Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

4.000 euro noodsteun niet voor zzp’er en bedrijf aan huis

Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

De lijst met sectoren die in aanmerking komen voor 4.000 euro overheidsteun wordt maandag uitgebreid. Of de taxisector daar nu bij is of niet: het geld zal aan de neus van veel zelfstandige taxiondernemers voorbijgaan. Er kan namelijk alleen een aanvraag worden gedaan als het privé-adres en het bedrijfsadres niet hetzelfde zijn.

Vorige week was er al veel te doen over de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), ook wel bekend als het noodloket. Ondernemers die direct zijn getroffen door de coronacrisis, kunnen eenmalig een bedrag van 4.000 euro krijgen. In de praktijk blijken er echter alleen branches op de lijst te waar de bedrijven momenteel gedwongen dicht zijn, zoals kapperszaken, rijscholen en sportclubs. De taxibranche is weliswaar zeker 90 procent van het werk kwijt, maar omdat beschikbaarheid van vervoer belangrijk en in sommige (medische) gevallen noodzakelijk is, staan de taxi’s niet gedwongen stil.

Kans is klein

Afgelopen weekend werd aangekondigd dat de TOGS met een aantal sectoren wordt uitgebreid. Het gaat met name om winkels in de non-food, die hard hebben geklaagd over het feit dat ze niet op de lijst stonden. Welke sectoren het precies zijn, wordt als het goed is in de loop van maandag bekend. Maar de kans dat de taxisector er ook bij is, lijkt vooralsnog klein.

Bovendien is er een belangrijke beperking aan de regeling, waardoor een fors deel van de taxibranche in alle gevallen naast die 4.000 euro zal grijpen. Het adres van het bedrijf en het privé-adres van de aanvrager mogen namelijk niet hetzelfde zijn. Alleen bepaalde horecabedrijven zijn hiervan uitgezonderd. Dat betekent in de praktijk dat veruit de meeste zzp’ers met een eigen taxibedrijf niet bij het noodloket kunnen aankloppen. Voor grotere taxibedrijven die vanuit het woonadres van de eigenaar worden gerund, geldt hetzelfde.

Andere regelingen

Voor zelfstandig ondernemers is er sinds vorige week wel een noodregeling. Deze Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) voorziet in een aanvulling op het inkomen en de versoepelde mogelijkheid om geld te lenen voor zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers. Deze week zal ook meer bekend worden over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarbij de overheid tijdelijk een groot deel van de loonkosten van een bedrijf voor haar rekening kan nemen.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

13 reacties op “4.000 euro noodsteun niet voor zzp’er en bedrijf aan huis”

Duncan IJsbrandij|30.03.20|12:33

Toch wel heel raar dat een biljart vereniging of wat voor verenigingen er wel voor in aanmerking komen terwijl het ons brood is

Fadil Mouridi|30.03.20|13:57

Beste collega’s gedupeerde door de corina virus, wij zijn een gezond taxi bedrijf in Noord- Brabant wij hebben sinds maart 0 inkomsten ,de maatregelen hebben ons gefilleerd, geen enkele ritten meer, wij hebben allerlei vervoersdiensten waaronder, straat, luchthaven,horeca,hotels, en festival vervoer, alle zijn wij slachtoffer geworden, wat doet de overheid zij laten ons letterlijk en figuurlijk liggen.

Peter Walgreen|30.03.20|14:01

Duncan,
Helemaal eens met je opmerking.
En waar ik nog niemand over gehoord heb, de zelfstandigenaftrek die je kan toepassen mits je wel aan het urencriterium voldoet van 1225 uur per jaar, welke zeker taxi zzp’er kan hier nog aan voldoen?
Of worden we hier ook nog weer eens gepakt door de overheid?

Peter Walgreen|30.03.20|14:05

Duncan,
Helemaal eens met je opmerking.
Ik heb nog niemand gehoord over het zogenaamde urencriterium om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, dan moet je dus minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf gewerkt hebben, welke, bijvoorbeeld taxi zzp’er komt hier nu nog aan?
Worden we dan zo weer gepakt door de overheid?

Marco Mens|30.03.20|19:25

Beste Peter, het urencriterium van 1225 uur voor een zelfstandige 23,5 per week niet haalbaar? Als je een werkweek van 40 uur hebt zit je daar in 30 weken al aan, op een standplaats staan is werken, administratie is werken dus zou mij niet zo zorgen maken over het urencriterium. Dat echter nu de spelregels van de diversen “steun” regelingen duidelijk worden blijkt maar weer eens dat wat een politicus zegt niet altijd zo is als wat het lijkt.., vele zullen vermoedelijk naast de regelingen grijpen

Peter Walgreen|30.03.20|19:36

Marco,
Wij komen gelukkig al een paar jaar niet meer op standplaatsen, en met je administratie ben je natuurlijk ook gauw klaar als je geen werk hebt.
Bijvoorbeeld de standplaats op Leiden Centraal, daar staan de hele dag naar schatting 30 taxi’s te wachten op een verdwaalde klant.
En je hebt natuurlijk gelijk dat als je daar de hele dag staat ook als uren geldt.

