rechtbank, rechter, rechtszaal, uitspraak

Oud-bestuurders IJsselsteden moeten pensioengelden uit eigen zak betalen

Twee oud-bestuurders van het failliete IJsselsteden Personenvervoer moeten uit eigen zak alsnog ruim 96.000 euro aan niet-afgedragen pensioengelden betalen aan het Pensioenfonds Vervoer. Daartoe heeft de Rechtbank in Rotterdam hen veroordeeld. Het is de eerste keer dat bestuurders van een failliette BV persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor achterstallige pensioengelden aan het Pensioenfonds Vervoer.

De veroordeelde bestuurders waren geen directe bestuurder van de bij het pensioenfonds aangesloten onderneming, maar van haar uiteindelijke aandeelhouder.

Pensioen afdragen

De vordering heeft betrekking op 2009. IJsselsteden Personenvervoer had toen 120 werknemers in dienst waarvoor pensioen afgedragen diende te worden. IJsselsteden heeft in 2009 geen premie afgedragen.

Nadat IJssteden Personenvervoer in de loop van 2010 betalingsonmacht had gemeld, zijn de aandelen (en dus ook de schulden) overgedragen aan een derde partij (voor 1 euro). Vervolgens zijn zowel IJsselsteden als de derde partij failliet verklaard.

Betalingsonmacht

Maar IJsselsteden had eigenlijk al binnen 2 weken na ontvangst van de nota (16-11-2009) een eventuele betalingsonmacht moeten melden. “Daarom wordt vermoed dat de niet betaling aan gedaagde is te wijten en zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor de bijdrageverplichting van IJsselsteden Personenvervoer aan het Pensioenfonds Vervoer”, luidt het oordeel van de rechter.

IJsselsteden gaf tijdens de rechtszitting aan dat zij niet zou hoeven te betalen, omdat er onjuistheden in de verwerking van wijzingen zouden zitten. Maar dat is onjuist, zo vindt de rechter.  “IJsselsteden Personenvervoer – en daarmee ook de gedaagden als haar indirecte bestuurders – wist dat zij gehouden was premies af te dragen voor haar werknemers”, vindt de rechtbank.

Hoofdelijk aansprakelijk

“Ter weerlegging van het vermoeden dat de niet-betaling aan hen is te wijten, hebben gedaagden voor het overige niets aangevoerd. Daarom zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor de bijdrageverplichting van IJsselsteden Personenvervoer aan het Pensioenfonds”, beslist de rechter

Dat de zaak een van de gedaagden in 2010 boven het hoofd groeide, is volgens de rechtbank niet van belang. De verschuldigde premie had immers in 2009 betaald moeten worden. Het feit dat een derde partij IJsselsteden en haar verplichtingen overgenomen had, leidt er volgens de rechter ook niet toe dat de oud-bestuurders niet hoofdelijk aansprakelijk zouden zijn.

Lees hier de volledige uitspraak

Bart Pals

templatetaxiprotenderguidecongresaanbestedingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Oud-bestuurders IJsselsteden moeten pensioengelden uit eigen zak betalen”

alex weekhout|10.05.12|11:30

mooi bericht zal tijd worden dat ze betalen en vraag gelijk even of ze me belasting even betalen ik moet nu betalen inkomsten belasting die hun niet betaald hebben

taxi frans|10.05.12|12:45

Er zullen nog honderden (als het niet duizenden zijn) faillissementen volgen, waar is ons AOW stelsel gebleven wel betalen en de wet veranderen in een verplicht pensioenstelsel 15% op de loonsom, daar nog eens 5,5 % meer loon overheen, dan de brandstofprijzen de laatste 10 jaren met ongeveer 300% omhoog,vergunningen wat niet meer te betalen zijn enz.enz. Over de 30 miljard wat kabinet Lubbers gestolen heeft van het ABP Pensioenfonds, zeker 50% vergokt op de beurzen en rept niemand een woord.

