Claessens Personenvervoer, Greenstar

Minder brandstofverbruik en schade door een bewuste rijstijl van chauffeurs

Door chauffeurs actief te wijzen op kleine verbeteringen in hun rijstijl, zoals eerder schakelen of de motor eerder uitzetten, kunnen taxibedrijven verschillende voordelen behalen. Dit levert bijvoorbeeld minder schade en slijtage en minder brandstofverbruik op. Dit heeft ook Claessens Personenvervoer in de afgelopen twee maanden ervaren. Het bedrijf heeft de Greenstar Heartbeat pas twee maanden geleden in de voertuigen doorgevoerd, maar ondertussen heeft het bedrijf al 9 procent brandstof weten te besparen.

Greenstar Heartbeat is een veelzijdig programma dat het rijgedrag van chauffeurs meet en verwekt in profielen, en chauffeurs vervolgens helpt om zich meer bewust te worden van de manieren waarop ze beter en milieuvriendelijker kunnen rijden. “Omdat de chauffeurs zelf continu inzicht krijgen in de manieren waarop ze rijden, verandert hun rijstijl structureel”, zo vertelt vestigingsmanager Patrick Beumer van Claessens Personenvervoer. “We krijgen van passagiers minder klachten met betrekking tot het rijgedrag. En we verwachten ook minder schade aan de voertuigen, al is dit lastig te zeggen in zo’n kort tijdsbestek.”

Rapportcijfer

Het programma is nu doorgevoerd voor alle medewerkers van Claessens Personenvervoer. Dit programma meet precies welke ‘overtredingen’ de chauffeurs maken en geeft hen op basis daarvan een rapportcijfer en tips en manieren om te verbeteren. Beumer: “Elke dag worden de chauffeurs beoordeeld. Als de chauffeur perfect zou rijden, zou het een tien zijn. Maar ze zitten op de weg, dus dat is bijna onmogelijk.”

Het bedrijf merkt echter wel grote veranderingen op in de rijstijlen van de chauffeurs. “De brandstofbesparing is een directe winst, maar ook op andere onderdelen is dit voordelig”, zo meent Beumer. “Wanneer chauffeurs rustiger rijden, is dat veiliger en waarschijnlijk goedkoper. De slijtage van de banden is moeilijk te testen, maar ook dit is waarschijnlijk een gevolg.”

Chauffeurs

De chauffeurs zelf zijn ook enthousiast over het programma van Greenstar en het chauffeursportaal, waarop ze precies kunnen zien hoe ze hebben gereden en wat ze dus nog kunnen verbeteren. De nieuwe directe koppeling tussen het agendasysteem van Claessens Personenvervoer TaxSys (van BS Automatisering) en Shepherd software (van GreenStar) zorgt ervoor dat de informatie in het chauffeursportaal altijd up-to-date is. Volgens directeur Erwin Claessens laten chauffeurs tegenwoordig het voertuig vaker uitrollen, begaan ze minder snelheidsovertredingen en zijn ze echt bewust bezig om hun rijgedrag structureel te veranderen. “Je ziet dit ook terug komen in het straatbeeld.”

Nu Claessens Personenvervoer het programma al wat langer gebruikt, valt het op dat chauffeurs zelf steeds actiever aan de slag gaan om hun prestaties te verbeteren, merkt Patrick Beumer. “Eerst waren de chauffeurs wat sceptisch, maar ze zien het nu echt als een kans. We zijn verrast hoe positief men reageert op het programma. Wanneer onze chauffeurs opmerken dat hun rapportcijfer zakt, proberen ze het weer te laten stijgen.”

Klachten passagiers

Hoewel Claessens Personenvervoer het programma nog niet erg lang gebruikt, zegt vestigingsmanager Beumer al gemerkt te hebben dat passagiers minder klachten indienen over hun taxirit. Het kan daarentegen ook juist gebruikt worden om de chauffeur in zijn gelijk te stellen. Nadat een chauffeur van Claessens Personenvervoer zich niet herkende in een klacht van een passagier, kon het programma bewijzen dat die chauffeur bijna perfect had gereden.

