Connexxion, taxibus, taxi

Lichte omzetgroei voor divisie Taxi van Connexxion

Connexxion heeft het boekjaar 2010 afgesloten met een operationele winst van 16.5 miljoen euro. Een half miljoen meer dan in 2009. De omzet bedroeg 1.105 miljoen, een daling van 50 miljoen euro ten opzichte van 2009. Bij de divisie Taxi Services, Tours en Ambulancezorg steeg de omzet van 372 naar 381 miljoen euro.

De omzet van de divisie OV daalde van 827 miljoen in 2009 naar 765 miljoen in 2010.

Aanbesteding

De financiële situatie van Connexxion is sterk gerelateerd aan het aantal aanbestedingen dat wordt gewonnen of verloren en aan het soort aanbestedingen. Van de 99 aanbestedingen (en mogelijkheden voor verlenging contracten) waarvoor Connexxion Taxi Services zich in 2010 inschreef, werden er 43 aan Connexxion gegund, 51% van de aanbestede omzet. Ook is het Valys-contract door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een jaar verlengd.

Hubert Guyot, CEO Connexxion: “De cijfers van Connexxion tonen de eerste tekenen van herstel. De door Connexxion ingezette strategie om efficiënter te werken, werpt haar vruchten af. We zijn vastbesloten deze ontwikkeling ook de komende jaren door te zetten en hiermee onze concurrentiekracht te vergroten in een veranderende markt met veel aanbieders.”

Duurzaam ondernemen

“We merken dat opdrachtgevers het duurzaam ondernemen waarderen. Dat beleid willen we voortzetten. Met op handen zijnde aanbestedingen in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en op het spoor groeit de OV-markt en liggen er ook voor Connexxion nieuwe mogelijkheden. Nieuwe kansen, nieuwe reizigers. Op weg naar nóg meer tevreden OV-gebruikers.”

Het aantal OV-reizigers bij Connexxion voor het bus- en treinvervoer bleef in 2010 gemiddeld stabiel. De meeste groei (14%) werd gerealiseerd in de concessie Bestuur Regio Utrecht (BRU) Spitslijnen, gevolgd door de concessies Provincie Utrecht en Valleilijn met ieder 12%. Er was sprake van een lichte groei bij enkele aanliggende concessies, zoals BRU Regiovervoer, stadsvervoer Utrecht en de stadsregio’s Arnhem-Nijmegen en Amstelland-Meerlanden.

Veiligheid

In 2010 hebben zich meerdere incidenten voorgedaan waarbij de veiligheid van Connexxion reizigers en medewerkers en reizigers in het geding kwam. Het aantal ernstige incidenten, mishandeling en bedreiging is toegenomen. Het thema sociale veiligheid blijft hierdoor hoog op de agenda staan van Connexxion. Samen met andere partijen wordt gezocht naar oplossingen voor dit maatschappelijk probleem.

Download het jaarverslag

Engelstalig jaarverslag (Annual Report) 2010

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.