Touringcars
Nu officieel

Europees Parlement stemt in met rij- en rusttijden touringcarchauffeurs

Shutterstock

Er komen definitief nieuwe rij- rusttijden voor touringcarchauffeurs. Het Europees Parlement stemde woensdag in met nieuwe regels. Waar eerst dezelfde regels golden voor vracht- én passagiersvervoer, gaat nu voor de touringcarsector een ander rij- en rusttijdenkader gelden. 

Zo mag de verplichte pauze van 45 minuten worden opgeknipt in twee blokken van minimaal 15 minuten. Daarnaast mag ook de dagelijkse rust, onder voorwaarden, met een uur worden opgeschoven. Bij een reis van zes dagen is dit één keer toegestaan, bij een reis van ministens acht dagen twee keer. “Een langgekoesterde wens van touringcarondernemers, zeker nu de vraag naar busreizen na de coronajaren is geëxplodeerd”, zegt VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal, die als medeonderhandelaar betrokken was op het opstellen van de nieuwe regels.

Reisblad

Naast de nieuwe rij- en rusttijden worden ook de regels voor het reisblad aangepast. Zo wordt in de toekomst zowel een papieren als elektronische versie hiervan toegestaan. Touringcarchauffeurs zijn bij lange internationale busreizen verplicht om het reisblad, waarin het type vervoer beschreven wordt, verplicht om dit document mee te nemen. Op termijn wordt het reisblad helemaal gedigitaliseerd. Volgens Nagtegaal wederom een goede ontwikkeling. “Hierdoor worden onnodige controles onderweg voorkomen en wordt het reizen per bus een stuk aangenamer, voor zowel chauffeur als passagier.”

De nieuwe regels gaan, na goedkeuring door het Europese Parlement en de Raad, in op de twintigste dag van de maand na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Naar verwachting wordt deze procedure nog dit jaar afgerond.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Europees Parlement stemt in met rij- en rusttijden touringcarchauffeurs | TaxiPro
Touringcars
Nu officieel

Europees Parlement stemt in met rij- en rusttijden touringcarchauffeurs

Shutterstock

Er komen definitief nieuwe rij- rusttijden voor touringcarchauffeurs. Het Europees Parlement stemde woensdag in met nieuwe regels. Waar eerst dezelfde regels golden voor vracht- én passagiersvervoer, gaat nu voor de touringcarsector een ander rij- en rusttijdenkader gelden. 

Zo mag de verplichte pauze van 45 minuten worden opgeknipt in twee blokken van minimaal 15 minuten. Daarnaast mag ook de dagelijkse rust, onder voorwaarden, met een uur worden opgeschoven. Bij een reis van zes dagen is dit één keer toegestaan, bij een reis van ministens acht dagen twee keer. “Een langgekoesterde wens van touringcarondernemers, zeker nu de vraag naar busreizen na de coronajaren is geëxplodeerd”, zegt VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal, die als medeonderhandelaar betrokken was op het opstellen van de nieuwe regels.

Reisblad

Naast de nieuwe rij- en rusttijden worden ook de regels voor het reisblad aangepast. Zo wordt in de toekomst zowel een papieren als elektronische versie hiervan toegestaan. Touringcarchauffeurs zijn bij lange internationale busreizen verplicht om het reisblad, waarin het type vervoer beschreven wordt, verplicht om dit document mee te nemen. Op termijn wordt het reisblad helemaal gedigitaliseerd. Volgens Nagtegaal wederom een goede ontwikkeling. “Hierdoor worden onnodige controles onderweg voorkomen en wordt het reizen per bus een stuk aangenamer, voor zowel chauffeur als passagier.”

De nieuwe regels gaan, na goedkeuring door het Europese Parlement en de Raad, in op de twintigste dag van de maand na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Naar verwachting wordt deze procedure nog dit jaar afgerond.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.