taxichauffeur, taxi

Taxichauffeur minimaal drie uur betalen bij variabele oproep

Een parttime-taxichauffeur moet minimaal drie uur arbeidstijd uitbetaald krijgen per oproep. Althans, wanneer het arbeidspatroon niet vast ligt en de chauffeur een contract heeft van maximaal 14,99 uur per week. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De werkgever is volgens de uitspraak alleen verplicht voor iedere oproep minimaal drie uur loon uit te betalen als aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan: de taxichauffeur heeft een contract voor minder dan vijftien uur, hij is oproepkracht en het arbeidspatroon ligt niet vast.

Taxichauffeur

Dat betekent dat een taxichauffeur die bijvoorbeeld een vaste schoolroute rijdt van 2 uur, gewoon 2 uur arbeidstijd uitbetaald krijgt per dienst. Hierbij liggen de arbeidstijden namelijk van tevoren vast. Krijgt hij er echter nog een ritje achteraan (een verlengde schooldienst), waardoor de eindtijd variabel wordt, moet er minimaal 3 uur uitbetaald worden. Ook als het ritje maar 30 minuten in beslag nam en er dus 2,5 uur daadwerkelijk taxi gereden is.

Indien de taxichauffeur een pauze heeft van minimaal 15 minuten na een dienst van minimaal 3 uur, begint er volgens het hof een nieuwe variabele dienst van minimaal 3 uur. Wel zegt het Hof dat als oproepen meteen in elkaars verlengde liggen er niet dubbel, maar doorgeteld moet worden.

Loon betalen

Een voorbeeld: werkt een chauffeur bij de eerste oproep vanaf 08:00 uur, krijgt hij minimaal drie uur loon betaald tot 11:00 uur. Start de tweede oproep om 11.15 uur of later, moet de werkgever weer minimaal drie uur loon uitbetalen.

Stel dat bij de eerste variabele oproep gewerkt wordt vanaf 08.00 uur, dan moet drie uur worden betaald tot 11.00 uur. Start de tweede oproep om 10.45 uur en loopt die door tot 12.00 uur, dan moet betaald worden van 08.00 tot 12.00 uur, dus vier uur, zo meldt FNV Bondgenoten.

Taxicentrale

De uitspraak van het Hof heeft betrekking op wetsartikel BW 7:628 lid a en is gedaan bij een juridisch geschil tussen een taxichauffeuse en haar werkgever Taxicentrale Wolters uit Drachten en Leeuwarden. Die betaalde haar alleen de tijden die zij daadwerkelijk werkte.

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Taxichauffeur minimaal drie uur betalen bij variabele oproep”

A.E. Verhoog|27.07.11|12:47

De voorwaarden om tot betaling van deze drie uren over te moeten gaan, zijn vastgelegd in wetsartikel BW 7:628 lid a. Dit heeft het Gerechtshof niet bepaald. Dit gegeven ligt al vast in de wet. Het Gerechtshof heeft wel bepaald dat de genoemde werkgever zich aan de wet moet houden.

anneke|28.07.11|11:48

Als alle taxibazen de na betaling moeten doen,dan gaat dat hun heel veel geld kosten plus komen er veel chaffeurs op straat te staanWaarom is het Sociaal Fonds het niet op gevallen die doen toch elke 2 jaar controles bij de taxibedrijven, ga niet vertellen dat het niet opvalt onzin.Ben heel benieuwt of die taxichauffeusse bij Wolters mag blijven,ik was ook een klokkenluidster bij een taxibedrijf naar de vakbond toe maar kreeg geen contrakt verlenging

Andrfies|28.07.11|12:11

Zou me niks verbazen als die chauffeuse geen kontraktverlening krijgt.
Wolters komt een paar keer per jaar voor de rechter en praktisch altijd om een konflikt met een werknemer wat hij altijd verliest.
Verbaas me er over dat deze dan een taxikeurmerk heeft. Of is hij die al kwijt??

AAOP|28.07.11|12:53

Als ondernemer heet ik deze arrest van harte welkom.
Wet is om na te leven en niet over het hoofd te zien.

Math|29.07.11|10:09

Wij zitten vlak bij de grens en dit is een van die regeltjes
,die onze concurentie-positie verzwakken.
Ik begrijp de motiven om deze regel in te voeren
maar dan moet dat eigenlijk op europees niveau ingevoerd worden
Verder vind ik u uitleg van ” een oproep” iets te sumier
Volgens mij is 1 oproep ook als je iemand gelijktijdig oproept
om een Heen en Terugrit ,van bv schoolvervoer te doen, op dezelfde dag

de weid|15.08.11|17:10

belachelijke uitspraak, weer zo,n geval om de (kleine) taxi wereld omzeep te helpen.
en daarnaast zijn er zeer veel chauffeurs die juist het korte werk zeeeeeeeer leuk vinden, en die hoeven helemaal geen 3 uur betaald te krijgen, gewoon gewerkt uren betalen.
wie lacht er? de hele grote jongens en de rvi