Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

Steunmaatregel voor zzp’ers verlengd

Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, ofwel de Tozo, krijgt een vervolg. De noodregeling loopt eind mei af, maar wordt met nog eens drie maanden verlengd. Dat gebeurt wel in een andere vorm. Zo wordt er vanaf juni ook naar het inkomen van de partner van de zzp’er gekeken. 

Wie nu gebruik maakt van de Tozo-uitkering, kan deze verlengen. Wel gelden voor de vervolgregeling andere voorwaarden. Ook zelfstandigen die tot nu toe nog geen gebruik hebben gemaakt van Tozo, kunnen dat alsnog gaan doen.

De zogeheten Tozo 2 is vanaf 1 juni tot en met 31 augustus aan te vragen bij de gemeente waarin de aanvrager woont. Die startdatum kan trouwens per gemeente verschillen. Mocht in de gemeente in kwestie de startdatum na 1 juni zijn, dan gaat de regeling wel gewoon met terugwerkende kracht vanaf 1 juni in.

Het grootste verschil met de eerdere Tozo-regeling is dat vanaf 1 juni het inkomen van de partner meetelt. Wanneer het gezamenlijke inkomen boven het sociaal minimum komt, kan er geen aanspraak worden gemaakt op Tozo 2. Klik hier om te bekijken wat het sociaal minimum is.

Nog geen inkomsten

Verder geldt er geen vermogenstoets, er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming en de kostendelersnorm wordt niet toegepast. Ook de lening voor bedrijfskapitaal binnen de Tozo 2 wordt verlengd. Het maximaal te lenen bedrag is 10.157 euro.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een toelichting op de regeling dat deze met name is bedoeld voor de ondernemers die de deze periode nog niet kunnen opstarten en dus nog geen inkomsten hebben. “Zo komt de ondersteuning terecht waar deze nodig is.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

9 reacties op “Steunmaatregel voor zzp’ers verlengd”

Peter Walgreen|26.05.20|10:26

De laatste regel in het verhaal:
Zo komt de ondersteuning terecht waar deze nodig is…..
Wat een onzin!
Ik heb/had een goedlopend bedrijf en betaalde behoorlijk wat belasting elk jaar maar omdat mijn vrouw een inkomen net boven het sociaal minimum heeft krijg ik dus niks meer.
Van haar inkomen kunnen we net aan de vaste lasten betalen, maar moeten natuurlijk ook nog boodschappen doen.
Wij hebben nog wel een spaarpotje maar iemand die dat niet heeft zit dan snel in de financieele problemen.

Marco Mens|27.05.20|20:16

@Peter. Deze situatie geldt voor ons en vele andere ondernemers waarbij beiden ondernemer zijn al vanaf het begin van de crisis. Die teren al een paar maanden in op eigen vermogen. Met een uitkering op sociaal minimum. Naar de hoogte van de betaalde belasting In het verleden is en wordt niet gekeken. Het is een sociaal (nood-)vangnet die is opgezet. Met blik op de nabije vakantieperiode is er hopelijk weer werk te verzetten. Niet klagen maar dragen en ondernemen.

Peter Walgreen|27.05.20|22:11

Marco,
ik klaag niet maar doe deze constatering waarbij mensen zonder spaarpotje misschien wel de grootste gedupeerden zijn.
Ik begin overigens alweer mondjesmaat weer wat ritten te rijden gelukkig.

Marco Mens|27.05.20|23:10

@Peter zo blijkt maar hoe geschreven tekst overkomt. Ik ben ervan overtuigd dat het spaarpotje van mensen die het hebben aangelegd voor andere doeleinden bestemd waren. Of dat het spreekwoordelijke appeltje voor de dorst veelal niet cq onvoldoende is aangelegd. Dat deze crisis plannen voor nu en de toekomst anders hebben gemaakt. Is duidelijk. Er is bij ons steeds iets aan omzet geweest hoef niemand uit te leggen dat +- 10% omzet over de afgelopen 2,5 maand t.o. vorig jaar onvoldoende is!

Marco Mens|27.05.20|23:20

Echter we ondernemen nog steeds. Staan paraat! Zijn in en blijven in beeld. Er blijft werk. Contacten warmbouden. Nieuwe aanleggen. Broekriem aantrekken. En er bieden zich weer kansen aan. Fijn omzet lezen dat bij jou er mondjesmaat weer werk komt. Afhankelijk van de besluiten Cannes overheden. zal hopelijk voor vele weer omzet te genereren zijn.

Nas Utrecht|28.05.20|14:49

Gewoon weer rijden en ik merk ook dat er vaker taxi’s worden gebeld of besteld. En op het station dat mensen wel deze dagen instappen. We moeten door stilstaan heeft geen zin en je best doen.

Amstedam Amsterdam|02.06.20|16:28

https://t.co/agADA4pb2z nieuwe #petitie “Schrap de partnertoets bij de tweede Tozo-regeling”

Atole Itua|11.06.20|06:13

Goedendag dames en zachtaardige mannen, ik had dringend een dringende lening nodig om mijn bedrijf te ondersteunen en de heer Jerry geeft me dus iedereen die ook een dringende lening nodig heeft om zichzelf te helpen, moet snel zijn bedrijfsadres per e-mail e-mailen {globalprovissioncompany@gmail.com} of Whatsapp: +380660376104

Carlos Ellison|31.07.20|12:45

Het handelssignaal van Claus hielp me $ 15.000 te verdienen met $ 2.000 na 7 dagen handelen in binaire opties met bitcoin, je bent inderdaad een inspiratie voor het woord dat Claus contact met hem opneemt
Via whatsapp: (+12166263236)