Ghanem Ghanem|31.03.20|01:37

de overheid plukt je kaal. wat een onzin dat je prive adres net hetzelfde moet zijn als je bedrijfs adres. man man man… wat een oplichters!!

Ghanem Ghanem|31.03.20|01:38

net moest NIET zijn!!

Ghanem Ghanem|31.03.20|01:38

‘net moest NIET zijn!!

Marco Mens|31.03.20|10:39

Peter, ik bedoel dus te zeggen mocht je het urencriterium nodig hebben is daar simpel aan de uren te komen.. jouw vraag welke zzper komt hier nog aan is met deze simpele oplossing gauw opgelost! Dus tja… dat met bv leiden CS al 30 taxi’s een standplaats is waar je nauwelijks wat kunt verdienen ben ik met je eens. Ook wij kunnen onder normale omstandigheden deze tak van sport achterwege laten. Echter nood breekt wetten en liever werken dan mijn hand ophouden!!! Hoe gering ook de verdienste…

Marco Mens|31.03.20|10:44

Echter dat is een compleet andere discussie en nu niet aan de orde! Het ging mij om inzicht te geven op jou opmerking.. ik ben ook van mening dat de overheid onze branche zwaar in de kou laat staan!! En ben bang dat wij vallen onder de “ eigen schuld, dikke bult” uitspraak van minister Wiebes!!! Want tja we zijn toch vrijwillig ZZPer en hebben risico genomen!! Ik hoop echter dat de Overheid nog tot nader inzicht komt en ook onze branche de broodnodige steun gaat geven!

Ghanem Ghanem|31.03.20|11:59

het hele volk moet opstaan tegen het kabinet bandieten. zij verdienen meer dan 10 duizend per maand en wij als zzp’ers hebben geen recht op hulp
we zitten 2 weken thuis en moeten nog 4 weken zitten dus totaal 6 weken zonder inkomen?? waar zijn de mensenrechten?

Sta op Nederland tegen de bandieten in Den haag!!! De Fransen waren 15 maaanden aan het demonstreren en hier durven ze niet eens 15 mibuten!!

Henry Boeren|03.04.20|01:20

Is er ook iets bekend dat er verzekering maatschappijen zijn die de premies opschorten? Of zijn ze allemaal bikkelhard en dwingen ze toch tot betaling

4.000 euro noodsteun niet voor zzp’er en bedrijf aan huis | TaxiPro
Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

4.000 euro noodsteun niet voor zzp’er en bedrijf aan huis

Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

De lijst met sectoren die in aanmerking komen voor 4.000 euro overheidsteun wordt maandag uitgebreid. Of de taxisector daar nu bij is of niet: het geld zal aan de neus van veel zelfstandige taxiondernemers voorbijgaan. Er kan namelijk alleen een aanvraag worden gedaan als het privé-adres en het bedrijfsadres niet hetzelfde zijn.

Vorige week was er al veel te doen over de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), ook wel bekend als het noodloket. Ondernemers die direct zijn getroffen door de coronacrisis, kunnen eenmalig een bedrag van 4.000 euro krijgen. In de praktijk blijken er echter alleen branches op de lijst te waar de bedrijven momenteel gedwongen dicht zijn, zoals kapperszaken, rijscholen en sportclubs. De taxibranche is weliswaar zeker 90 procent van het werk kwijt, maar omdat beschikbaarheid van vervoer belangrijk en in sommige (medische) gevallen noodzakelijk is, staan de taxi’s niet gedwongen stil.

Kans is klein

Afgelopen weekend werd aangekondigd dat de TOGS met een aantal sectoren wordt uitgebreid. Het gaat met name om winkels in de non-food, die hard hebben geklaagd over het feit dat ze niet op de lijst stonden. Welke sectoren het precies zijn, wordt als het goed is in de loop van maandag bekend. Maar de kans dat de taxisector er ook bij is, lijkt vooralsnog klein.

Bovendien is er een belangrijke beperking aan de regeling, waardoor een fors deel van de taxibranche in alle gevallen naast die 4.000 euro zal grijpen. Het adres van het bedrijf en het privé-adres van de aanvrager mogen namelijk niet hetzelfde zijn. Alleen bepaalde horecabedrijven zijn hiervan uitgezonderd. Dat betekent in de praktijk dat veruit de meeste zzp’ers met een eigen taxibedrijf niet bij het noodloket kunnen aankloppen. Voor grotere taxibedrijven die vanuit het woonadres van de eigenaar worden gerund, geldt hetzelfde.

