Henk van Gelderen

Cao-controle deels digitaal met gegevens uit BCT

Bron: SFT

Voor Sociaal Fonds Taxi is 2017 een belangrijk jaar. De organisatie verwacht nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de cao Taxivervoer en de uitvoering van de cao-controle. De Code VVR wordt opgefrist en dementie wordt een nieuw onderdeel in ons opleidingenaanbod. Dat en meer schrijft SFT-directeur Henk van Gelderen in zijn column voor TaxiPro.

“Naar verwachting zal per 1 juli 2017 de nieuwe cao Taxivervoer van kracht worden. Hoewel de cao-onderhandelingen nog gaande zijn, lijkt het erop dat er grote wijzigingen komen voor wat betreft de OPOV-regeling en de bepaling en betaling van arbeidstijd. Verder streven de cao-partijen naar een versimpeling van het loongebouw. Dit heeft grote gevolgen voor de taxibedrijven en hun werknemers.

Digitaal aanleveren

In 2017 zullen de cao-controleurs gebruik gaan maken van de BCT-gegevens tijdens de cao-controle. De bedrijven zullen hun BCT-bestanden via een online portal digitaal kunnen aanleveren bij SFT. Bedrijven krijgen daarvoor software. Hiermee kunnen bedrijven ook de elektronische loonadministratie aanleveren. Kortom: de cao-controle zal voor een deel digitaal gaan in 2017.

In 2017 start SFT ook met het bekijken van de naleving van de arbeids- en rusttijden. De resultaten worden met de bedrijven besproken, zodat eventuele overtredingen in de toekomst worden voorkomen. Veilig vervoer van rolstoelgebruikers is een belangrijk aspect van het taxiwerk. De huidige Code VVR wordt in 2017 herschreven naar een  duidelijker en beter leesbare versie.

TX-keur

Onze samenwerking met de campagne-organisatie Samen dementievriendelijk levert een nieuwe branchetraining op over het ‘omgaan met dementie’. Deze e-learning wordt begin 2017 gelanceerd. Daarbij hoort ook een train-de-trainerscursus voor taxileraren. Zij kunnen de e-learning combineren met een praktijktraining. Deze complete training omtrent dementie voldoet aan de eisen van TX-Keur. SFT zal chauffeurs en bedrijven blijven helpen om hun werk goed en veilig te kunnen uitvoeren.”

Henk van Gelderen, directeur Sociaal Fonds Taxi

Henk van Gelderen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

6 reacties op “Cao-controle deels digitaal met gegevens uit BCT”

Duco Douwstra|19.01.17|11:07

Ik heb over TX-keur nog nooit 1 positief geluid gehoord,alleen TX zelf heeft er profijt van.Net als met alle exameneis,keurmerken,ontheffingen,vergunningen die in de auto aanwezig moeten zijn,vaak extreem groot achter de voorruit.Dat moet met de huidige digitalisering toch niet nodig zijn.Net als de achterlijk BCT,die bij aanvang al ouderwets was.Gewoon allemaal online met centrale registratie en intelligente software en strenge regels wat wel en wat niet voor controle mag worden gebruikt.klaar.

Duco Douwstra|19.01.17|11:17

En Henk,wees eens een beetje soepel,bij de controles.Doe niet of bijna alle ondernemers boeven zijn.Er zijn echt meer slechte werknemers dan werkgevers.Als een werkgever het echt bewust te bont maakt dan moet je optreden.Maar er zijn zo extreem veel en ingewikkelde regels en regeltjes,ik hoor vaak dat SFT aan het mierenneuken is.Echt zoeken naar fouten,moet niet nodig zijn.Vraag eens of het personeel tevreden is en ga controleren als ze niet tevreden zijn.Het is vaak geven en nemen,in dit vak.

Peter Walgreen|19.01.17|19:46

Ik noem het het “A”sociaal fonds taxi, en waarom? Door en foutje van mijn vorige boekhouder heb ik mijn personeel (dochter) over het hele jaar 2015 ruim € 60.00 te weinig betaald zoals uit een controle bleek en nu volgt een nieuwe controle waar ik incl. OB liefst € 1161.00 voor moet betalen!!!
Hoe ziek en machtig kunnen zulke instellingen zijn?!
Voor een paar tientjes proberen ze je dus gewoon je nek om te draaien, ongelooflijk maar waar!

Ton van Dalfsen|19.01.17|19:59

Zakkenvullers zijn het. TX keur erbij

Ton van Dalfsen|19.01.17|20:05

Dementie cursus. Je hebt vele soorten en is allemaal niet te behandelen in een cursusje. Hoop dat deze heren het zelf niet mee hoeven te maken in hun persoonlijke sfeer. Heb het zelf meegemaakt en is echt een erge ziekte die veeeeeeele symptonen heeft die niet in de cursus behandeld worden.

Ap Peters|22.01.17|12:12

Onbegrijpelijk!! Gaat SFT de Code VVR herschrijven…?? Uitgave 2017-2018 is al klaar en is op zeer korte termijn beschikbaar op http://www.codevvr.nl, de officiële website van de Code VVR.
St.Vast=Beter is na Vilans beheerder van de Code VVR en heeft de laatste versie (2015-2016)bijgewerkt op zorgvuldige weergave van tekst en feiten. Geregistreerde gebruikers krijgen bericht.
Wat drijft dan SFT/KNV om te herschrijven…? Zonder overleg en alleen maar extra kosten.
Onbegrijpelijk!!