijn. Met deze regeling willen we inkomen en kapitaal bieden zodat zelfstandig ondernemers zich gesteund voelen en dat we gezamenlijk zo goed mogelijk door deze lastige periode heen komen.”

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Tijdelijke noodregeling zelfstandig ondernemers van start | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Tijdelijke noodregeling zelfstandig ondernemers van start

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) gaat volgende week van start. De regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, met inkomensondersteuning en bedrijfskrediet tijdens de coronacrisis. De Tozo, die uitgevoerd wordt op gemeentelijk niveau, loopt in eerste instantie tot 1 juni 2020.

De steun is bedoeld voor ondernemers van wie het inkomen door de crisis lager dan het sociaal minimum zal zijn. Indien die verwachting kan worden onderbouwd, wordt het inkomen maximaal drie maanden aangevuld. Voor gehuwden en samenwonenden gebeurt dat tot een bedrag van 1.500 euro netto en voor alleenstaanden tot 1.050 euro netto. De aanvullingen hoeven niet te worden terugbetaald. Wie meer inkomen heeft dan de bijstandsnorm, uit het eigen bedrijf of een regulier dienstverband daarnaast, krijgt geen aanvulling.

Zelfstandig ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen verder een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.157 euro met een rente van 2 procent. Deze lening is binnen vier weken beschikbaar en heeft een maximale looptijd van de lening is drie jaar. Er hoeven bovendien pas vanaf januari 2021 aflossingen te worden gedaan.

Geen onderzoek

De Tozo lijkt op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz), maar kent in vergelijking versoepelde voorwaarden en een versnelde procedure. Zo kan de aanvraag in vier weken worden verwerkt, in plaats van de gebruikelijke dertien. Ook wordt er geen onderzoek gedaan naar de levensvatbaarheid van het bedrijf. Daarnaast hebben het vermogen  en het inkomen van de partner geen invloed op de tegemoetkoming. De regeling is zo eenvoudig en snel uitvoerbaar.

Het kabinet doet wel een oproep aan zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers om alleen een beroep de doen op de Tozo als dat echt nodig is. “Zo voorkomen we misbruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering. Achteraf zal worden gecontroleerd. Gemeenten zijn verplicht om bij fraude de toegekende bijstand terug te vorderen en een boete op te leggen.” Ook als blijkt dat het voorspelde inkomensverlies in de praktijk meevalt, moet de ondernemer dat aan de gemeente melden.

Zorgen en onzekerheid

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt het volgende over de regeling: “Om het coronavirus te bestrijden, heeft de overheid stevige maatregelen afgekondigd die veel impact hebben op bedrijven. Dat betekent dat nu veel ondernemers en zelfstandigen de gevolgen merken in hun bedrijf. Het werk kan zelfs helemaal stilvallen. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid. Over de acute situatie, maar ook voor de langere termijn. Met deze regeling willen we inkomen en kapitaal bieden zodat zelfstandig ondernemers zich gesteund voelen en dat we gezamenlijk zo goed mogelijk door deze lastige periode heen komen.”

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.