Rolstoelbus

Wmo’ers Smallingerland naar rechter om veranderingen vervoer

Foto: iStock / Caboclin onbeperkt gebruik)

De nieuwe opzet van het wmo-vervoer in de gemeente Smallingerland is niet naar de zin van de gebruikers. Vertegenwoordigd door het gemeentelijke VN-panel stappen zij naar de rechter.

Eerder deze maand werd bekend dat Smallingerland zijn wmo-vervoer heeft gegund aan Kijlstra Personenvervoer en Taxicentrale Waaksma. De 1.700 inwoners met een wmo-indicatie mogen zelf kiezen van welke vervoerder ze gebruik maken, waarbij wel sprake is van een maximum aantal kilometers. Voorheen hadden ze een vevoersbudget dat ze naar eigen inzicht konden besteden.

Verslechtering

Naar die situatie willen de gebruikers graag terug, zo meldt het Friesch Dagblad. Volgens het VN-panel, dat de belangen van wmo’ers in de gemeente behartigt, is de nieuwe opzet een verslechtering voor de gebruikers van het vervoer. Zo mag er in principe niet langer gratis een begeleider mee, zijn de uren waarop wordt gereden ingeperkt en is de maximale lengte van een rit ingekort van 30 naar 25 kilometer – tenzij de bestemming een ziekenhuis is. Ook moet voor iedere rit een eigen bijdrage worden betaald.

Communicatie

Voorheen werd er in Smallingerland niet met vervoerscontracten gewerkt. Door dat nu wel te doen, wil de gemeente ook meer grip op het vervoer en de kwaliteit ervan krijgen. Er zou nu bijvoorbeeld meer ruimte zijn voor het combineren van ritten. Maar de gebruikers zien hun situatie vooral verslechteren en vinden dat er ook veel te laat met hen is gecommuniceerd over de veranderingen. Daarom stappen zij naar de rechter; de zaak dient op 3 februari in Groningen.

Lees ook: Smallingerland gunt wmo-vervoer aan Kijlstra en Waaksma

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “Wmo’ers Smallingerland naar rechter om veranderingen vervoer”

kees boer|21.01.20|19:52

Ronduit schandalig dat de gehandicapten het slachtoffer zijn!