rechtbank, rechter, rechtszaal, uitspraak

Forse boete voor zzp-taxichauffeur wegens privé-gebruik taxi

Een Arnhemse zzp-taxichauffeur moet tienduizenden euro’s aan de Belastingdienst betalen omdat hij zijn rittenadministratie niet in orde had. Daardoor kan hij niet aantonen minder dan 500 kilometer per jaar privé te hebben gereden in zijn Mercedes-Benz E-Klasse. Bovendien zijn er diverse aanwijzingen dat hij doelbewust zijn administratie onjuist invulde. Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden heeft daarom in hoger beroep geoordeeld dat de inspecteur terecht diverse boetes aan de taxichauffeur heeft opgelegd. Volgens het hof is er namelijk sprake van voorwaardelijk opzet van de taxichauffeur.

Eerder had de rechtbank in Arnhem de belastinginspecteur al in het gelijk gesteld. De taxichauffeur moet nu zo’n 50.000 euro bij zijn inkomen optellen en daarover belasting betalen. Ook moet hij ruim 5.000 euro aan boetes betalen.

Rittenstaat

De Arnhemse taxichauffeur had de rittenstaat zeer onzorgvuldig bijgehouden, zo bleek uit een boekenonderzoek van de belastingdienst. Tijden ontbreken, op geen enkele rittenkaart van 2006 tot en met 2010 zijn de begin- en eindtijden van de ritten vermeld. Begin en eind kilometerstand per rit (de laatste 3 cijfers) ontbreken. En onbeladen ritten worden niet vermeld. Deze grove hiaten zijn volgens de taxi-ondernemer te wijten aan gemakzucht.

Maar tijdens het onderzoek is gebleken dat de zzp’er een aantal keer een snelheidsboete van het CJIB heeft opgelegd gekregen, onder meer in Amsterdam, Almere en Oosterhout. En die tijden en lokaties sluiten niet aan op de gegevens in de rittenstaten en werkmap.

Kilometerstand

Ook corresponderen de genoteerde kilometerstanden niet altijd met de gegevens die de garage heeft opgeschreven bij onderhoud, bedoeld voor de Nationale Autopas (NAP). Verder is gebleken dat de taxichauffeur met zijn taxi op vakantie is geweest naar Kroatië. En daarbij heeft hij de kilometers niet als privé opgeschreven.

Door net te doen alsof hij in zijn administratie wel kon aantonen maximaal 500 kilometer privé te hebben gereden, heeft de taxi-ondernemer volgens de rechtbank bewust de kans aanvaard dat er te weinig belasting zou worden geheven. Daardoor is niet alleen een naheffing, maar ook een boete terecht, zo luidt het oordeel van het hof in hoger beroep.

Bart Pals 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.