regiotaxi, Gelderland, taxi, passagier, taxichauffeur

Budget provincie Gelderland voor Regiotaxi is 30 miljoen

De Regiotaxi Gelderland wordt binnenkort opnieuw Europees aanbesteed. De provincie Gelderland heeft voor het Regiotaxi-vervoer een budget vastgesteld van onveer 30 miljoen euro voor de periode 2013-2015.

De huidige contracten voor de vijf Regiotaxi-diensten buiten de stadsregio Arnhem-Nijmegen lopen af. Daarom moet er opnieuw een aanbesteding plaatsvinden. In de nieuwe contractsperiode, van 2013 tot 2015, treden de gemeenten Putten en Apeldoorn toe.

Regiotaxi

De provincie steekt in deze periode zelf bijna 30 miljoen euro in de Regiotaxi. De rest van het geld wordt opgebracht door de gemeenten. Zij betalen voor het WMO-vervoer en de provincie springt bij.

Anders dan voorheen krijgen reizigers in alle regio’s een vaste bijdrage van 84 cent per Regiotaxi-zone. Dat kan leiden tot forse prijsverhogingen, omdat gemeenten dan naar verhouding meer moeten bijbetalen voor een WMO-rit.

Wmo-vervoer

Kwetsbare en zieke reizigers lopen bovendien het risico dat gemeenten de Wmo-ritten gaan inperken, omdat zij moeten bezuinigen op de WMO. Weliswaar is de afspraak dat er geen limiet zit op de kosten voor Wmo-ritten, maar wanneer de kosten oplopen moet er worden ingegrepen.

“Vandaar dat de provincie al bij voorbaat aanstuurt op het verminderen van het aantal Wmo-ritten en inperken van de toestemmingen van gemeenten voor Wmo-vervoer aan mensen met een beperking”, vindt de SP, die niet akkoord ging met de meerjarenbegroting.

Taxibedrijf

Daarnaast blijft de scheiding tussen callcenter en taxibedrijven bestaan. De provincie wil zo voorkomen dat een taxibedrijf een belang heeft bij het zoveel mogelijk uitvoeren van ritten en kan de gegevens van ritaanname en rituitvoering van elkaar scheiden.

De PvdA diende een motie in om tariefstijgingen te voorkomen en om te zorgen voor een goede uitvoering van ritten. De SP steunde deze motie. Daarnaast diende SP-statenlid Alex Mink met GroenLinks twee voorstellen in: een voorstel om te voorkomen dat callcenter en taxi’s los van elkaar werden aanbesteed (verworpen, met alleen steun van SP, GL, PVV) en een voorstel om te voorkomen dat WMO-bezuinigingen zouden leiden tot prijsverhogingen (alleen steun van SP, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren).

Ook dienden SP en SGP met GroenLinks tevergeefs een motie in om te voorkomen dat AWBZ-instellingen uit het Regiotaxi-systeem werden gehaald, met alleen steun van PVV, 50Plus.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Budget provincie Gelderland voor Regiotaxi is 30 miljoen”

Bertus|09.07.11|14:14

Wat wel te hopen is dat het callcenter in de provincie gestationeerd word, nu worden er veel fouten gemaakt omdat de mensen die het nu doen[ [in Limburg] zitten en geen idee hebben hoe of de wegenstructuur hier in elkaar zit. Veel ouderen vragen hoelang de reis zal duren en maken zo een afspraak die dan vaak te laat aankomen. Dit zal als de telefonisten minder kunnen worden. Ook is er vaak spraak verwarring door de verschillende dialecten die gesproken worden.