rolstoeltaxi, inspectie, verkeer en waterstaat, taxichauffeur, rolstoelbus, rolstoelvastzetsysteem

Taxichauffeur moet regels strikt naleven bij gordelplicht passagier

De rechtszaak waarin een taxichauffeur door het OM verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van zijn rolstoel-passagier, is een verschrikkelijke zaak voor alle betrokkenen. Deze kwestie bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is dat je als taxichauffeur strikt de regels naleeft.

Het OM verwijt de chauffeur dood door schuld. De rechtbank doet volgende week uitspraak.

Rolstoel

“Je kunt je niet veroorloven als bedrijf en als chauffeur om coulant te zijn ten opzichte van passagiers die niet de juiste rolstoel hebben of die een gordel niet aan willen of kunnen”, zegt Hubert Andela, secretaris KNV Taxi. “Als het er op aan komt, moet jij je verantwoorden en niet de passagier.”

“Dit bewijst maar weer dat de gordel altijd om moet en op een juiste manier”, vertelt Iddo Verweij, directeur van rolstoelbus-leverancier Tribus. Een taxichauffeur heeft volgens hem twee alternatieven als een passagier weigert de gordel te dragen.

Betaald vervoer

“Eén: de passagier zal zelf een ontheffing moeten aanvragen. Of twee: de chauffeur zal de rolstoeler – uiteraard in overleg – moeten weigeren mee te nemen. Naar mijn mening zijn er juridisch gezien geen andere keuzes. Overigens geldt dit voor zowel betaald als onbetaald vervoer”, aldus Verweij.

De rolstoelpassagier kwam om het leven op de A58 bij Breda. Omdat de veiligheidsgordel niet correct was bevestigd, gleed ze uit haar rolstoel en kwam te overlijden door hersenletsel. De taxichauffeur had zich laten afbluffen door de passagier, die weigerde dat hij de gordel bij haar aandeed. Deze ‘sneed onder haar oksel’. De rolstoel stond wel vast.

Taxibus

Het ongeluk ontstond omdat de voorganger, een bergingsauto met een auto op de laadklep, plotseling remde. De taxibus botste vervolgens met een lichte klap op de achterkant van deze auto-ambulance. De passagier gleed uit haar rolstoel en viel op de bodem van de taxi. Ze dacht eerst alleen een arm gebroken te hebben, maar kwam later die dag om het leven door hersenletsel.

Omdat er door zijn schuld een dode is gevallen in het verkeer, acht de Officier van Justitie de taxichauffeur schuldig aan overtreding van Artikel 6 Wegenverkeerswet. De maximale straf hierbij is 3 jaar cel en 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Maar omdat de officier beseft dat ook de chauffeur zelf slachtoffer is en gebukt gaat onder het voorval en er geen sprake is van opzet, eist ze alleen een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor 12 maanden.

Vrijstelling

Overigens moet een taxichauffeur ook altijd zelf de gordel dragen. Behalve bij contant straattaxivervoer. Dan geldt voor de taxichauffeur een vrijstelling voor de gordelplicht. 

Bart Pals

Lees ook: Slachtoffer dodelijk verkeersongeval weigerde gordel in rolstoeltaxi

Stichting Vast is Beter houdt zich bezig met het verbeteren van de veiligheid bij het vervoer van mensen met een funktiebeperking door voorlichting en opleiding. Bekijk het interview van TaxiProTV met voorzitter Jan Meerpoel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Taxichauffeur moet regels strikt naleven bij gordelplicht passagier”

Martijn Arnout Dörr|16.09.12|14:58

Waarom zo moeilijk doen als het ook allemaal veel makkelijker kan! Een handeling’s bekwame, meerderjarige (volwassen) passagier is gewoon zelf verantwoordelijk voor het omdoen van de gordel als de chauffeur hem daarop heeft gewezen of de gordel heeft aangeboden. Bij twijfel of onbekendheid of iemand handeling’s bekwaam is? naar ’n ontzegging vragen / verifiëren of hij handeling’s bekwaam is bij het/de ophaaladres/begeleider, desnoods gewoon voor de zekerheid omdoen. Laatste optie is dan weigeren

Taxichauffeur moet regels strikt naleven bij gordelplicht passagier | TaxiPro
rolstoeltaxi, inspectie, verkeer en waterstaat, taxichauffeur, rolstoelbus, rolstoelvastzetsysteem

Taxichauffeur moet regels strikt naleven bij gordelplicht passagier

De rechtszaak waarin een taxichauffeur door het OM verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van zijn rolstoel-passagier, is een verschrikkelijke zaak voor alle betrokkenen. Deze kwestie bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is dat je als taxichauffeur strikt de regels naleeft.

