Touringcar
Ogen op de weg

Ook dit jaar verkeerscontroles vanuit touringcars: ‘Bewustwording blijven creëren’

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Evkaz

Voor verkeerscontroles op de weg maakt de politie regelmatig gebruik van touringcars. Zo ook tijdens de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’, in de provincies Zeeland en Noord-Brabant. In deze touringcar controleren politieagenten op diverse verkeersovertredingen, zoals het rijden met een mobiele telefoon in de hand. Ook in het nieuwe jaar zullen acties als deze in de betreffende provincies plaatsvinden.

“We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel de focus op de weg”, zegt Amanda Flohr van de provincie Zeeland daarover tegen politie.nl. “Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2023. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van nul verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen.”

Tijdens de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ rijden politieagenten mee in een touringcar om weggebruikers te controleren op verkeersovertredingen. Volgens de politie zijn er tijdens deze handhavingsdagen enorm veel overtredingen geconstateerd en boetes uitgedeeld. ‘Met stip op één staat het gebruik van de (smart)phone achter het stuur. Ruim 2200 weggebruikers zijn staande gehouden voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Dit betreft meer dan 75 procent van het totaal aantal uitgeschreven bekeuringen. Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren’, aldus de politie.

Doelstelling

Verkeerscontroles als deze, hebben volgens de politie als doel om de verkeersveiligheid te verbeteren, de bewustwording te verhogen en gedragsverandering te bewerkstelligen. Een doelstelling waar een van de uitvoerende ondernemingen volledig achter staat. Het touringcarbedrijf, dat liever anoniem wil blijven, stelt daarom ook dit jaar weer een aantal touringcars beschikbaar aan de politie. “Het doel om het verkeer veiliger te maken, is natuurlijk altijd goed”, zegt de directeur van het betreffende touringcarbedrijf daarover. “Maar de politie is verder gewoon een van onze opdrachtgevers. Wij voeren deze opdracht uit volgens de met elkaar gemaakte afspraken. Vooralsnog gaat dat erg goed.”

Voordat de politie de touringcar kon gebruiken, moesten er nog wel wat aanpassingen worden gedaan. “Op verzoek van de politie zijn wij daaraan tegemoet gekomen. Verder kunnen we daar niks over zeggen, omdat dergelijke informatie deels hoort bij het “vertrouwd overleg” tussen ons en de opdrachtgever.”

Onopvallend

De keuze van de politie om op verkeersovertredingen te controleren vanuit een touringcar, komt niet zomaar uit de lucht vallen. “In een touringcar zit je veel hoger, waardoor je goed naar beneden in de auto’s kan kijken”, zo legde een woordvoerder van de Limburgse politie al eens uit tegenover TaxiPro. “Daarnaast rijdt een touringcar harder dan een vrachtwagen, maar worden we tegelijkertijd gepasseerd door verschillende personenauto’s. Hierdoor kunnen we veel controleren. Tevens is deze opzet met de touringcar ook onopvallend. Daardoor kunnen de agenten makkelijker overtredingen constateren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Ook dit jaar verkeerscontroles vanuit touringcars: ‘Bewustwording blijven creëren’ | TaxiPro
Touringcar
Ogen op de weg

Ook dit jaar verkeerscontroles vanuit touringcars: ‘Bewustwording blijven creëren’

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Evkaz

Voor verkeerscontroles op de weg maakt de politie regelmatig gebruik van touringcars. Zo ook tijdens de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’, in de provincies Zeeland en Noord-Brabant. In deze touringcar controleren politieagenten op diverse verkeersovertredingen, zoals het rijden met een mobiele telefoon in de hand. Ook in het nieuwe jaar zullen acties als deze in de betreffende provincies plaatsvinden.

“We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel de focus op de weg”, zegt Amanda Flohr van de provincie Zeeland daarover tegen politie.nl. “Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2023. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van nul verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen.”

Tijdens de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ rijden politieagenten mee in een touringcar om weggebruikers te controleren op verkeersovertredingen. Volgens de politie zijn er tijdens deze handhavingsdagen enorm veel overtredingen geconstateerd en boetes uitgedeeld. ‘Met stip op één staat het gebruik van de (smart)phone achter het stuur. Ruim 2200 weggebruikers zijn staande gehouden voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Dit betreft meer dan 75 procent van het totaal aantal uitgeschreven bekeuringen. Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren’, aldus de politie.

Doelstelling

Verkeerscontroles als deze, hebben volgens de politie als doel om de verkeersveiligheid te verbeteren, de bewustwording te verhogen en gedragsverandering te bewerkstelligen. Een doelstelling waar een van de uitvoerende ondernemingen volledig achter staat. Het touringcarbedrijf, dat liever anoniem wil blijven, stelt daarom ook dit jaar weer een aantal touringcars beschikbaar aan de politie. “Het doel om het verkeer veiliger te maken, is natuurlijk altijd goed”, zegt de directeur van het betreffende touringcarbedrijf daarover. “Maar de politie is verder gewoon een van onze opdrachtgevers. Wij voeren deze opdracht uit volgens de met elkaar gemaakte afspraken. Vooralsnog gaat dat erg goed.”

Voordat de politie de touringcar kon gebruiken, moesten er nog wel wat aanpassingen worden gedaan. “Op verzoek van de politie zijn wij daaraan tegemoet gekomen. Verder kunnen we daar niks over zeggen, omdat dergelijke informatie deels hoort bij het “vertrouwd overleg” tussen ons en de opdrachtgever.”

Onopvallend

De keuze van de politie om op verkeersovertredingen te controleren vanuit een touringcar, komt niet zomaar uit de lucht vallen. “In een touringcar zit je veel hoger, waardoor je goed naar beneden in de auto’s kan kijken”, zo legde een woordvoerder van de Limburgse politie al eens uit tegenover TaxiPro. “Daarnaast rijdt een touringcar harder dan een vrachtwagen, maar worden we tegelijkertijd gepasseerd door verschillende personenauto’s. Hierdoor kunnen we veel controleren. Tevens is deze opzet met de touringcar ook onopvallend. Daardoor kunnen de agenten makkelijker overtredingen constateren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.