Minister Dennis Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoerder Willemsen- de Koning
Ervaring rijker

Minister Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoer: ‘Super leerzaam’

Minister Dennis Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoerder Willemsen- de Koning. Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) reedt deze week mee met leerlingenvervoerder Willemsen- de Koning. Wiersma deed dat omdat de problemen die spelen binnen het leerlingenvervoer inmiddels ook de politieke agenda hebben bereikt. Woensdag vond er nog een Kamerdebat plaats over de kwestie.

“Ik vond het echt super leerzaam om te ervaren hoe het is om mee te rijden”, zo laat minister Wiersma aan TaxiPro weten. “Heel leuk om met alle kinderen te praten over hoe belangrijk dit vervoer voor hen is. Het is heel vervelend als je lang moeten wachten en daardoor te laat op school komt en lessen mist. Of nog erger: als je wordt vergeten en helemaal niet wordt opgehaald. Dat moet snel verbeteren.”

Niet zomaar een baan

Tijdens de rit werd de VVD-bewindsman bijgepraat door chauffeur Ron. “Het lastige is dat ook hier een groot tekort aan personeel is, in dit geval aan geschikte chauffeurs”, zegt Wiersma daarover. “Want het is niet zomaar een baan. Je moet goed weten hoe je de leerlingen onderweg het beste helpt en tegelijkertijd natuurlijk ook goed op de weg blijven letten. Het gaat erom dat deze leerlingen kunnen rekenen op goed en veilig vervoer.”

Om dat te realiseren, denkt de 36-jarige minister dat de baan van chauffeur aantrekkelijker moet worden gemaakt. “Chauffeurs hebben vaak kleine contracten, waardoor het geen aantrekkelijke baan is. Dat moet beter. Ik verwacht van gemeenten dat ze beter gaan samenwerken om chauffeurs betere contracten te kunnen bieden.”

Gekmakend

Minister Dennis Wiersma voelt naar eigen zeggen de urgentie, maar geeft tegelijkertijd toe aan handen en voeten gebonden te zijn. De gemeenten zijn wettelijk gezien namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer. “Alles wat ik wil, moet ik bij andere partijen halen”, zo zei Wiersma daarover tijdens het debat. Daarnaast signaleert de VVD-bewindsman dat er voortdurend naar elkaar gewezen wordt, wat hij “gekmakend” noemt.

Volgens de minister is namelijk het belangrijkste dat alle leerlingen gewoon naar school kunnen gaan. “Daarom zet ik binnenkort alle partijen die dit moeten oplossen samen aan tafel, zodat er snel verbeteringen kunnen komen en ze ook kunnen aangeven hoe dit beter moet zodat we dit probleem niet jarenlang blijven hebben.”

“In de tussentijd wil ik dat gemeentes creatief zijn en ook met noodoplossingen zorgen dat leerlingen op school komen. Gemeentes kunnen ouders bijvoorbeeld een kilometervergoeding geven als ze zelf vervoer regelen voor hun kind of juist taxi’s of bussen inzetten die normaal niet ingezet worden. De kinderen moeten gewoon naar school kunnen”, zo besluit de minister.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Minister Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoer: ‘Super leerzaam’”

Ret|21.10.22|17:31

Geef hem ook het salaris van een Taxichauffeur en vergeet ook niet die 12.5% pauze op het eind eraf te halen

Duco Douwstra|30.10.22|12:57

School en dagopvang kinderen-vervoer is 60 jaar geleden gestart. Ik denk dat ik ongeveer de eerste taxichauffeur in Utrecht was die dit vervoer deed, bij Taxibedrijf Brak, later de ScheldeTax. Tot 2000 was een rijbewijs en een VOG verklaring voldoende omdat vervoer te mogen doen. Een ondernemer is zelf mans genoeg om geschikte chauffeurs te selecteren, daar zijn echt geen dure en langdurige examens voor nodig. DUS SCHAF AL DEZE NODELOZE BELEMMERINGEN PER DIRECT AF, DAN ZIJN ER GENOEG GESCHIKTE.

