taxichauffeur, passagier

Taxichauffeur scoort net onder gemiddelde qua rijgedrag

De taximarkt in Nederland lijkt het zo slecht nog niet te doen qua rijgedrag. GreenStar heeft de rijgedrag-gegevens van 33 bedrijven in verschillende sectoren op een rij gezet. Hieruit blijkt dat het landelijk gemiddelde van het rijgedrag uitkomt op een rapportcijfer 8,0. De chauffeurs van de taxibedrijven (allen in loondienst) scoorden gezamenlijk een 7,9. Dat is slechts 0,1 onder het landelijk gemiddelde. Koeriers deden het iets slechter met een rapportcijfer van gemiddeld 7,8.

In totaal reden de met GreenStar uitgeruste voertuigen van deze bedrijven ruim 2,5 miljoen kilometer in de afgelopen 8 weken, waarvan ruim 300.000 km in de afgelopen week. Bij het taxibedrijf met de hoogste score kregen de chauffeurs gemiddeld een 9,2. Bij het taxibedrijf met de laagste score kregen de chauffeurs gemiddeld een 7,0.

Te hard

“Hoewel de taxichauffeurs in loondienst het gemiddeld best goed doen, liggen de scores ver uit elkaar. Het verschil tussen een 7.0 en een 9.2 is groot. Zo verbruikt het bedrijf met de hogere score maar liefst 15% minder brandstof”, legt GreenStar-directeur Hans Schaap uit.

“Vaak zien wij dat snelheidsoverschrijding een quick win is. Met name sneller dan 130 km/u bij te hard rijden uitbannen: dit is iets waar een bedrijf heel helder op kan sturen. Bijvoorbeeld door het direct aanspreken van de chauffeurs in een teamoverleg. Of stuur een interne mailing om aan te geven dat het een absoluut niet getolereerd wordt om sneller dan 130 km/h te rijden.”

Feedback

Zijn advies is wel om alle feedback in heel goed overleg met de chauffeur te doen. Schaap: “Het zijn mensen die hun vak verstaan, wellicht is er een hele goede reden waarom dingen zijn zoals ze zijn. Het is ook erg belangrijk om te checken of de chauffeurs zich herkennen in de data die wij leveren.”

De lastigste verbetering is vaak overmatig versnellen en hard remmen. “Sommige ervaren chauffeurs hebben het gevoel dat ze als een oud omaatje moeten optrekken als ze het nieuwe rijden toepassen. Maar als je zo iemand kunt overtuigen van het verschil in brandstofverbruik, gaan dergelijke ervaren chauffeurs tot de top behoren met een rapportcijfer 9 of 10”, heeft Schaap gemerkt.
rijgedrag, gegevens, tabel

Brandstofverbruik

Met name voor taxibedrijven liggen hier veel kansen, vindt hij. “We hebben de correlatie in beeld gebracht tussen rijgedrag en brandstofverbruik van een Mercedes-Benz Sprinter. 2 punten hoger scoren op rijgedrag betekent dat een auto 1,2 km meer kan rijden per liter diesel. Dit geeft dus een brandstofbesparing van 15%.”

brandstofverbruik, Sprinter

Ecobox

Om taxibedrijven inzicht te geven in de rijkwaliteiten van hun taxichauffeurs heeft GreenStar de Ecobox ontwikkeld. Dat is een stick die eenvoudig in de auto geplaatst kan worden en informatie over het rijgedrag verzamelt. Hierdoor kan precies in beeld worden gebracht welke chauffeur op welke onderdelen zijn rijgedrag kan verbeteren.

