Uber

‘Uber ontwijkt via Nederland Britse omzetbelasting’

Taxidienst Uber ontwijkt de omzetbelasting in Groot-Brittannië met een fiscale route via Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Zembla, dat woensdagavond een uitzending aan dit onderwerp wijdde. Op geen enkele taxirit in Groot-Brittannië wordt omzetbelasting geheven. De Britse schatkist liep daardoor vorig jaar volgens het onderzoek 23 miljoen pond aan BTW-inkomsten mis.

Uber komt voor in de Paradise Papers, waaruit blijkt dat de taxidienst via Nederland het betalen van winstbelasting ontwijkt. “Voor het ontwijken van omzetbelasting maakt Uber gebruik van een fiscale constructie waarbij het bedrijf profiteert van vrijstellingen in zowel de Britse als Nederlandse belastingwet”, meldt Zembla.

“Betalingen voor alle Britse Uber-ritten worden geïncasseerd door Uber B.V. in Amsterdam. Omdat de 40.000 Britse Uber-chauffeurs volgens het bedrijf zelfstandig ondernemer zijn, is elk van hen vrijgesteld van omzetbelasting tot 85.000 pond. Ook het bedrag dat Uber als commissie inhoudt op de omzet van de chauffeurs, is vrijgesteld omdat het een transactie tussen twee bedrijven binnen de EU betreft.”

Britse belastingwetten

Dit en meer kwam aan bod in de Zembla-uitzending ‘de spooktaxi’s van Uber’, die op Uitzending Gemist kan worden teruggekeken. Uber Nederland zelf stelt hierin dat de eigen belastingstructuur voldoet aan internationale regelgeving. Volgens de Britse vervoersbond GMB profiteert Uber oneigenlijk van Britse belastingwetten omdat de chauffeurs schijnzelfstandigen zijn. En Europarlementariër Marietje Schaake (D’66) wil dat uitgezocht wordt of er sprake is van schijnzelfstandigheid van de Uber-chauffeurs. De Britse en Nederlandse belastingdiensten reageren in de uitzending niet, omdat er geen gegevens over individuele belastingplichtigen mag worden verstrekt.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

7 reacties op “‘Uber ontwijkt via Nederland Britse omzetbelasting’”

Bct Boordcomputer|29.11.17|14:54

Ongeloofwaardig hoor.
Er is toch de BCT !
Die zorgt voor eerlijke concurrentie!
Maar nu lees ik dat de belastingdienst geen gegevens van individuele mogen verstrekken.
Wie het snapt Meg het zeggen.

Jap Sweijen|29.11.17|16:27

Totaal ongeloof waardig,zijn we nu echt zo stom

Bct Boordcomputer|29.11.17|18:04

@Jap.
Waarom blijft KNV ondanks alle bezwaren achter de BCT staan?
Dit is het zoveelste voorbeeld dat het ding niet deugt waar die voor bedoeld is.
De taxibranche zou kunnen overwegen zelf een App te (laten)onwikkelen, dus door en voor de Taxibranche.
Niet lijdelijk toezien hoe de taxibranche naar de afgrond geholpen wordt door Uber e.d. en de overheid.
Aan de slag!

Paul Dijkhuizen|30.11.17|12:44

Dit heeft niet echt met de BCT te maken, gaat over Britse taxi’s. Dit gaat er meer om hoezeer dit soort bedrijven hun gang kunnen gaan gesteund door, daarvoor stevig betaalde, politieke elite. Flink lobbyen in Den Haag en je kunt alle regels omzeilen, sterker nog de dames en heren politici zijn dan zelfs nog zeer enthousiast over je. Belastingen, socialelasten, arbeidsregels, wet personenvervoer… allemaal niks meer mee te maken en straks ook belastingvrij dividend uitkeren.

Viptouringcar.nl|30.11.17|12:47

Meest frappante vind ik toch wel dat een bedrijf met 2,8 miljard VERLIES in 2016 constructies gebruikt om geen of zo weinig mogelijk WINSTbelasting te betalen.

Bct Boordcomputer|30.11.17|13:22

De bct zou eerlijke concurrentie moeten bevorderen was 1 van de uitgangspunten.
Daar is die dus ongeschikt voor en kan niet tippen aan de app van Uber.

Cor Verbrugh|30.11.17|19:58

Uber heeft net een paar duizend zelfrijdende auto’s bij VOLVO besteld, de Uber chauffeurs kunnen binnenkort ook buiten gaan spelen, die hebben hun eigen graf gegraven.