Dennis Wiersma - ANP
Leerlingenvervoer

Minister Wiersma: ‘Onacceptabel als leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met proces-verbaal’

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Paul Dijkstra

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, vindt het onacceptabel dat leerplichtambtenaren een bezoekje brengen aan ouders van kinderen die structureel lesuren missen, als gevolg van de problemen die spelen binnen het leerlingenvervoer. Dat heeft de VVD-bewindsman laten weten in zijn beantwoording op Kamervragen, die zijn gesteld door Kamerlid Stephan van Baarle (DENK). Wel tekent Wiersma daarbij aan, dat dergelijke situaties in de praktijk tot op heden nog niet zijn voorkomen.

Tweede Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) stelde de vragen naar aanleiding van berichtgeving in diverse media. Wat blijkt: Kinderen worden in sommige gevallen te laat of zelfs helemaal niet opgehaald, waardoor ze lesuren missen.

RTV Utrecht ging op bezoek bij Marco van Weel, wiens zoon gebruikmaakt van het leerlingenvervoer. Volgens Van Weel kan je als ouder te maken krijgen met een leerplichtambtenaar, als kinderen structureel teveel lesuren missen. Volgens de regionale omroep hebben verschillende vervoersbedrijven te maken met een tekort aan chauffeurs. “Als ouder word je vervolgens óók nog eens geconfronteerd met ‘dreigende’ taal vanuit school dat het aantal verzuimuren nu dusdanig oploopt, dat er een melding gemaakt gaat worden bij de leerplichtambtenaar”, zegt Van Weel daarover. 

Leerplichtambtenaar op bezoek

Tweede Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) wilde daar het fijne van weten en stelde daarom Kamervragen over dit onderwerp aan Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Zo wilde de DENK-politicus van de minister weten of hij op de hoogte is van de geluiden dat ouders wiens kinderen structureel afwezig zijn door problemen in het leerlingenvervoer, dan zomaar eens een bezoekje van een leerplichtambtenaar kunnen rekenen. “Die signalen zijn mij onbekend”, zegt Wiersma in zijn beantwoording. Tevens laat de VVD-bewindsman weten deze signalen voor te hebben gelegd aan verschillende organisaties, zoals LBVSO, Ouders & Onderwijs en de Kinderombudsman. “Ook die partijen herkennen deze signalen niet.”

Bureau HALT

Van Baarle wilde tevens van de minister weten of hij het normaal vindt dat als leerplichtambtenaren langskomen, ze vervolgens dreigen met het maken van een proces-verbaal bij Bureau HALT. Wiersma laat in zijn beantwoording weten dit niet acceptabel te vinden. “Ik vind het onacceptabel als er leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met het maken van een proces-verbaal bij Bureau HALT bij kinderen die niet naar school komen, als de oorzaak alleen bij de crisis in het leerlingenvervoer ligt. Gelukkig is dit tot nu toe – in zoverre ik nu kan overzien – niet voorgekomen.”

Geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Tot slot laat Wiersma weten dat als leerlingen structureel lesuren missen als gevolg van vervoerproblematiek, de schuld niet bij hen ligt. “En dus is er dan geen sprake van ongeoorloofd verzuim. De signalen die ik ontvang zijn dat scholen hier in hun verzuimadministratie ook rekening mee houden. Er worden door bestuursorganen geen maatregelen genomen als er sprake is van geoorloofd verzuim”, zo besluit de minister.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Minister Wiersma: ‘Onacceptabel als leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met proces-verbaal’ | TaxiPro
Dennis Wiersma - ANP
Leerlingenvervoer

Minister Wiersma: ‘Onacceptabel als leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met proces-verbaal’

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Paul Dijkstra

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, vindt het onacceptabel dat leerplichtambtenaren een bezoekje brengen aan ouders van kinderen die structureel lesuren missen, als gevolg van de problemen die spelen binnen het leerlingenvervoer. Dat heeft de VVD-bewindsman laten weten in zijn beantwoording op Kamervragen, die zijn gesteld door Kamerlid Stephan van Baarle (DENK). Wel tekent Wiersma daarbij aan, dat dergelijke situaties in de praktijk tot op heden nog niet zijn voorkomen.

Tweede Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) stelde de vragen naar aanleiding van berichtgeving in diverse media. Wat blijkt: Kinderen worden in sommige gevallen te laat of zelfs helemaal niet opgehaald, waardoor ze lesuren missen.

RTV Utrecht ging op bezoek bij Marco van Weel, wiens zoon gebruikmaakt van het leerlingenvervoer. Volgens Van Weel kan je als ouder te maken krijgen met een leerplichtambtenaar, als kinderen structureel teveel lesuren missen. Volgens de regionale omroep hebben verschillende vervoersbedrijven te maken met een tekort aan chauffeurs. “Als ouder word je vervolgens óók nog eens geconfronteerd met ‘dreigende’ taal vanuit school dat het aantal verzuimuren nu dusdanig oploopt, dat er een melding gemaakt gaat worden bij de leerplichtambtenaar”, zegt Van Weel daarover. 

Leerplichtambtenaar op bezoek

Tweede Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) wilde daar het fijne van weten en stelde daarom Kamervragen over dit onderwerp aan Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Zo wilde de DENK-politicus van de minister weten of hij op de hoogte is van de geluiden dat ouders wiens kinderen structureel afwezig zijn door problemen in het leerlingenvervoer, dan zomaar eens een bezoekje van een leerplichtambtenaar kunnen rekenen. “Die signalen zijn mij onbekend”, zegt Wiersma in zijn beantwoording. Tevens laat de VVD-bewindsman weten deze signalen voor te hebben gelegd aan verschillende organisaties, zoals LBVSO, Ouders & Onderwijs en de Kinderombudsman. “Ook die partijen herkennen deze signalen niet.”

Bureau HALT

Van Baarle wilde tevens van de minister weten of hij het normaal vindt dat als leerplichtambtenaren langskomen, ze vervolgens dreigen met het maken van een proces-verbaal bij Bureau HALT. Wiersma laat in zijn beantwoording weten dit niet acceptabel te vinden. “Ik vind het onacceptabel als er leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met het maken van een proces-verbaal bij Bureau HALT bij kinderen die niet naar school komen, als de oorzaak alleen bij de crisis in het leerlingenvervoer ligt. Gelukkig is dit tot nu toe – in zoverre ik nu kan overzien – niet voorgekomen.”

Geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Tot slot laat Wiersma weten dat als leerlingen structureel lesuren missen als gevolg van vervoerproblematiek, de schuld niet bij hen ligt. “En dus is er dan geen sprake van ongeoorloofd verzuim. De signalen die ik ontvang zijn dat scholen hier in hun verzuimadministratie ook rekening mee houden. Er worden door bestuursorganen geen maatregelen genomen als er sprake is van geoorloofd verzuim”, zo besluit de minister.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.