Wilma|10.05.12|12:51

eindelijk gerechtigheid………..ze hebben eindelijk de goede eens te pakken….
hopelijk komt er nog meer gerechtigheid voor de oud werknemers van IJsselsteden.

taxi frans|10.05.12|12:56

Waar moet dit heen, als je niet meer mee komt om dit allemaal te betalen wordt men ook nog als crimineel betiteld, alleen de overheid en semi-overheid draaien als een tierelier, het eerste wat men op de ondernemerscursus geleerd krijgt is de onderneming moet winst maken, jammer dan, de balans tussen bedrijfsvoering en bureaucratie is totaal verstoord.
Onze democratie is door de bureaucratie veranderd in een dictatuur erger als de zwaarste vorm van communisme, het is alleen maar killing fields.

taxi frans|10.05.12|13:05

Het is niet alleen de taxibranche maar ook de transportsector wat hier al 20 jaren plat gewalst word, leve ons verenigd Europa, hier alle prijzen omhoog stuwen en vervolgens lage loonlanden alles laten verzieken, dus wel handhaven met een CAO en toezichtinstantie’s, en dan spreken over eerlijke concurrentie en spreken over eerlijke mededinging.
Lang leve het ondernemerschap de kleine zelfstandige moet de markt beter kunnen bereiken, daarna zijn wel 10 instanties om je het leven te verzuren

taxi frans|10.05.12|13:16

Vraagje aan Alex weekhout, zit je ook met aandelen in het pensioenfonds ?
Dat iedere werknemer op komt voor zijn rechten is duidelijk er wordt via premieheffing en loonbelasting afgedragen, daarin zit AOW in plaats van deze afdrachten iets te verhogen komt er een pensioenverplichting 15% wat niet meer te betalen is, ik schrijf dit is het om het voor iedere leek iets te verduidelijken, de taxibranche ne de transportsector wordt al zeker 20 jaren verziekt met onreele regeltjes.

tax jo|10.05.12|15:38

Echte Bandieten zijn het rijk worden van een ander

wim van kleeff|10.05.12|20:42

eindelijk gerechtigheid , en waar is het achter over gedrukte vacantie geld van werknemers die destijds ontslag hebben genomen?plus de niet afgedragen inkomensten belasting die werknemers ongetwijfeld door de belastingdienst bij de exwerknemers in rekening gaat brengen terwijl het personeel dacht dat dit correct door de firma ijsselsteden dus niet blijkt correct blijkt afgedragen?wie doet hier iets aan en hoelang duurt het uitpluizen van de fiod naar deze gangen ijsselsteden?

Oud-bestuurders IJsselsteden moeten pensioengelden uit eigen zak betalen | TaxiPro
rechtbank, rechter, rechtszaal, uitspraak

Oud-bestuurders IJsselsteden moeten pensioengelden uit eigen zak betalen

Twee oud-bestuurders van het failliete IJsselsteden Personenvervoer moeten uit eigen zak alsnog ruim 96.000 euro aan niet-afgedragen pensioengelden betalen aan het Pensioenfonds Vervoer. Daartoe heeft de Rechtbank in Rotterdam hen veroordeeld. Het is de eerste keer dat bestuurders van een failliette BV persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor achterstallige pensioengelden aan het Pensioenfonds Vervoer.

De veroordeelde bestuurders waren geen directe bestuurder van de bij het pensioenfonds aangesloten onderneming, maar van haar uiteindelijke aandeelhouder.

Pensioen afdragen

De vordering heeft betrekking op 2009. IJsselsteden Personenvervoer had toen 120 werknemers in dienst waarvoor pensioen afgedragen diende te worden. IJsselsteden heeft in 2009 geen premie afgedragen.

Nadat IJssteden Personenvervoer in de loop van 2010 betalingsonmacht had gemeld, zijn de aandelen (en dus ook de schulden) overgedragen aan een derde partij (voor 1 euro). Vervolgens zijn zowel IJsselsteden als de derde partij failliet verklaard.

Betalingsonmacht

Maar IJsselsteden had eigenlijk al binnen 2 weken na ontvangst van de nota (16-11-2009) een eventuele betalingsonmacht moeten melden. “Daarom wordt vermoed dat de niet betaling aan gedaagde is te wijten en zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor de bijdrageverplichting van IJsselsteden Personenvervoer aan het Pensioenfonds Vervoer”, luidt het oordeel van de rechter.

IJsselsteden gaf tijdens de rechtszitting aan dat zij niet zou hoeven te betalen, omdat er onjuistheden in de verwerking van wijzingen zouden zitten. Maar dat is onjuist, zo vindt de rechter.  “IJsselsteden Personenvervoer – en daarmee ook de gedaagden als haar indirecte bestuurders – wist dat zij gehouden was premies af te dragen voor haar werknemers”, vindt de rechtbank.