Andere regelingen

Voor zelfstandig ondernemers is er sinds vorige week wel een noodregeling. Deze Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) voorziet in een aanvulling op het inkomen en de versoepelde mogelijkheid om geld te lenen voor zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers. Deze week zal ook meer bekend worden over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarbij de overheid tijdelijk een groot deel van de loonkosten van een bedrijf voor haar rekening kan nemen.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

13 reacties op “4.000 euro noodsteun niet voor zzp’er en bedrijf aan huis”

Duncan IJsbrandij|30.03.20|12:33

Toch wel heel raar dat een biljart vereniging of wat voor verenigingen er wel voor in aanmerking komen terwijl het ons brood is

Fadil Mouridi|30.03.20|13:57

Beste collega’s gedupeerde door de corina virus, wij zijn een gezond taxi bedrijf in Noord- Brabant wij hebben sinds maart 0 inkomsten ,de maatregelen hebben ons gefilleerd, geen enkele ritten meer, wij hebben allerlei vervoersdiensten waaronder, straat, luchthaven,horeca,hotels, en festival vervoer, alle zijn wij slachtoffer geworden, wat doet de overheid zij laten ons letterlijk en figuurlijk liggen.

Peter Walgreen|30.03.20|14:01

Duncan,
Helemaal eens met je opmerking.
En waar ik nog niemand over gehoord heb, de zelfstandigenaftrek die je kan toepassen mits je wel aan het urencriterium voldoet van 1225 uur per jaar, welke zeker taxi zzp’er kan hier nog aan voldoen?
Of worden we hier ook nog weer eens gepakt door de overheid?

Peter Walgreen|30.03.20|14:05

Duncan,
Helemaal eens met je opmerking.
Ik heb nog niemand gehoord over het zogenaamde urencriterium om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, dan moet je dus minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf gewerkt hebben, welke, bijvoorbeeld taxi zzp’er komt hier nu nog aan?
Worden we dan zo weer gepakt door de overheid?

Marco Mens|30.03.20|19:25

Beste Peter, het urencriterium van 1225 uur voor een zelfstandige 23,5 per week niet haalbaar? Als je een werkweek van 40 uur hebt zit je daar in 30 weken al aan, op een standplaats staan is werken, administratie is werken dus zou mij niet zo zorgen maken over het urencriterium. Dat echter nu de spelregels van de diversen “steun” regelingen duidelijk worden blijkt maar weer eens dat wat een politicus zegt niet altijd zo is als wat het lijkt.., vele zullen vermoedelijk naast de regelingen grijpen

Peter Walgreen|30.03.20|19:36

Marco,
Wij komen gelukkig al een paar jaar niet meer op standplaatsen, en met je administratie ben je natuurlijk ook gauw klaar als je geen werk hebt.
Bijvoorbeeld de standplaats op Leiden Centraal, daar staan de hele dag naar schatting 30 taxi’s te wachten op een verdwaalde klant.
En je hebt natuurlijk gelijk dat als je daar de hele dag staat ook als uren geldt.

Ghanem Ghanem|31.03.20|01:37

de overheid plukt je kaal. wat een onzin dat je prive adres net hetzelfde moet zijn als je bedrijfs adres. man man man… wat een oplichters!!

Ghanem Ghanem|31.03.20|01:38

net moest NIET zijn!!

Ghanem Ghanem|31.03.20|01:38

‘net moest NIET zijn!!

Marco Mens|31.03.20|10:39

Peter, ik bedoel dus te zeggen mocht je het urencriterium nodig hebben is daar simpel aan de uren te komen.. jouw vraag welke zzper komt hier nog aan is met deze simpele oplossing gauw opgelost! Dus tja… dat met bv leiden CS al 30 taxi’s een standplaats is waar je nauwelijks wat kunt verdienen ben ik met je eens. Ook wij kunnen onder normale omstandigheden deze tak van sport achterwege laten. Echter nood breekt wetten en liever werken dan mijn hand ophouden!!! Hoe gering ook de verdienste…

Marco Mens|31.03.20|10:44

Echter dat is een compleet andere discussie en nu niet aan de orde! Het ging mij om inzicht te geven op jou opmerking.. ik ben ook van mening dat de overheid onze branche zwaar in de kou laat staan!! En ben bang dat wij vallen onder de “ eigen schuld, dikke bult” uitspraak van minister Wiebes!!! Want tja we zijn toch vrijwillig ZZPer en hebben risico genomen!! Ik hoop echter dat de Overheid nog tot nader inzicht komt en ook onze branche de broodnodige steun gaat geven!

Ghanem Ghanem|31.03.20|11:59

het hele volk moet opstaan tegen het kabinet bandieten. zij verdienen meer dan 10 duizend per maand en wij als zzp’ers hebben geen recht op hulp
we zitten 2 weken thuis en moeten nog 4 weken zitten dus totaal 6 weken zonder inkomen?? waar zijn de mensenrechten?

Sta op Nederland tegen de bandieten in Den haag!!! De Fransen waren 15 maaanden aan het demonstreren en hier durven ze niet eens 15 mibuten!!

Henry Boeren|03.04.20|01:20

Is er ook iets bekend dat er verzekering maatschappijen zijn die de premies opschorten? Of zijn ze allemaal bikkelhard en dwingen ze toch tot betaling