Munckhof

Meningsverschil over loonbetaling tussen bonden en MunckhofBron: Munckhof

Volgens FNV Taxi en CNV Vakmensen betaalt Munckhof Taxi zijn werknemers momenteel niet uit zoals dat zou moeten. Het vervoersbedrijf bestrijdt die lezing en zegt niets anders te doen dan vóór de coronacrisis.

De beide vakbonden hebben hun ongenoegen in een brief aan het bedrijf kenbaar gemaakt. In dat document wordt erop gewezen dat de taxisector door de coronacrisis weliswaar grotendeels stil is komen te staan, maar dat er ook steunmaatregelen zijn genomen om bedrijven door de crisis heen te helpen. In dit verband gaat het dan om de NOW-regeling, die doorbetaling van lonen ondanks het wegvallen van omzet mogelijk moet maken.

Die compensatie is volgens de bonden gebaseerd op de loonsom van januari en “geeft dus geen aanleiding om de werknemers hun recht te ontzeggen.” De bonden wijzen er verder op dat het grotendeels doorbetalen van uitgevallen contractvervoer door opdrachtgevers daar verder aan bijdraagt. “Ten gevolge van al deze maatregelen moet het voor bedrijven mogelijk zijn om de lonen ook daadwerkelijk op de gebruikelijke en wettelijk juiste wijze te voldoen”, stellen FNV en CNV.

Rekening bij werknemer

“Echter zien wij bij Munckhof in de praktijk dat niet het gebruikelijk loon wordt doorbetaald. Wel zien we dat er contracturen worden doorbetaald, dat er bij sommigen meeruren uit voorgaande maanden worden verrekend en dat er minuren genoteerd worden voor de periode dat men niet gewerkt heeft. Deze systematiek zorgt ervoor dat de rekening van deze crisis neergelegd wordt bij de werknemer, en dat is niet waar de rekening hoort.” De bonden vragen Munckhof met klem om de lonen ondanks de situatie van overmacht gewoon conform de wet door te betalen, gebaseerd op wat de werknemer eerder heeft gewerkt en betaald gekregen, waarbij het rechtsvermoeden arbeidsomvang dus van toepassing is.

Lusten en lasten

Jos Poortinga, directeur Taxi bij Munckhof, zegt het volgende over de stellingname van de bonden. “Vorige week hebben wij een brief ontvangen van vakbonden CNV en FNV, waarin zij aangeven dat zij vinden dat er zaken niet goed gaan in de loondoorbetaling bij Munckhof Taxi tijdens de coronacrisis. Daarover verschillen wij van mening, want wij verlonen op exact dezelfde wijze (en uiteraard conform cao) als voor de coronacrisis. Wij hebben ons standpunt ook getoetst binnen brancheorganisatie KNV en vinden daar de bevestiging dat onze werkwijze past binnen de afspraken die in de cao zijn gemaakt.”

Poortinga vervolgt: “Daar waar de vakbonden telkens pleiten voor het blijven toepassen van de cao ten tijde van corona, lijkt het er nu op dat men het dan alleen over de ‘lusten’ en niet over de ‘lasten’ heeft. Nog voordat wij hebben kunnen reageren binnen de door de bonden gestelde termijn, hebben de bonden gemeend de brief ook via social media te verspreiden. Dat vinden wij zeer teleurstellend. Inmiddels is er op mijn initiatief een overleg gepland met de bonden om de verschillende standpunten te bespreken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

5 reacties op “Meningsverschil over loonbetaling tussen bonden en Munckhof

”

Dick de Bruijn|18.06.20|12:44

Heeft AOW’er naast betaling basiscontracturen ook recht op doorbetaling van de ‘misgelopen’ meeruren die hij voorheen (toetsing januari) werkte? Wie weet dit?

Mark Berentssen|18.06.20|13:27

De NOW is infeite opgezet als een WW regeling die vanwege de omvang bij de werkgevers is neergelegd. Een AOW’er betaald geen premie dus lijkt me toch dat die geen geld uit een pot waar die niet aan bijdraagt.

Dick de Bruijn|18.06.20|16:57

NOW is niet een WW-regeling, maar is veel breder dan dat en schept wel verplichtingen van werkgever naar werknemer. Ik weet niet of de gesuggereerde koppeling tussen ‘WW-premie betalen’ en ‘recht op doorbetaling loon’ juist is.
Ruim 1400 netto per maand minder (gedurende in elk geval 2 maanden plus ook nog vakantiegeld daarover) is nogal wat. En daarbij, we moeten de komende jaren toch deze hele financiële operatie vd overheid met z’n ALLEN gaan terugbetalen, dus óók ik.

Eric van Dulst|20.06.20|10:28

Mijn baas betaald ook niet alle salaris uit,omdat hij van de now ook niet alles krijgt wat wij verdiende in januari. Scheelt mij ook ongeveer 200 a 300 euro per maand wat ik nu minder heb. Dat geld gaat nu waarschijnlijk naar onze AOW ers. Ook zij hebben een contract maar vallen niet onder now.Maar ik vind dit collegiaal. Iedereen moet inleveren. Helaas houden wij ,de werknemers,dit ook niet oneindig vol. Het was een beslissing van de overheid en we zien wel waar het schip strand.

Eric van Dulst|20.06.20|10:38

Vervolg: Ik weet zeker dat Munckhof ook rommelt met de cijfertjes in deze tijd. Het is vaak kiezen of delen,of blijven bestaan of omvallen.Van de overheid hoef je verder weinig te verwachten,vandaar dat ik dit zeker weet.De overheid werkt alleen voor de multinationals en de aandeelhouders.Maar daar zijn wij zelf debet aan.