Het OM verwijt de chauffeur dood door schuld. De rechtbank doet volgende week uitspraak.

Rolstoel

“Je kunt je niet veroorloven als bedrijf en als chauffeur om coulant te zijn ten opzichte van passagiers die niet de juiste rolstoel hebben of die een gordel niet aan willen of kunnen”, zegt Hubert Andela, secretaris KNV Taxi. “Als het er op aan komt, moet jij je verantwoorden en niet de passagier.”

“Dit bewijst maar weer dat de gordel altijd om moet en op een juiste manier”, vertelt Iddo Verweij, directeur van rolstoelbus-leverancier Tribus. Een taxichauffeur heeft volgens hem twee alternatieven als een passagier weigert de gordel te dragen.

Betaald vervoer

“Eén: de passagier zal zelf een ontheffing moeten aanvragen. Of twee: de chauffeur zal de rolstoeler – uiteraard in overleg – moeten weigeren mee te nemen. Naar mijn mening zijn er juridisch gezien geen andere keuzes. Overigens geldt dit voor zowel betaald als onbetaald vervoer”, aldus Verweij.

De rolstoelpassagier kwam om het leven op de A58 bij Breda. Omdat de veiligheidsgordel niet correct was bevestigd, gleed ze uit haar rolstoel en kwam te overlijden door hersenletsel. De taxichauffeur had zich laten afbluffen door de passagier, die weigerde dat hij de gordel bij haar aandeed. Deze ‘sneed onder haar oksel’. De rolstoel stond wel vast.

Taxibus

Het ongeluk ontstond omdat de voorganger, een bergingsauto met een auto op de laadklep, plotseling remde. De taxibus botste vervolgens met een lichte klap op de achterkant van deze auto-ambulance. De passagier gleed uit haar rolstoel en viel op de bodem van de taxi. Ze dacht eerst alleen een arm gebroken te hebben, maar kwam later die dag om het leven door hersenletsel.

Omdat er door zijn schuld een dode is gevallen in het verkeer, acht de Officier van Justitie de taxichauffeur schuldig aan overtreding van Artikel 6 Wegenverkeerswet. De maximale straf hierbij is 3 jaar cel en 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Maar omdat de officier beseft dat ook de chauffeur zelf slachtoffer is en gebukt gaat onder het voorval en er geen sprake is van opzet, eist ze alleen een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor 12 maanden.

Vrijstelling

Overigens moet een taxichauffeur ook altijd zelf de gordel dragen. Behalve bij contant straattaxivervoer. Dan geldt voor de taxichauffeur een vrijstelling voor de gordelplicht. 

Bart Pals

Lees ook: Slachtoffer dodelijk verkeersongeval weigerde gordel in rolstoeltaxi

Stichting Vast is Beter houdt zich bezig met het verbeteren van de veiligheid bij het vervoer van mensen met een funktiebeperking door voorlichting en opleiding. Bekijk het interview van TaxiProTV met voorzitter Jan Meerpoel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Taxichauffeur moet regels strikt naleven bij gordelplicht passagier”

Martijn Arnout Dörr|16.09.12|14:58

Waarom zo moeilijk doen als het ook allemaal veel makkelijker kan! Een handeling’s bekwame, meerderjarige (volwassen) passagier is gewoon zelf verantwoordelijk voor het omdoen van de gordel als de chauffeur hem daarop heeft gewezen of de gordel heeft aangeboden. Bij twijfel of onbekendheid of iemand handeling’s bekwaam is? naar ’n ontzegging vragen / verifiëren of hij handeling’s bekwaam is bij het/de ophaaladres/begeleider, desnoods gewoon voor de zekerheid omdoen. Laatste optie is dan weigeren