Geld. Foto: iStock / darkojow

Tweede steunpakket voor ondernemers van 13 miljard euro

Foto ter illustratie.Foto: iStock / darkojow

Het kabinet schiet het bedrijfsleven nog een keer te hulp met een tweede coronasteunpakket ter waarde van 13 miljard euro. De maatregelen zijn zo ontworpen dat naar verwachting meer bedrijven er iets aan hebben. Maar ze moeten ondernemers én werknemers tegelijkertijd prikkelen om na te denken of zij nog wel op dezelfde manier als voorheen hun geld kunnen blijven verdienen.

“In sommige sectoren wordt het niet meer zoals het was”, verklaarde minister Eric Wiebes van Economische Zaken bij de bekendmaking van de verlenging van het steunpakket. Sommige horecazaken bijvoorbeeld zullen voorlopig echt niet op volle kracht open kunnen. Het is aan bedrijven zelf om zich op die blijvend veranderde situatie voor te bereiden, zodat zij straks toch op eigen benen kunnen staan. “De periode om daarover na te denken is nu aangebroken”, aldus de bewindsman.

Ontslagboete vervalt

Het kabinet blijft de lonen grotendeels doorbetalen voor bedrijven die veel omzet kwijt zijn geraakt door de coronacrisis. Maar daarbij wordt ditmaal meer ruimte geboden om toch banen te schrappen, omdat dat soms nodig is om ook op de langere termijn levensvatbaar te blijven. De extra korting op de loonkostenregeling bij banenverlies, ook wel de ontslagboete genoemd, komt te vervallen.

Bedrijven die het blijvend minder druk krijgen, gaan wel meer verantwoordelijkheid dragen voor omscholing van hun werknemers, zodat die elders aan de slag kunnen. Daar steekt het kabinet 50 miljoen euro in. “Zo worden zij beter toegerust voor de arbeidsmarkt van straks”, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij wijst erop dat de crisis langer gaat duren dan gehoopt. “Dat vraagt veel van ons uithoudingsvermogen.”

De begrotingsoverschotten van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor “diepe zakken” bij minister Wopke Hoekstra (Financiën). Maar ondanks de sterke buffers die de laatste jaren zijn opgebouwd, kan de belastingbetaler volgens hem niet tot in het oneindige blijven opdraaien voor de financiële problemen van bedrijven als gevolg van de coronacrisis.

Noodpakket

In het nieuwe noodpakket is meer aandacht voor de nood van seizoensbedrijven, die in de eerste steunronde nog grotendeels het nakijken hadden. Maar voor echt maatwerk is opnieuw geen ruimte, omdat de regelingen niet te ingewikkeld mogen worden. “Je kan dit niet voor elk bedrijf figuurzagen”, aldus Hoekstra.

Er worden ook meer voorwaarden gesteld. Zo moeten bedrijven die aankloppen voor steun, beloven dat zij dit jaar geen dividend uitkeren, geen bonussen betalen en geen eigen aandelen inkopen.

Bron: ANP

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke is algemeen hoofdredacteur van van ProMedia Group.

6 reacties op “Tweede steunpakket voor ondernemers van 13 miljard euro”

Rodney Barten|25.05.20|08:59

Ook word er bij de TOZO regeling in het tweede steunpakket gekeken naar het inkomen van de partner, is deze meer dan 1650 euro per maand dan kan je fluiten naar deze inkomstenondersteuning. Toch gek dat als je in loondienst bent dat je salaris tot 3x modaal word aangevuld en dat de zzp-ers buiten de boot vallen. Ook de ontslagboete komt te vervallen, vrees dat de echte klappen nu gaan vallen, voor zowel de zzp als werknemers.

Johan Zevenbergen|25.05.20|09:34

@ Rodney
In het eerste steun pakket vielen indien beide zzp binnen een gezin waren, ook al buiten de boot.
En werd er beperkt tot één bijstands uitkering.

Clash Royale|25.05.20|09:44

Laat die klappen maar komen dan.
Wordt tijd dat Nederland op staat en er iets tegen gaat doen.

Maar beetje vreemd nieuws voor een taxi site.
En een beetje daags na de kermis.

Peter Walgreen|25.05.20|10:21

Ben het met je eens Rodney,
Mijn vrouw heeft een inkomen waarbij we dan net aan onze vaste lasten kunnen betalen (o.a. huurhuis van meer dan € 900.00 per maand) en dan moeten we natuurlijk ook nog eten en drinken en af en toe kleding kopen maar dat kan daar niet van.
Ik/wij hebben nog wel een spaarpotje, maar als je dat niet hebt gaat je kop er financieel gelijk af en kom je meteen in zwaar weer terecht natuurlijk.
(Als je geen partner hebt dan krijg je nog een keer € 3000.00 voor 3 maanden.)

Rodney Barten|25.05.20|10:27

Johan: Het is triest dat zulke gaten niet gedicht worden. Niemand zou buiten de boot moeten vallen, we hebben hier te maken met een bedrijfsrisico wat niet in te calculeren was.

John van Wissen|06.06.20|14:47

Misschien gaan ze nog nadenken wat ze zeggen over TOZO 2 omdat wat ik weet kan de aanvraag 6 juli pas.
Het is inderdaad niet juist
dat als partner werkt maar je vaste lasten zijn meer dan het partner inkomen en met de taxi moeten de kosten buiten het partner inkomen betaald worden dat ze niet compenseren voor zzp waar ook prive mee betaald moet worden.dat betekend dat privé en zakelijk alles in de min komt en dan?.
Ik denk dat ze er nog op terug komen ze moeten zien dat het niet klopt.