Meningsverschil over loonbetaling tussen bonden en Munckhof | TaxiPro
Munckhof

Meningsverschil over loonbetaling tussen bonden en MunckhofBron: Munckhof

Volgens FNV Taxi en CNV Vakmensen betaalt Munckhof Taxi zijn werknemers momenteel niet uit zoals dat zou moeten. Het vervoersbedrijf bestrijdt die lezing en zegt niets anders te doen dan vóór de coronacrisis.

De beide vakbonden hebben hun ongenoegen in een brief aan het bedrijf kenbaar gemaakt. In dat document wordt erop gewezen dat de taxisector door de coronacrisis weliswaar grotendeels stil is komen te staan, maar dat er ook steunmaatregelen zijn genomen om bedrijven door de crisis heen te helpen. In dit verband gaat het dan om de NOW-regeling, die doorbetaling van lonen ondanks het wegvallen van omzet mogelijk moet maken.

Die compensatie is volgens de bonden gebaseerd op de loonsom van januari en “geeft dus geen aanleiding om de werknemers hun recht te ontzeggen.” De bonden wijzen er verder op dat het grotendeels doorbetalen van uitgevallen contractvervoer door opdrachtgevers daar verder aan bijdraagt. “Ten gevolge van al deze maatregelen moet het voor bedrijven mogelijk zijn om de lonen ook daadwerkelijk op de gebruikelijke en wettelijk juiste wijze te voldoen”, stellen FNV en CNV.

Rekening bij werknemer

“Echter zien wij bij Munckhof in de praktijk dat niet het gebruikelijk loon wordt doorbetaald. Wel zien we dat er contracturen worden doorbetaald, dat er bij sommigen meeruren uit voorgaande maanden worden verrekend en dat er minuren genoteerd worden voor de periode dat men niet gewerkt heeft. Deze systematiek zorgt ervoor dat de rekening van deze crisis neergelegd wordt bij de werknemer, en dat is niet waar de rekening hoort.” De bonden vragen Munckhof met klem om de lonen ondanks de situatie van overmacht gewoon conform de wet door te betalen, gebaseerd op wat de werknemer eerder heeft gewerkt en betaald gekregen, waarbij het rechtsvermoeden arbeidsomvang dus van toepassing is.

Lusten en lasten

Jos Poortinga, directeur Taxi bij Munckhof, zegt het volgende over de stellingname van de bonden. “Vorige week hebben wij een brief ontvangen van vakbonden CNV en FNV, waarin zij aangeven dat zij vinden dat er zaken niet goed gaan in de loondoorbetaling bij Munckhof Taxi tijdens de coronacrisis. Daarover verschillen wij van mening, want wij verlonen op exact dezelfde wijze (en uiteraard conform cao) als voor de coronacrisis. Wij hebben ons standpunt ook getoetst binnen brancheorganisatie KNV en vinden daar de bevestiging dat onze werkwijze past binnen de afspraken die in de cao zijn gemaakt.”

Poortinga vervolgt: “Daar waar de vakbonden telkens pleiten voor het blijven toepassen van de cao ten tijde van corona, lijkt het er nu op dat men het dan alleen over de ‘lusten’ en niet over de ‘lasten’ heeft. Nog voordat wij hebben kunnen reageren binnen de door de bonden gestelde termijn, hebben de bonden gemeend de brief ook via social media te verspreiden. Dat vinden wij zeer teleurstellend. Inmiddels is er op mijn initiatief een overleg gepland met de bonden om de verschillende standpunten te bespreken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

5 reacties op “Meningsverschil over loonbetaling tussen bonden en Munckhof

”

Dick de Bruijn|18.06.20|12:44

Heeft AOW’er naast betaling basiscontracturen ook recht op doorbetaling van de ‘misgelopen’ meeruren die hij voorheen (toetsing januari) werkte? Wie weet dit?

Mark Berentssen|18.06.20|13:27

De NOW is infeite opgezet als een WW regeling die vanwege de omvang bij de werkgevers is neergelegd. Een AOW’er betaald geen premie dus lijkt me toch dat die geen geld uit een pot waar die niet aan bijdraagt.

Dick de Bruijn|18.06.20|16:57

NOW is niet een WW-regeling, maar is veel breder dan dat en schept wel verplichtingen van werkgever naar werknemer. Ik weet niet of de gesuggereerde koppeling tussen ‘WW-premie betalen’ en ‘recht op doorbetaling loon’ juist is.
Ruim 1400 netto per maand minder (gedurende in elk geval 2 maanden plus ook nog vakantiegeld daarover) is nogal wat. En daarbij, we moeten de komende jaren toch deze hele financiële operatie vd overheid met z’n ALLEN gaan terugbetalen, dus óók ik.

Eric van Dulst|20.06.20|10:28

Mijn baas betaald ook niet alle salaris uit,omdat hij van de now ook niet alles krijgt wat wij verdiende in januari. Scheelt mij ook ongeveer 200 a 300 euro per maand wat ik nu minder heb. Dat geld gaat nu waarschijnlijk naar onze AOW ers. Ook zij hebben een contract maar vallen niet onder now.Maar ik vind dit collegiaal. Iedereen moet inleveren. Helaas houden wij ,de werknemers,dit ook niet oneindig vol. Het was een beslissing van de overheid en we zien wel waar het schip strand.

Eric van Dulst|20.06.20|10:38

Vervolg: Ik weet zeker dat Munckhof ook rommelt met de cijfertjes in deze tijd. Het is vaak kiezen of delen,of blijven bestaan of omvallen.Van de overheid hoef je verder weinig te verwachten,vandaar dat ik dit zeker weet.De overheid werkt alleen voor de multinationals en de aandeelhouders.Maar daar zijn wij zelf debet aan.