Claessens Personenvervoer is een taxibedrijf uit Sittard, dat opereert in de regio Zuid-Limburg en al ruim vijftig jaar bestaat. Het bedrijf richt zich voornamelijk op contractvervoer. Het heeft 130 medewerkers en ruim vijftig voertuigen.

Verbeterde rijstijl

Directeur Claessens benadrukt dat het ook helpt hoe ze het programma hebben ingezet. “De eerste paar weken hebben we zelf actief personen eruit gepikt en ze gewezen op mogelijke verbeteringen. Maar we hebben ze alleen op verbeteringen geattendeerd, medewerkers werden niet op de resultaten afgestraft.” Een verschil maakt het bedrijf voor snelheidsovertredingen waarbij de maximum snelheid ruimschoots overschreden wordt. In dat geval krijgt de chauffeur een officiële waarschuwing.

Hoewel Claessens Personenvervoer elke dag de rapportages kan inzien van de prestaties van chauffeurs op alle ritten, kiest het bedrijf ervoor om die rapportages eenmaal per week te monitoren. “Wij hebben ervoor gekozen om deze lijst te delen met de chauffeurs door hem op te hangen in de kantine, zodat alle medewerkers kunnen zien waarop zij zich kunnen verbeteren.

Feedback

In de opleidingsmethodiek van Greenstar Heartbeat krijgen chauffeurs niet onmiddellijk tijdens hun rit feedback, maar pas achteraf. Daar heeft Greenstar echter bewust voor gekozen. Ten eerste vanwege veiligheid: “Onze contacten met verzekeraars en schadepreventiebedrijven hebben ons geleerd dat de meeste schade ontstaat doordat de chauffeurs met te veel dingen tegelijk bezig zijn”, aldus Han Verkuyl, Business Development Manager bij Greenstar.

“Wij streven er daarom naar om beter rijden een onderdeel van het bewustzijn van chauffeurs te maken en chauffeurs niet tijdens het rijden te veel af te leiden. Bovendien geven voertuigen zélf vaak ook al vaak inzage in hoe het voertuig gereden wordt, wat een prachtige aanvulling is in ons opleidingspakket en wat wij dus niet dubbel hoeven te doen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Minder brandstofverbruik en schade door een bewuste rijstijl van chauffeurs | TaxiPro
Claessens Personenvervoer, Greenstar

Minder brandstofverbruik en schade door een bewuste rijstijl van chauffeurs

Door chauffeurs actief te wijzen op kleine verbeteringen in hun rijstijl, zoals eerder schakelen of de motor eerder uitzetten, kunnen taxibedrijven verschillende voordelen behalen. Dit levert bijvoorbeeld minder schade en slijtage en minder brandstofverbruik op. Dit heeft ook Claessens Personenvervoer in de afgelopen twee maanden ervaren. Het bedrijf heeft de Greenstar Heartbeat pas twee maanden geleden in de voertuigen doorgevoerd, maar ondertussen heeft het bedrijf al 9 procent brandstof weten te besparen.

Greenstar Heartbeat is een veelzijdig programma dat het rijgedrag van chauffeurs meet en verwekt in profielen, en chauffeurs vervolgens helpt om zich meer bewust te worden van de manieren waarop ze beter en milieuvriendelijker kunnen rijden. “Omdat de chauffeurs zelf continu inzicht krijgen in de manieren waarop ze rijden, verandert hun rijstijl structureel”, zo vertelt vestigingsmanager Patrick Beumer van Claessens Personenvervoer. “We krijgen van passagiers minder klachten met betrekking tot het rijgedrag. En we verwachten ook minder schade aan de voertuigen, al is dit lastig te zeggen in zo’n kort tijdsbestek.”

Rapportcijfer

Het programma is nu doorgevoerd voor alle medewerkers van Claessens Personenvervoer. Dit programma meet precies welke ‘overtredingen’ de chauffeurs maken en geeft hen op basis daarvan een rapportcijfer en tips en manieren om te verbeteren. Beumer: “Elke dag worden de chauffeurs beoordeeld. Als de chauffeur perfect zou rijden, zou het een tien zijn. Maar ze zitten op de weg, dus dat is bijna onmogelijk.”

