Minister Wouter Koolmees, EZ. Foto: Rijksoverheid

Regeling tegemoetkoming loonkosten bijna van start

Minister Wouter Koolmees, EZ. Foto: Rijksoverheid

Bedrijven die de komende tijd tenminste 20 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis, kunnen binnenkort een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Door tot 90 procent van de loonkosten van bedrijven over te nemen, wil de regering zo veel mogelijk voorkomen dat er banen en bedrijven verloren gaan.

De noodmaatregel overbrugging van behoud voor werkgelegenheid (NOW) was al aangekondigd en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdagochtend de details bekendgemaakt. Het UWV voert de regeling uit en streeft ernaar dat de NOW-loketten vanaf 6 april beschikbaar zijn en ondernemingen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben grote impact op kleine en grote bedrijven. Het werk en daarmee de omzet vallen soms helemaal stil. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid. Met de NOW ondersteunen we werkgevers die ook in deze moeilijke periode vasthouden aan hun werknemers, ook diegenen zonder vast contract.”

Naar rato van omzetdaling

Bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen. Dat gebeurt naar rato van de omzetdaling. Bij een omzetverlies van 100 procent is de tegemoetkoming 90 procent, bij procent omzetverlies is dat 45 procent van de totale loonsom. Voorwaarde is dat medewerkers hun reguliere salaris blijven ontvangen. Ook mogen bedrijven tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart, april en mei 2020. Soms is uitblijvende klandizie pas later terug te zien in de omzetdaling. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start. Voor de loonsom worden gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd, er is geen onderscheid naar contractvorm.

Eindafrekening

Naar verwachting gaat het loket bij het UWV op 6 april open. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020. Bij een positief oordeel over de aanvraag keert het UWV een voorschot van 80 procent in drie delen uit. Het eerste deel volgt binnen twee tot vier weken, maar mogelijk sneller. Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient de werkgever vaststelling van de subsidie aan te vragen. Vervolgens zal het UWV binnen 22 weken een eindafrekening doen. Die kan hoger of lager uitvallen dan bij de eerste opgave werd verwacht. Bedrijven met acute liquiditeitsproblemen kunnen worden geholpen met de andere maatregelen uit het noodpakket.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Regeling tegemoetkoming loonkosten bijna van start | TaxiPro
Minister Wouter Koolmees, EZ. Foto: Rijksoverheid

Regeling tegemoetkoming loonkosten bijna van start

Minister Wouter Koolmees, EZ. Foto: Rijksoverheid

Bedrijven die de komende tijd tenminste 20 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis, kunnen binnenkort een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Door tot 90 procent van de loonkosten van bedrijven over te nemen, wil de regering zo veel mogelijk voorkomen dat er banen en bedrijven verloren gaan.

De noodmaatregel overbrugging van behoud voor werkgelegenheid (NOW) was al aangekondigd en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdagochtend de details bekendgemaakt. Het UWV voert de regeling uit en streeft ernaar dat de NOW-loketten vanaf 6 april beschikbaar zijn en ondernemingen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben grote impact op kleine en grote bedrijven. Het werk en daarmee de omzet vallen soms helemaal stil. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid. Met de NOW ondersteunen we werkgevers die ook in deze moeilijke periode vasthouden aan hun werknemers, ook diegenen zonder vast contract.”

Naar rato van omzetdaling

Bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen. Dat gebeurt naar rato van de omzetdaling. Bij een omzetverlies van 100 procent is de tegemoetkoming 90 procent, bij procent omzetverlies is dat 45 procent van de totale loonsom. Voorwaarde is dat medewerkers hun reguliere salaris blijven ontvangen. Ook mogen bedrijven tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart, april en mei 2020. Soms is uitblijvende klandizie pas later terug te zien in de omzetdaling. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start. Voor de loonsom worden gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd, er is geen onderscheid naar contractvorm.

Eindafrekening

Naar verwachting gaat het loket bij het UWV op 6 april open. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020. Bij een positief oordeel over de aanvraag keert het UWV een voorschot van 80 procent in drie delen uit. Het eerste deel volgt binnen twee tot vier weken, maar mogelijk sneller. Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient de werkgever vaststelling van de subsidie aan te vragen. Vervolgens zal het UWV binnen 22 weken een eindafrekening doen. Die kan hoger of lager uitvallen dan bij de eerste opgave werd verwacht. Bedrijven met acute liquiditeitsproblemen kunnen worden geholpen met de andere maatregelen uit het noodpakket.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.