ANP - Touringcar Amsterdam
Inwoners ervaren overlast

Zware touringcars vanaf 2024 geweerd uit centrum Amsterdam

Een touringcar vol toeristen op de Dam in Amsterdam. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media

Zware touringcars van meer dan 7,5 ton worden vanaf 1 januari 2024 geweerd uit de binnenstad van Amsterdam. De gemeente meldt dat de maatregel wordt genomen omdat veel inwoners overlast ervaren van de zware bussen.

De touringcars worden zoveel mogelijk verplaatst naar de randen van de stad. Bezoekers van de stad kunnen dan met openbaar vervoer verder reizen. De gemeente maakt overigens een uitzondering voor de Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat. Langs deze route bevinden zich namelijk populaire musea als Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage.

Overlast

“Er komen jaarlijks veel bezoekers naar Amsterdam met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan en daar willen we graag ruimte voor bieden”, zegt de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst. “Maar met 300 tot 450 touringcars per dag er is te veel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken.”

De zware touringcars veroorzaken opstoppingen in smalle straatjes en onveilige verkeerssituaties in de drukke binnenstad voor fietsers en voetgangers. Ook zijn ze te zwaar voor de kwetsbare kades en bruggen en zorgen ze voor uitstoot als ze met draaiende motor staan te wachten op hun passagiers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

1 reactie op “Zware touringcars vanaf 2024 geweerd uit centrum Amsterdam”

Stef Bouwhuis|02.02.23|13:43

Het gevolg is dat we straks veel kleinere bussen de stad in zien gaan. Het is toch geen business model om je gasten op de tram te zetten. Dan ben je ze kwijt! Of wil je ze straks massaal in speciale trams, allemaal met een vlaggetje op hun pet begeleid door stadsgidsen zien ronddwalen. Ik gok op ‘halve bussen’ en veel meer vervoersbewegingen. Maar je hebt wel bereikt dat die ‘zware’ bussen weg zijn. Kan je het straks een succes noemen. :)

Zware touringcars vanaf 2024 geweerd uit centrum Amsterdam | TaxiPro
ANP - Touringcar Amsterdam
Inwoners ervaren overlast

Zware touringcars vanaf 2024 geweerd uit centrum Amsterdam

Een touringcar vol toeristen op de Dam in Amsterdam. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media

Zware touringcars van meer dan 7,5 ton worden vanaf 1 januari 2024 geweerd uit de binnenstad van Amsterdam. De gemeente meldt dat de maatregel wordt genomen omdat veel inwoners overlast ervaren van de zware bussen.

De touringcars worden zoveel mogelijk verplaatst naar de randen van de stad. Bezoekers van de stad kunnen dan met openbaar vervoer verder reizen. De gemeente maakt overigens een uitzondering voor de Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat. Langs deze route bevinden zich namelijk populaire musea als Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage.

Overlast

“Er komen jaarlijks veel bezoekers naar Amsterdam met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan en daar willen we graag ruimte voor bieden”, zegt de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst. “Maar met 300 tot 450 touringcars per dag er is te veel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken.”

De zware touringcars veroorzaken opstoppingen in smalle straatjes en onveilige verkeerssituaties in de drukke binnenstad voor fietsers en voetgangers. Ook zijn ze te zwaar voor de kwetsbare kades en bruggen en zorgen ze voor uitstoot als ze met draaiende motor staan te wachten op hun passagiers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

1 reactie op “Zware touringcars vanaf 2024 geweerd uit centrum Amsterdam”

Stef Bouwhuis|02.02.23|13:43

Het gevolg is dat we straks veel kleinere bussen de stad in zien gaan. Het is toch geen business model om je gasten op de tram te zetten. Dan ben je ze kwijt! Of wil je ze straks massaal in speciale trams, allemaal met een vlaggetje op hun pet begeleid door stadsgidsen zien ronddwalen. Ik gok op ‘halve bussen’ en veel meer vervoersbewegingen. Maar je hebt wel bereikt dat die ‘zware’ bussen weg zijn. Kan je het straks een succes noemen. :)