Gebiedsverbod taxichauffeurs Schiphol ook in hoger beroep overeind

Foto: ProMedia

Het gebiedsverbod voor taxichauffeurs op een deel van luchthaven Schiphol blijft voorlopig bestaan. Dat is de uitkomst van het hoger beroep in deze zaak. Eerder kregen de chauffeurs ook in kort geding en in een bodemprocedure ongelijk.

Schiphol heeft zijn opstapmarkt op een specifieke manier geregeld. Iedere taxichauffeur mag klanten afzetten op de luchthaven, maar klanten oppikken is er voorbehouden aan taxiā€™s van concessiehouders en Geaccepteerde Taxi Organisaties. Jarenlang probeerden taxichauffeurs buiten dit systeem om zich in de opstapmarkt van Schiphol te bewegen. Omdat het werven van klanten niet altijd even subtiel ging, kwamen zij bekend te staan als taxironselaars.

Verbod

De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, probeerde deze chauffeurs op meerdere manieren van de standplaats te weren. De huidige maatregel stamt uit 2017 en komt neer op een verbod om taxidiensten aan te bieden, anders van vanuit een taxi op de standplaats. Klanten werven in de aankomsthal of het plein tussen hal en standplaats is dus expliciet verboden.Ā Sindsdien is de kwestie weliswaar niet helemaal opgelost, maar wel minder groot geworden.

Een groep taxichauffeurs probeerde de maatregel via de rechter aan te vechten: eerst met een kort geding, vervolgens met een bodemprocedure en tot slot in hoger beroep, allemaal zonder succes. In die laatste zaak redeneerden zij als volgt: de tijdelijke maatregel van de gemeente Haarlemmermeer, bedoeld om ordeverstoringen tegen te gaan, dreigde volgens de chauffeurs permanent te worden. Maar volgens de Raad van State blijkt dat nergens uit.

Nog steeds ordeverstoringen

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Haarlemmermeer eist dat het gebiedsverbod na enige tijd wordt geĆ«valueerd om te zien of de maatregel weer kan worden opgeheven. De taxichauffeurs stelden dat die evaluaties uitbleven, waardoor het gebiedsverbod feitelijk permanent werd. De Raad van State constateert dat dit niet zo is. De gemeente heeft al enkele malen geĆ«valueerd. Maar de maatregel is nog niet opgeheven, omdat er nog steeds ordeverstoringen door taxichauffeurs plaatsvonden.Ā 

De advocaat van de chauffeurs eiste ook bij de Raad dat de APV van Haarlemmermeer in dit geval onverbindend zou worden verklaard. De Wet personenvervoer 2000 zou daarvoor geen ruimte geven. Volgens de Raad is die ruimte er wel voor het college van burgemeester en wethouders.

Met medewerking van Adrie van der Wel

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Gebiedsverbod taxichauffeurs Schiphol ook in hoger beroep overeind”

Albert Lasschuit|17.05.19|07:33

jammer dan voor die sneue chauffeurs die zich niet willen aanpassen aan de door de regio gemaakte afspraken, ik hoop dat ze veel kosten hebben gemaakt, de deksel op hun neus,ik denk terecht, moet je maar niet zo stom en ontwrichtend willen doen, het lijkt mij wilderiaans gedrag, het opzoeken van lekken in het juridisch systeem, om dit ten eigen bate te willen gaan uitnutten, ervaar ik als verlakkerij, slap en zeker niet slim!!

grt Albert

Gebiedsverbod taxichauffeurs Schiphol ook in hoger beroep overeind | TaxiPro

Gebiedsverbod taxichauffeurs Schiphol ook in hoger beroep overeind

Foto: ProMedia

Het gebiedsverbod voor taxichauffeurs op een deel van luchthaven Schiphol blijft voorlopig bestaan. Dat is de uitkomst van het hoger beroep in deze zaak. Eerder kregen de chauffeurs ook in kort geding en in een bodemprocedure ongelijk.

Schiphol heeft zijn opstapmarkt op een specifieke manier geregeld. Iedere taxichauffeur mag klanten afzetten op de luchthaven, maar klanten oppikken is er voorbehouden aan taxiā€™s van concessiehouders en Geaccepteerde Taxi Organisaties. Jarenlang probeerden taxichauffeurs buiten dit systeem om zich in de opstapmarkt van Schiphol te bewegen. Omdat het werven van klanten niet altijd even subtiel ging, kwamen zij bekend te staan als taxironselaars.

Verbod

De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, probeerde deze chauffeurs op meerdere manieren van de standplaats te weren. De huidige maatregel stamt uit 2017 en komt neer op een verbod om taxidiensten aan te bieden, anders van vanuit een taxi op de standplaats. Klanten werven in de aankomsthal of het plein tussen hal en standplaats is dus expliciet verboden.Ā Sindsdien is de kwestie weliswaar niet helemaal opgelost, maar wel minder groot geworden.

Een groep taxichauffeurs probeerde de maatregel via de rechter aan te vechten: eerst met een kort geding, vervolgens met een bodemprocedure en tot slot in hoger beroep, allemaal zonder succes. In die laatste zaak redeneerden zij als volgt: de tijdelijke maatregel van de gemeente Haarlemmermeer, bedoeld om ordeverstoringen tegen te gaan, dreigde volgens de chauffeurs permanent te worden. Maar volgens de Raad van State blijkt dat nergens uit.

Nog steeds ordeverstoringen

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Haarlemmermeer eist dat het gebiedsverbod na enige tijd wordt geĆ«valueerd om te zien of de maatregel weer kan worden opgeheven. De taxichauffeurs stelden dat die evaluaties uitbleven, waardoor het gebiedsverbod feitelijk permanent werd. De Raad van State constateert dat dit niet zo is. De gemeente heeft al enkele malen geĆ«valueerd. Maar de maatregel is nog niet opgeheven, omdat er nog steeds ordeverstoringen door taxichauffeurs plaatsvonden.Ā 

De advocaat van de chauffeurs eiste ook bij de Raad dat de APV van Haarlemmermeer in dit geval onverbindend zou worden verklaard. De Wet personenvervoer 2000 zou daarvoor geen ruimte geven. Volgens de Raad is die ruimte er wel voor het college van burgemeester en wethouders.

Met medewerking van Adrie van der Wel

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Gebiedsverbod taxichauffeurs Schiphol ook in hoger beroep overeind”

Albert Lasschuit|17.05.19|07:33

jammer dan voor die sneue chauffeurs die zich niet willen aanpassen aan de door de regio gemaakte afspraken, ik hoop dat ze veel kosten hebben gemaakt, de deksel op hun neus,ik denk terecht, moet je maar niet zo stom en ontwrichtend willen doen, het lijkt mij wilderiaans gedrag, het opzoeken van lekken in het juridisch systeem, om dit ten eigen bate te willen gaan uitnutten, ervaar ik als verlakkerij, slap en zeker niet slim!!

grt Albert