belastingdienst

Kabinet wil btw op taxirit verhogen naar 21 procent

Er dreigt een belastingverhoging op taxiritten. Het kabinet wil alle diensten die nu nog onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen, zoals taxivervoer, verhogen naar het standaardtarief van 21 procent. Dat is een van de bouwstenen in het kabinetsvoorstel voor herziening van het belastingstelsel dat woensdagavond wordt voorgelegd aan de oppositie.

In de plannen zullen alleen nog primaire levensmiddelen onder het tarief van 6 procent vallen. Dat hebben bronnen die bij de fiscale onderhandelingen van de coalitie betrokken zijn gelekt aan NRC.

Lasten op arbeid

Het voorstel voor de verhoging van het lage btw-tarief zal volgens het kabinet 4 tot 5 miljard euro moeten opleveren die kan worden ingezet op de gewenste verlaging van lasten op arbeid.

De maatregel heeft forse gevolgen voor taxibedrijven. Ze zullen flinke prijsverhogingen moeten doorvoeren om nog hetzelfde te verdienen op een ritje. En dat geldt voor zowel het zorgvervoer als de consumententaxi.

Zorginstellingen

Zorginstellingen rekenen namelijk voor hun diensten 0 procent btw. Dat betekent dat zij de btw niet kunnen terugvragen. Een btw-verhoging betekent ook voor hen dat het vervoersbudget met 15 procent omhoog moet. En mede gezien de forse bezuinigingen in de afgelopen jaren, zal dat geld er niet zijn.

Alleen voor zakelijke ritten zal het weinig verschil uitmaken, omdat bedrijven de betaalde btw kunnen terugvorderen. Maar dat is slechts 10 procent van de totale taximarkt.

Oppositie

Woensdagavond debatteert het kabinet (VVD en PvdA) met de oppositie over de plannen. Hun hulp is nodig om de herziening door de Eerste Kamer te krijgen. De definitieve plannen zullen tijdens Prinsjesdag in september aangekondigd worden.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

14 reacties op “Kabinet wil btw op taxirit verhogen naar 21 procent”

Johan Zevenbergen|17.06.15|11:27

Dacht dat het personenvervoer betaalbaardere moest worden?

Jan Pastoor|17.06.15|12:14

moeten we tog maar snorder worden…..klanten heb ik al!!!

Gosse Kooistra|17.06.15|14:08

Nu kan je er zeker van zijn dat er nog eens veel minder mensen de taxi nemen. Het is al onbetaalbaar, en dat wordt alleen maar erger. UberPop komt er maar in bij ons.

Marco Zwetsloot|17.06.15|14:22

Geachte klant, mocht u het niet eens zijn met onze tarieven moet u zich wenden tot Uber-pop chauffeurs of Ahmed de snorder, hij staat 10 meter van de officiele taxi-chauffeurs op schiphol. Wij zullen ivm deze belastingverhoging binnenkort onze zaak moeten sluiten omdat ook al onze kosten met 15 % zullen stijgen. Helaas.

Gosse Kooistra|17.06.15|14:37

Klant en chauffeur, haha. Ritjes die ik nodig heb met Uberpop en zelf werkzaam als taxichauffeur. Ook als chauffeur schaam ik me bijna voor de prijs die we als taxibranche rekenen.

Gosse Kooistra|17.06.15|15:34

@Rodney: Waarom precies? Omdat ik prijsbewust ben? En aan mijn eigen portemonnee denk?

Rodney Barten|17.06.15|15:57

Omdat je wel wilt bij verdienen als taxichauffeur, maar niet verder nadenkt dan dat je neus lang is. Je bent totaal respectloos naar je (tijdelijke) collega’s. Maar goed, dat zal jouw een worst wezen want tja, je bent prijsbewust.

Paul Dijkhuizen|18.06.15|12:09

Als straks iedereen zzp-er is kan iedereen de Btw terugvragen, als iedereen dat doet ontstaat er weer een tekort in de staatskas, dan moet de inkomstenbelasting weer omhoog, terug bij af maar dan wel met 21% btw op alles….