Minister Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoer: ‘Super leerzaam’ | TaxiPro
Minister Dennis Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoerder Willemsen- de Koning
Ervaring rijker

Minister Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoer: ‘Super leerzaam’

Minister Dennis Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoerder Willemsen- de Koning. Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) reedt deze week mee met leerlingenvervoerder Willemsen- de Koning. Wiersma deed dat omdat de problemen die spelen binnen het leerlingenvervoer inmiddels ook de politieke agenda hebben bereikt. Woensdag vond er nog een Kamerdebat plaats over de kwestie.

“Ik vond het echt super leerzaam om te ervaren hoe het is om mee te rijden”, zo laat minister Wiersma aan TaxiPro weten. “Heel leuk om met alle kinderen te praten over hoe belangrijk dit vervoer voor hen is. Het is heel vervelend als je lang moeten wachten en daardoor te laat op school komt en lessen mist. Of nog erger: als je wordt vergeten en helemaal niet wordt opgehaald. Dat moet snel verbeteren.”

Niet zomaar een baan

Tijdens de rit werd de VVD-bewindsman bijgepraat door chauffeur Ron. “Het lastige is dat ook hier een groot tekort aan personeel is, in dit geval aan geschikte chauffeurs”, zegt Wiersma daarover. “Want het is niet zomaar een baan. Je moet goed weten hoe je de leerlingen onderweg het beste helpt en tegelijkertijd natuurlijk ook goed op de weg blijven letten. Het gaat erom dat deze leerlingen kunnen rekenen op goed en veilig vervoer.”

Om dat te realiseren, denkt de 36-jarige minister dat de baan van chauffeur aantrekkelijker moet worden gemaakt. “Chauffeurs hebben vaak kleine contracten, waardoor het geen aantrekkelijke baan is. Dat moet beter. Ik verwacht van gemeenten dat ze beter gaan samenwerken om chauffeurs betere contracten te kunnen bieden.”

Gekmakend

Minister Dennis Wiersma voelt naar eigen zeggen de urgentie, maar geeft tegelijkertijd toe aan handen en voeten gebonden te zijn. De gemeenten zijn wettelijk gezien namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer. “Alles wat ik wil, moet ik bij andere partijen halen”, zo zei Wiersma daarover tijdens het debat. Daarnaast signaleert de VVD-bewindsman dat er voortdurend naar elkaar gewezen wordt, wat hij “gekmakend” noemt.

Volgens de minister is namelijk het belangrijkste dat alle leerlingen gewoon naar school kunnen gaan. “Daarom zet ik binnenkort alle partijen die dit moeten oplossen samen aan tafel, zodat er snel verbeteringen kunnen komen en ze ook kunnen aangeven hoe dit beter moet zodat we dit probleem niet jarenlang blijven hebben.”

“In de tussentijd wil ik dat gemeentes creatief zijn en ook met noodoplossingen zorgen dat leerlingen op school komen. Gemeentes kunnen ouders bijvoorbeeld een kilometervergoeding geven als ze zelf vervoer regelen voor hun kind of juist taxi’s of bussen inzetten die normaal niet ingezet worden. De kinderen moeten gewoon naar school kunnen”, zo besluit de minister.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Minister Wiersma rijdt mee met leerlingenvervoer: ‘Super leerzaam’”

Ret|21.10.22|17:31

Geef hem ook het salaris van een Taxichauffeur en vergeet ook niet die 12.5% pauze op het eind eraf te halen

Duco Douwstra|30.10.22|12:57

School en dagopvang kinderen-vervoer is 60 jaar geleden gestart. Ik denk dat ik ongeveer de eerste taxichauffeur in Utrecht was die dit vervoer deed, bij Taxibedrijf Brak, later de ScheldeTax. Tot 2000 was een rijbewijs en een VOG verklaring voldoende omdat vervoer te mogen doen. Een ondernemer is zelf mans genoeg om geschikte chauffeurs te selecteren, daar zijn echt geen dure en langdurige examens voor nodig. DUS SCHAF AL DEZE NODELOZE BELEMMERINGEN PER DIRECT AF, DAN ZIJN ER GENOEG GESCHIKTE.