taxichauffeur

MKB Barometer: Flexwerkers helpen MKB door crisis heen

Een ruime meerderheid van de ondernemers in het MKB die regelmatig flexwerkers inzetten zijn van mening dat flexibele arbeidscontracten hen door de crisis heen helpen. Zonder deze vorm van arbeid is het voor veel ondernemers niet mogelijk om nieuw werk en het daarvoor benodigde personeel aan te nemen. Door de inzet van flexwerkers kunnen zij dat wel. Dat blijkt uit de MKB Barometer personeelszaken van Please Payroll, waartoe 400 ondernemers ondervraagd zijn. Ook in de taxibranche zijn flexwerkers zeer gewaardeerde collega’s en noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering.

De payrollorganisatie ondervroeg dit keer MKB-ondernemers tijdens haar jaarlijkse ondernemersdag naar hun mening over de inzet van flexibele arbeidskrachten.

Personeelzaken

De vragen die Please aan de MKB’ers voorlegde in de Barometer personeelszaken hebben alle betrekking op veel voorkomende situaties waarmee een ondernemer geconfronteerd wordt als hij personeel in dienst heeft.

Hans van de Ven, directeur van Please: “Er zijn steeds meer MKB ondernemers die kiezen voor een flexibele schil van een aantal flexwerkers omdat zij simpelweg niet kunnen inschatten hoeveel werk ze de komende maand zullen hebben. De ondernemer staat daardoor niet voor de keuze tussen een vast contract en een flexibel contract, maar moet dan kiezen tussen het aanbieden van een flexibel contract of helemaal geen dienstverband. En dat laatste is iets waar zowel de medewerker als de ondernemer niet op zitten te wachten.”

Kerntaken

MKB-bedrijven die hun personeelszaken uitbesteden zijn hier in veel gevallen erg tevreden over. Door deze werkzaamheden uit te besteden, hebben ondernemers doorgaans meer tijd om zich bezig te houden met hun kerntaken en de zaken waarmee het bedrijf haar inkomsten genereert (74%). Ook ontstaan er bij 68% van de MKB’ers minder fouten in de personeelsadministratie en het merendeel van het MKB voelt zich beter beschermd tegen werkgeversrisico’s (76%).

De MKB PZ Barometer is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van payrollorganisatie Please onder 400 MKB bedrijven in de branches bouw, detailhandel, zorg, groothandel, Horeca, ICT, overige zakelijke dienstverlening en logistiek. Ook werden ondernemers ondervraagd tijdens de jaarlijkse ondernemersdag van Please. Het merendeel van de respondenten in het onderzoek heeft tussen de 1 en 10 medewerkers. Bedrijven uit alle provincies zijn vertegenwoordigd.

CAO Taxivervoer

Please Payroll is een van de eerste payrollbedrijven in Nederland. Omdat het bedrijf is erkend door Sociaal Fonds Taxi, worden taxichauffeurs exact volgens de CAO Taxivervoer betaald. Hierdoor mag een taxibedrijf 100% van zijn werknemersbestand bij Please Payroll onderbrengen. 

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.