belastingdienst, belasting, administratie

Tips van de Belastingdienst voor administratie taxibedrijven

Ondernemers in de taxibranche voorkomen boetes en kunnen gebruik maken van fiscale voordelen als ze een goede administratie bijhouden. Deze administratie staat of valt met de taxameter, de rittenstaat, de werkmap en de kasadministratie, zo meldt de Belastingdienst.

Om bij een belastingcontrole niet voor verrassingen komen te staan, is het belangrijk alles goed bij te houden. Een aantal voordelen zijn de teruggaaf van de bpm (Belasting op personenauto’s en motoren), de vrijstelling Motorrijtuigenbelasting en de regels voor het privégebruik van de auto.

Teruggave bpm

Ondernemers met een personenauto die voor 90 procent of meer als taxi wordt gebruikt én een vergunning hebben van de IVW, kunnen de bpm terug krijgen. Wel moeten ze kunnen aantonen dat de auto voor minstens 90 procent als taxi gebruikt wordt. Dat kan door een rittenstaat bij te houden. Dan ook vrijstelling gekregen worden voor de Motorrijtuigenbelasting

Het is mogelijk de taxi privé te gebruiken. Dan wordt een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen van de ondernemer opgeteld. Hierover moet belasting worden betaald. Ondernemers  hoeven de belasting over deze bijtelling niet te betalen als zij kunnen aantonen dat zij jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijden. Ook dit blijkt uit de rittenstaat.

Rittenstaat

De rittenstaat is samen met de gegevens van de taxameter, de basis van de administratie van taxiondernemers. Op de rittenstaat moeten in ieder geval de volgende gegevens worden ingevuld:

  • tijdstip en adres van vertrek en aankomst
  • de kilometerstand (niet de taxameterstand) aan het begin en einde van de rit
  • aard van de rit: onbezet (O), bezet (B), overig zakelijk (OZ) of privé (P)
  • de opbrengst per beladen rit berekend volgens de taxameter en de daadwerkelijk betaalde prijs.

Een goede administratie bestaat in ieder geval uit de rittenstaat, de gegevens van de taxameter, een werkmap en een kasadministratie. De taxameter is verplicht voor het straattaxivervoer. Hiermee wordt de oprijsom vastgelegd, het aantal ritten, het aantal kilometers dat met een klant gereden is en het totaal aantal kilometers.

Planprogramma

Gebruikers van een planprogramma als Korton WinTax kunnen met één druk op de knop alle gegevens die nodig zijn voor een aangifte oproepen en uitdraaien. Dat vereenvoudigt de aangifte en bespaart taxi-ondernemers veel tijd.

De rij- en rusttijden moeten in de werkmap genoteerd worden. In de kasadministratie moeten dagelijks alle inkomsten en uitgaven vastgelegd worden. Ook is het belangrijk het kassaldo regelmatig te controleren.

Voor al deze gegevens geldt voor de Belastingdienst een bewaarplicht van 7 jaar. Ondernemers mogen hun administratie over het jaar 2010 dus pas in 2018 weggooien. 

belastingdienst, folder, taxi, ondernemer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.