Raymon Vrendenbarg|18.06.15|13:21

Hebben ze nog steeds niet genoeg nu moeten de taxichauffeurs die de mensen een dienst leveren nog meer betalen en nog minder verdienen waar leven wij in een gevangenis van de Nederlandse staat
rot op laat ze de minister maar uitkleden ik heb er nu echt schoon genoeg van al die dictatuur van de regering

Adil Butt|19.06.15|05:54

Gewoon volgende keer weer op VVD en PvdA stemmen dan komt nog dildo in chauffeur stoel met oli er op dat makkelijk er in ga.dat doen ze allemaal voor uber pop veder niks ze gaan alle kanten heel erg moeilijk maken dan kan je twee kanten of stoppen of pop rijden daar willen ze toe.hier in Rotterdam ga wij zelf pop prijs rijden dat kunnen we nog doen uber mag in kamer en regels winnen maar dan heeft hij nog steeds straat voor ze.en dat laten we niet winnen jammer dat miljoenen bedrijf niks kan.

BIZDRIVE HOLLAND|19.06.15|19:03

Zorgvervoer is de grootste tak van het taxibestel…en is dus als zodanig geen luxe artikel. Dit onderbrengen onder 21% zou gewoon crimineel zijn. Maar misschien splitsen ze het wel op…naar het ziekenhuis 6%…naar schiphol 21%. Maar het is zowieso triest dat ze een sector waar het toch al zo slecht mee gaat zo willen aanpakken, en dan nog over de rug van diegenen die er van afhankelijk zijn.
Bovendien houdt een ondernemer nu helemaal niks meer over van zn omzet, ben benieuwd hoe dit afloopt.

Taxi Arnhem|20.06.15|14:11

Ik voorspel ernstige gevolgen voor omzet en werkgelegenheid als de kabinetsplannen voor afschaffing van het lage btw-tarief op de taxibranche worden aangenomen.

Tonny Bonefaas|21.06.15|08:26

Leuk deze verhoging, dat is de doodsteek voor de hele taxibranche, doen ze hiermee het gat vullen waarmee ze snorders en Uberpop hun gang kunnen laten gaan, ja hoor wij betalen wel en kunnen straks met z’n allen thuis gaan zitten.

Sheldon Cooper|05.07.15|10:54

Tot 2008 in een grote Nederlandse stad als ZZP-er taxi gereden. Maar NL is een zinkend schip en dat moet je verlaten. Heb nu taxibedrijf in Z. Amerika, geen rij-rusttijden, geen rit administratie, geen taximeter, geen “IL&T”-controles. Compleet doorgeslagen verkeer, dat wel, maar liever “gevaarlijk” leven in vrijheid dan veiligheid in een dictatoriaal Nederland.

Kabinet wil btw op taxirit verhogen naar 21 procent | TaxiPro
belastingdienst

Kabinet wil btw op taxirit verhogen naar 21 procent

Er dreigt een belastingverhoging op taxiritten. Het kabinet wil alle diensten die nu nog onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen, zoals taxivervoer, verhogen naar het standaardtarief van 21 procent. Dat is een van de bouwstenen in het kabinetsvoorstel voor herziening van het belastingstelsel dat woensdagavond wordt voorgelegd aan de oppositie.

In de plannen zullen alleen nog primaire levensmiddelen onder het tarief van 6 procent vallen. Dat hebben bronnen die bij de fiscale onderhandelingen van de coalitie betrokken zijn gelekt aan NRC.

Lasten op arbeid

Het voorstel voor de verhoging van het lage btw-tarief zal volgens het kabinet 4 tot 5 miljard euro moeten opleveren die kan worden ingezet op de gewenste verlaging van lasten op arbeid.

De maatregel heeft forse gevolgen voor taxibedrijven. Ze zullen flinke prijsverhogingen moeten doorvoeren om nog hetzelfde te verdienen op een ritje. En dat geldt voor zowel het zorgvervoer als de consumententaxi.

Zorginstellingen

Zorginstellingen rekenen namelijk voor hun diensten 0 procent btw. Dat betekent dat zij de btw niet kunnen terugvragen. Een btw-verhoging betekent ook voor hen dat het vervoersbudget met 15 procent omhoog moet. En mede gezien de forse bezuinigingen in de afgelopen jaren, zal dat geld er niet zijn.

Alleen voor zakelijke ritten zal het weinig verschil uitmaken, omdat bedrijven de betaalde btw kunnen terugvorderen. Maar dat is slechts 10 procent van de totale taximarkt.

Oppositie

Woensdagavond debatteert het kabinet (VVD en PvdA) met de oppositie over de plannen. Hun hulp is nodig om de herziening door de Eerste Kamer te krijgen. De definitieve plannen zullen tijdens Prinsjesdag in september aangekondigd worden.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

14 reacties op “Kabinet wil btw op taxirit verhogen naar 21 procent”

Johan Zevenbergen|17.06.15|11:27

Dacht dat het personenvervoer betaalbaardere moest worden?

