taximeter

Stijging wettelijk maximumtarief taxi is niet altijd rendabel

De wettelijke maximumtarieven voor het straattaxivervoer gaan per 1 juli omhoog met 4,3 procent. Maar gaan de taxibedrijven hiervan ook gebruik maken? Een korte rondgang langs een paar taxicentrales met de vraag: “Verhoogt u het metertarief?”

Taxicentrale Utrecht
Woordvoerder René Nijssen van Taxicentrale Utrecht:  “Donderdag beslist ons bestuur erover. Maar ik denk niet dat we de tarieven gaan verhogen. Het brengt veel administratieve rompslomp met zich mee. Zo zul je bijvoorbeeld alle tariefkaarten moeten aanpassen. Terwijl de verhoging maar om luttele procenten gaat.”

De administratieve kosten zijn volgens Nijssen een drempel om tarieven te verhogen.  “Bij ons kost een stadsrit maximaal €12,50. Dat willen we zo houden. De verhoging zou alleen van toepassing zijn op ritten buiten Utrecht. Die vind ik al duur genoeg met €2,20 per kilometer. Laten we wachten tot januari 2011 waarbij de hele tariefstructuur gewijzigd wordt. Dan moeten er ook weer nieuwe tariefkaarten aangeschaft worden.”

Taxicentrale Rotterdam
Sjaak de Winter, woordvoerder van Taxicentrale Rotterdam, wil ook wachten tot 2011. “De maximumtarieven gaan we niet verhogen in afwachting van de nieuwe structuurwijziging van de tarieven in 2011. Meer kan ik er niet over zeggen.”

Hofstad Taxicentrale Den Haag
Directeur Leo van de Berg van De Hofstad Taxicentrale uit Den Haag is positiever ingesteld over de tariefwijziging. “Ik heb één reactie en die is: hoera! Alles gaat duurder worden en dan moeten chauffeurs ook wat meer kunnen verdienen. Helaas voor de klant moet dan ook het tarief omhoog. Maar taxi’s rijden best voor scherpe prijzen. Een chauffeur rijdt voor 20 tot 25 euro per uur, voor een loodgieter of elektricien betaal je al gauw 60 euro per uur.”

Extra kosten door de tarieven te wijzigen zijn bij De Hofdstad Taxicentrale geen belemmering. “Ik vind het de moeite waard om de tariefkaarten aan te passen. Die kunnen we immers zelf drukken. De taxameters kunnen we ook zelf veranderen. Alles bij elkaar is het verstandig om voor het laatste half jaar de tarieven aan te passen. Het wordt steeds drukker op de weg, mensen moeten vaak omrijden en staan meer in de files. Daar moet wat tegenover staan.”

Bert Slenders

Stijging maximumtarieven

Instaptarief personenauto (1-4 personen) €7,50   €7,82
Kilometertarief personenauto €2,20   €2,29
Instaptarief personenbus (5-8 personen) €12,20   €12,72
Kilometertarief personenbus €2,52   €2,63
Wachttarief voor aanvang rit €33,00   €34,42

De maximumtarieven zijn verhoogd vanwege de toenemende kosten in het jaar 2010. Het percentage van 4,3 procent is gebaseerd op de Samengestelde OV-index. Deze wordt jaarlijks berekend uit cijfers van het Centraal Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het voornemen ligt op tafel om de maximumtarieven jaarlijks met ingang van 1 januari 2011 te indexeren.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.