Hoofdelijk aansprakelijk

“Ter weerlegging van het vermoeden dat de niet-betaling aan hen is te wijten, hebben gedaagden voor het overige niets aangevoerd. Daarom zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor de bijdrageverplichting van IJsselsteden Personenvervoer aan het Pensioenfonds”, beslist de rechter

Dat de zaak een van de gedaagden in 2010 boven het hoofd groeide, is volgens de rechtbank niet van belang. De verschuldigde premie had immers in 2009 betaald moeten worden. Het feit dat een derde partij IJsselsteden en haar verplichtingen overgenomen had, leidt er volgens de rechter ook niet toe dat de oud-bestuurders niet hoofdelijk aansprakelijk zouden zijn.

Lees hier de volledige uitspraak

Bart Pals

templatetaxiprotenderguidecongresaanbestedingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Oud-bestuurders IJsselsteden moeten pensioengelden uit eigen zak betalen”

alex weekhout|10.05.12|11:30

mooi bericht zal tijd worden dat ze betalen en vraag gelijk even of ze me belasting even betalen ik moet nu betalen inkomsten belasting die hun niet betaald hebben

taxi frans|10.05.12|12:45

Er zullen nog honderden (als het niet duizenden zijn) faillissementen volgen, waar is ons AOW stelsel gebleven wel betalen en de wet veranderen in een verplicht pensioenstelsel 15% op de loonsom, daar nog eens 5,5 % meer loon overheen, dan de brandstofprijzen de laatste 10 jaren met ongeveer 300% omhoog,vergunningen wat niet meer te betalen zijn enz.enz. Over de 30 miljard wat kabinet Lubbers gestolen heeft van het ABP Pensioenfonds, zeker 50% vergokt op de beurzen en rept niemand een woord.

Wilma|10.05.12|12:51

eindelijk gerechtigheid………..ze hebben eindelijk de goede eens te pakken….
hopelijk komt er nog meer gerechtigheid voor de oud werknemers van IJsselsteden.

taxi frans|10.05.12|12:56

Waar moet dit heen, als je niet meer mee komt om dit allemaal te betalen wordt men ook nog als crimineel betiteld, alleen de overheid en semi-overheid draaien als een tierelier, het eerste wat men op de ondernemerscursus geleerd krijgt is de onderneming moet winst maken, jammer dan, de balans tussen bedrijfsvoering en bureaucratie is totaal verstoord.
Onze democratie is door de bureaucratie veranderd in een dictatuur erger als de zwaarste vorm van communisme, het is alleen maar killing fields.

taxi frans|10.05.12|13:05

Het is niet alleen de taxibranche maar ook de transportsector wat hier al 20 jaren plat gewalst word, leve ons verenigd Europa, hier alle prijzen omhoog stuwen en vervolgens lage loonlanden alles laten verzieken, dus wel handhaven met een CAO en toezichtinstantie’s, en dan spreken over eerlijke concurrentie en spreken over eerlijke mededinging.
Lang leve het ondernemerschap de kleine zelfstandige moet de markt beter kunnen bereiken, daarna zijn wel 10 instanties om je het leven te verzuren

taxi frans|10.05.12|13:16

Vraagje aan Alex weekhout, zit je ook met aandelen in het pensioenfonds ?
Dat iedere werknemer op komt voor zijn rechten is duidelijk er wordt via premieheffing en loonbelasting afgedragen, daarin zit AOW in plaats van deze afdrachten iets te verhogen komt er een pensioenverplichting 15% wat niet meer te betalen is, ik schrijf dit is het om het voor iedere leek iets te verduidelijken, de taxibranche ne de transportsector wordt al zeker 20 jaren verziekt met onreele regeltjes.

tax jo|10.05.12|15:38

Echte Bandieten zijn het rijk worden van een ander

wim van kleeff|10.05.12|20:42

eindelijk gerechtigheid , en waar is het achter over gedrukte vacantie geld van werknemers die destijds ontslag hebben genomen?plus de niet afgedragen inkomensten belasting die werknemers ongetwijfeld door de belastingdienst bij de exwerknemers in rekening gaat brengen terwijl het personeel dacht dat dit correct door de firma ijsselsteden dus niet blijkt correct blijkt afgedragen?wie doet hier iets aan en hoelang duurt het uitpluizen van de fiod naar deze gangen ijsselsteden?