Jan Pastoor|17.06.15|12:14

moeten we tog maar snorder worden…..klanten heb ik al!!!

Gosse Kooistra|17.06.15|14:08

Nu kan je er zeker van zijn dat er nog eens veel minder mensen de taxi nemen. Het is al onbetaalbaar, en dat wordt alleen maar erger. UberPop komt er maar in bij ons.

Marco Zwetsloot|17.06.15|14:22

Geachte klant, mocht u het niet eens zijn met onze tarieven moet u zich wenden tot Uber-pop chauffeurs of Ahmed de snorder, hij staat 10 meter van de officiele taxi-chauffeurs op schiphol. Wij zullen ivm deze belastingverhoging binnenkort onze zaak moeten sluiten omdat ook al onze kosten met 15 % zullen stijgen. Helaas.

Gosse Kooistra|17.06.15|14:37

Klant en chauffeur, haha. Ritjes die ik nodig heb met Uberpop en zelf werkzaam als taxichauffeur. Ook als chauffeur schaam ik me bijna voor de prijs die we als taxibranche rekenen.

Gosse Kooistra|17.06.15|15:34

@Rodney: Waarom precies? Omdat ik prijsbewust ben? En aan mijn eigen portemonnee denk?

Rodney Barten|17.06.15|15:57

Omdat je wel wilt bij verdienen als taxichauffeur, maar niet verder nadenkt dan dat je neus lang is. Je bent totaal respectloos naar je (tijdelijke) collega’s. Maar goed, dat zal jouw een worst wezen want tja, je bent prijsbewust.

Paul Dijkhuizen|18.06.15|12:09

Als straks iedereen zzp-er is kan iedereen de Btw terugvragen, als iedereen dat doet ontstaat er weer een tekort in de staatskas, dan moet de inkomstenbelasting weer omhoog, terug bij af maar dan wel met 21% btw op alles….

Raymon Vrendenbarg|18.06.15|13:21

Hebben ze nog steeds niet genoeg nu moeten de taxichauffeurs die de mensen een dienst leveren nog meer betalen en nog minder verdienen waar leven wij in een gevangenis van de Nederlandse staat
rot op laat ze de minister maar uitkleden ik heb er nu echt schoon genoeg van al die dictatuur van de regering

Adil Butt|19.06.15|05:54

Gewoon volgende keer weer op VVD en PvdA stemmen dan komt nog dildo in chauffeur stoel met oli er op dat makkelijk er in ga.dat doen ze allemaal voor uber pop veder niks ze gaan alle kanten heel erg moeilijk maken dan kan je twee kanten of stoppen of pop rijden daar willen ze toe.hier in Rotterdam ga wij zelf pop prijs rijden dat kunnen we nog doen uber mag in kamer en regels winnen maar dan heeft hij nog steeds straat voor ze.en dat laten we niet winnen jammer dat miljoenen bedrijf niks kan.

BIZDRIVE HOLLAND|19.06.15|19:03

Zorgvervoer is de grootste tak van het taxibestel…en is dus als zodanig geen luxe artikel. Dit onderbrengen onder 21% zou gewoon crimineel zijn. Maar misschien splitsen ze het wel op…naar het ziekenhuis 6%…naar schiphol 21%. Maar het is zowieso triest dat ze een sector waar het toch al zo slecht mee gaat zo willen aanpakken, en dan nog over de rug van diegenen die er van afhankelijk zijn.
Bovendien houdt een ondernemer nu helemaal niks meer over van zn omzet, ben benieuwd hoe dit afloopt.

Taxi Arnhem|20.06.15|14:11

Ik voorspel ernstige gevolgen voor omzet en werkgelegenheid als de kabinetsplannen voor afschaffing van het lage btw-tarief op de taxibranche worden aangenomen.

Tonny Bonefaas|21.06.15|08:26

Leuk deze verhoging, dat is de doodsteek voor de hele taxibranche, doen ze hiermee het gat vullen waarmee ze snorders en Uberpop hun gang kunnen laten gaan, ja hoor wij betalen wel en kunnen straks met z’n allen thuis gaan zitten.

Sheldon Cooper|05.07.15|10:54

Tot 2008 in een grote Nederlandse stad als ZZP-er taxi gereden. Maar NL is een zinkend schip en dat moet je verlaten. Heb nu taxibedrijf in Z. Amerika, geen rij-rusttijden, geen rit administratie, geen taximeter, geen “IL&T”-controles. Compleet doorgeslagen verkeer, dat wel, maar liever “gevaarlijk” leven in vrijheid dan veiligheid in een dictatoriaal Nederland.