Het bedrijf merkt echter wel grote veranderingen op in de rijstijlen van de chauffeurs. “De brandstofbesparing is een directe winst, maar ook op andere onderdelen is dit voordelig”, zo meent Beumer. “Wanneer chauffeurs rustiger rijden, is dat veiliger en waarschijnlijk goedkoper. De slijtage van de banden is moeilijk te testen, maar ook dit is waarschijnlijk een gevolg.”

Chauffeurs

De chauffeurs zelf zijn ook enthousiast over het programma van Greenstar en het chauffeursportaal, waarop ze precies kunnen zien hoe ze hebben gereden en wat ze dus nog kunnen verbeteren. De nieuwe directe koppeling tussen het agendasysteem van Claessens Personenvervoer TaxSys (van BS Automatisering) en Shepherd software (van GreenStar) zorgt ervoor dat de informatie in het chauffeursportaal altijd up-to-date is. Volgens directeur Erwin Claessens laten chauffeurs tegenwoordig het voertuig vaker uitrollen, begaan ze minder snelheidsovertredingen en zijn ze echt bewust bezig om hun rijgedrag structureel te veranderen. “Je ziet dit ook terug komen in het straatbeeld.”

Nu Claessens Personenvervoer het programma al wat langer gebruikt, valt het op dat chauffeurs zelf steeds actiever aan de slag gaan om hun prestaties te verbeteren, merkt Patrick Beumer. “Eerst waren de chauffeurs wat sceptisch, maar ze zien het nu echt als een kans. We zijn verrast hoe positief men reageert op het programma. Wanneer onze chauffeurs opmerken dat hun rapportcijfer zakt, proberen ze het weer te laten stijgen.”

Klachten passagiers

Hoewel Claessens Personenvervoer het programma nog niet erg lang gebruikt, zegt vestigingsmanager Beumer al gemerkt te hebben dat passagiers minder klachten indienen over hun taxirit. Het kan daarentegen ook juist gebruikt worden om de chauffeur in zijn gelijk te stellen. Nadat een chauffeur van Claessens Personenvervoer zich niet herkende in een klacht van een passagier, kon het programma bewijzen dat die chauffeur bijna perfect had gereden.

Claessens Personenvervoer is een taxibedrijf uit Sittard, dat opereert in de regio Zuid-Limburg en al ruim vijftig jaar bestaat. Het bedrijf richt zich voornamelijk op contractvervoer. Het heeft 130 medewerkers en ruim vijftig voertuigen.

Verbeterde rijstijl

Directeur Claessens benadrukt dat het ook helpt hoe ze het programma hebben ingezet. “De eerste paar weken hebben we zelf actief personen eruit gepikt en ze gewezen op mogelijke verbeteringen. Maar we hebben ze alleen op verbeteringen geattendeerd, medewerkers werden niet op de resultaten afgestraft.” Een verschil maakt het bedrijf voor snelheidsovertredingen waarbij de maximum snelheid ruimschoots overschreden wordt. In dat geval krijgt de chauffeur een officiële waarschuwing.

Hoewel Claessens Personenvervoer elke dag de rapportages kan inzien van de prestaties van chauffeurs op alle ritten, kiest het bedrijf ervoor om die rapportages eenmaal per week te monitoren. “Wij hebben ervoor gekozen om deze lijst te delen met de chauffeurs door hem op te hangen in de kantine, zodat alle medewerkers kunnen zien waarop zij zich kunnen verbeteren.

Feedback

In de opleidingsmethodiek van Greenstar Heartbeat krijgen chauffeurs niet onmiddellijk tijdens hun rit feedback, maar pas achteraf. Daar heeft Greenstar echter bewust voor gekozen. Ten eerste vanwege veiligheid: “Onze contacten met verzekeraars en schadepreventiebedrijven hebben ons geleerd dat de meeste schade ontstaat doordat de chauffeurs met te veel dingen tegelijk bezig zijn”, aldus Han Verkuyl, Business Development Manager bij Greenstar.

“Wij streven er daarom naar om beter rijden een onderdeel van het bewustzijn van chauffeurs te maken en chauffeurs niet tijdens het rijden te veel af te leiden. Bovendien geven voertuigen zélf vaak ook al vaak inzage in hoe het voertuig gereden wordt, wat een prachtige aanvulling is in ons opleidingspakket en wat wij dus niet dubbel hoeven te doen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.