Corona ABC

Instructievideo’s voor veilig taxi- en zorgvervoer

Foto: still uit video Corona ABC

Sinds afgelopen maandag gelden er aangescherpte protocollen voor veilig taxi- en zorgvervoer van mensen uit risicogroepen. In aanvulling op de geschreven protocollen zijn er opnieuw instructievideo’s gemaakt waarin de regels worden uitgelegd. Het gaat om de vierde versie van het Corona ABC, beschikbaar op de site van TX-Keur.

De vier protocollen die in de instructievideo’s worden besproken gaan over taxivervoer ten behoeve van de consumentenmarkt en de zakelijke markt, zorgvervoer tot en met zeventien jaar, zorgvervoer vanaf achttien jaar en noodzakelijk vervoer voor mensen met COVID-19. De aanscherpingen zitten in de protocollen zorgvervoer tot en met zeventien, en vanaf achttien jaar. Deze zijn doorgevoerd op basis van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om betere bescherming te bieden tegen het coronavirus aan mensen uit risicogroepen.

Wel of geen mondmasker

In eerdere instructievideo’s werd onder andere mondeling uitleg gegeven over het omgaan met mond- en neusmaskers. In de nieuwe video’s wordt er ingezoomd op de aangepaste regels. Waar voorheen enkel de chauffeur een mondmasker diende te dragen bij het vervoeren van kinderen, moeten kinderen vanaf dertien jaar dit in de meeste gevallen nu ook. In de video’s wordt onder andere uitgelegd wanneer reizigers wel en geen mondmasker dienen te dragen en in welk geval dit een medische variant moet zijn.

Verder wordt onder andere ook uitgelegd welke plaatsen er op welke manier bezet mogen worden in de taxi in verschillende gevallen en welke regels er gelden bij het in- en uitstappen en plaatsnemen in de taxi. Bepaalde regels worden ondersteund aan de hand van een kort beeldfragment. Op deze manier wordt bijvoorbeeld geïllustreerd welke onderdelen van de taxi schoongemaakt dienen te worden na elke rit en hoe dit gedaan moet worden. De instructievideo’s kunnen hier bekeken worden.

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Instructievideo’s voor veilig taxi- en zorgvervoer”

Ton van Dalfsen|10.02.21|17:45

En daar hebben we weer TX keur. Kost veel geld om TX keur te krijgen en te houden terwijl je betere KWALITEIT AAN KLANT GEEFT geeft dan TX keur aan geeft.

Mozart K.|11.02.21|13:49

Waar kan ik deze vernieuwde protocollen vinden?
“Sinds afgelopen maandag gelden er aangescherpte protocollen voor veilig taxi- en zorgvervoer van mensen uit risicogroepen.”
Op de site van het KNV kan ik niets vinden.
Ik ben alleen op de hoogte van de laatste protocollen met datum 25 jan 2021.