WOLF Rijbewijsshop, taxi, taxi-opleiding, taxipas, rijles, kandidaat

Taxi-opleiding per 1 juni 2014 alleen nog door rijinstructeurs

De taxi-opleiding voor het chauffeursdiploma mag per 1 juni 2014 alleen nog maar door WRM-gecertificeerde rijinstructeurs gedaan worden. Dit geldt eveneens voor de opleidingen directiechauffeur en HAP-chauffeur. Ook instructeurs die worden ingehuurd door een taxibedrijf voor een leertraject dienen vanaf die datum WRM-gecertificeerd zijn. Als het gaat om begeleiding bij het inwerken van nieuwe chauffeurs door meer ervaren chauffeurs, is dat niet aan de orde. De WRM-verplichting volgt uit een wetswijzing uit 2009.

WRM-gecertificeerd betekent dat iemand officieel bevoegd is om rijles te geven, zoals een rijinstructeur bij een rijschool. Vanaf 1 juni 2014 geldt voor al het theoretische en praktische rijonderricht de plicht voor de instructeur om een WRM-certificaat te hebben. Ook als het gaat om rijles aan mensen met een rijbewijs.

Taxi-opleiding

Voor onderdelen van de taxi-opleiding die geen rijonderricht betreffen is geen WRM-certificaat nodig. Bijvoorbeeld als sprake is van EHBO-trainingen, of opleidingen voor TX-Keur. “Onder rijonderricht wordt verstaan het gericht op het bijbrengen, behouden of verbeteren van de rijvaardigheid en geschiktheid om aan het verkeer deel te nemen als bestuurder van een motorrijtuig, waarvoor een rijbewijs wordt gevorderd”, meldt IenM-woordvoerster Elif Bagci.

Het praktijkgedeelte van de wettelijke taxi-opleiding hoort daar ook bij, meldt IenM. Net als theorie-opleidingen over verkeersregels. Als het gaat om trainingen in het gebruik van de boordcomputer taxi, rolstoelvastzetsystemen, invullen van de administratie, opleiding sociale vaardigheden en andere specifieke taxizaken, daarvoor is geen WRM-certificaat vereist. “De politie is wettelijk bevoegd om te handhaven”, aldus Bagci.

Rijonderricht

De definitie van rijonderricht is in de nieuwe WRM aangepast zodat ook elke vorm van bedrijfsmatig onderricht ten aanzien van het besturen van motorrijtuigen, gericht op het bijbrengen, behouden of verbeteren van de rijvaardigheid en geschiktheid om als bestuurder aan het verkeer deel te nemen, eveneens onder rijonderricht wordt begrepen.

Hoewel de wet in 2009 is veranderd, gaat de WRM-plicht in per 1 juni 2014. Er gold een overgangstermijn van vijf jaar.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Taxi-opleiding per 1 juni 2014 alleen nog door rijinstructeurs”

Taxi Taxibelangen|25.02.14|09:48

Ik kan mij nog voorstellen dat een Taxi opleiding voor Zzp-ers noodzakelijk is. Maar voor chauffeurs in loondienst is het bemoeizucht. Als ik een groot bedrijf heb met dure auto’s en klanten waar ik zuinig op ben, dan is het toch achterlijk dat een ambtenaar gaat bepalen aan wat voor eisen MIJN personeel moet voldoen.Of denken ze daar in Den Haag dat het mij allemaal aan is komen waaien, ik leid mijn eigen personeel wel op.Ik kan nu niet meer even een net afgestudeerde ingenieur of zo in dienst

Taxi Taxibelangen|25.02.14|09:55

nemen zoals ik dat vroeger wel kon.Nu moet deze hoogopgeleide een duur taxichauffeurs-examen afleggen.Dat doet hij niet,dus hij zit thuis,ik mis een hele goede nette chauffeur.Chauffeurs die bij gecertificeerde bedrijven in loondienst zijn, behoren ontheffing te hebben van examens.Sluit u medio 15 maart a.s. aan bij de Stichting Taxibelangen Nederland. http://www.taxibelangen.nl en lees deze brief om een indruk te krijgen. https://docs.google.com/file/d/0B3YU89__J9d9cUEwR0JzdTVpcWc/edit

Rodie Van der Steen|27.02.14|11:28

Nee, das niet zo vreemd als je bedenkt dat er instanties zijn die daar geld aan verdienen,(ja daar zijn ze weer) de KIWA certificeerd !!

Willem Van de Ven|27.02.14|18:45

ik hoop niet dat Taxibelangen die brief al op de bus heeft gedaan want dit is een aanfluiting van de ergste soort. Als ik zo’n brief onder ogen kreeg stopte ik na 3 zinnen al met lezen.