Schaap: “Het verbeteren van de rij-eigenschappen begint al bij bewustwording. Door het plaatsen van de Ecobox kan een taxibedrijf heel transparant meten wat het rijgedrag van chauffeurs is. Hierdoor worden zij zich bewust van hun handelingen en zullen ze beter hun best doen om netjes en milieuvriendelijk te rijden. Daarmee bespaar je als taxibedrijf op brandstof, schades en boek je CO2-reductie.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur scoort net onder gemiddelde qua rijgedrag | TaxiPro
taxichauffeur, passagier

Taxichauffeur scoort net onder gemiddelde qua rijgedrag

De taximarkt in Nederland lijkt het zo slecht nog niet te doen qua rijgedrag. GreenStar heeft de rijgedrag-gegevens van 33 bedrijven in verschillende sectoren op een rij gezet. Hieruit blijkt dat het landelijk gemiddelde van het rijgedrag uitkomt op een rapportcijfer 8,0. De chauffeurs van de taxibedrijven (allen in loondienst) scoorden gezamenlijk een 7,9. Dat is slechts 0,1 onder het landelijk gemiddelde. Koeriers deden het iets slechter met een rapportcijfer van gemiddeld 7,8.

In totaal reden de met GreenStar uitgeruste voertuigen van deze bedrijven ruim 2,5 miljoen kilometer in de afgelopen 8 weken, waarvan ruim 300.000 km in de afgelopen week. Bij het taxibedrijf met de hoogste score kregen de chauffeurs gemiddeld een 9,2. Bij het taxibedrijf met de laagste score kregen de chauffeurs gemiddeld een 7,0.

Te hard

“Hoewel de taxichauffeurs in loondienst het gemiddeld best goed doen, liggen de scores ver uit elkaar. Het verschil tussen een 7.0 en een 9.2 is groot. Zo verbruikt het bedrijf met de hogere score maar liefst 15% minder brandstof”, legt GreenStar-directeur Hans Schaap uit.

“Vaak zien wij dat snelheidsoverschrijding een quick win is. Met name sneller dan 130 km/u bij te hard rijden uitbannen: dit is iets waar een bedrijf heel helder op kan sturen. Bijvoorbeeld door het direct aanspreken van de chauffeurs in een teamoverleg. Of stuur een interne mailing om aan te geven dat het een absoluut niet getolereerd wordt om sneller dan 130 km/h te rijden.”

Feedback

Zijn advies is wel om alle feedback in heel goed overleg met de chauffeur te doen. Schaap: “Het zijn mensen die hun vak verstaan, wellicht is er een hele goede reden waarom dingen zijn zoals ze zijn. Het is ook erg belangrijk om te checken of de chauffeurs zich herkennen in de data die wij leveren.”

De lastigste verbetering is vaak overmatig versnellen en hard remmen. “Sommige ervaren chauffeurs hebben het gevoel dat ze als een oud omaatje moeten optrekken als ze het nieuwe rijden toepassen. Maar als je zo iemand kunt overtuigen van het verschil in brandstofverbruik, gaan dergelijke ervaren chauffeurs tot de top behoren met een rapportcijfer 9 of 10”, heeft Schaap gemerkt.
rijgedrag, gegevens, tabel

Brandstofverbruik

Met name voor taxibedrijven liggen hier veel kansen, vindt hij. “We hebben de correlatie in beeld gebracht tussen rijgedrag en brandstofverbruik van een Mercedes-Benz Sprinter. 2 punten hoger scoren op rijgedrag betekent dat een auto 1,2 km meer kan rijden per liter diesel. Dit geeft dus een brandstofbesparing van 15%.”

brandstofverbruik, Sprinter

Ecobox

Om taxibedrijven inzicht te geven in de rijkwaliteiten van hun taxichauffeurs heeft GreenStar de Ecobox ontwikkeld. Dat is een stick die eenvoudig in de auto geplaatst kan worden en informatie over het rijgedrag verzamelt. Hierdoor kan precies in beeld worden gebracht welke chauffeur op welke onderdelen zijn rijgedrag kan verbeteren.

Schaap: “Het verbeteren van de rij-eigenschappen begint al bij bewustwording. Door het plaatsen van de Ecobox kan een taxibedrijf heel transparant meten wat het rijgedrag van chauffeurs is. Hierdoor worden zij zich bewust van hun handelingen en zullen ze beter hun best doen om netjes en milieuvriendelijk te rijden. Daarmee bespaar je als taxibedrijf op brandstof, schades en boek je CO2-reductie.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.