Barry Mulder

Taxichauffeur met MS wijkt voor ultieme behandeling uit naar Rusland

Eigen foto Barry Mulder

Barry Mulder is al twintig jaar taxichauffeur en heeft al net zo lang Multiple Sclerose (MS). Voor die ziekte is hij in Nederland nu uitbehandeld. Mulder heeft zijn hoop daarom gevestigd op een behandeling in Rusland, maar om dat voor elkaar te krijgen is er simpelweg veel geld nodig. Om die reden is hij een crowdfundingcampagne gestart.

Eigenlijk wilde Barry Mulder marechaussee worden. Daarvoor moest hij twee testen ondergaan. De psychologische test kwam hij prima door, maar de sportieve en geneeskundige test was een ander verhaal. Op de hometrainer verloor de destijds sportieve man van 20 jaar al snel de controle over zijn linkerbeen. Dat was dermate alarmerend dat hij voor nader onderzoek naar het ziekenhuis moest. Daar bleek hij MS te hebben, een aandoening van het zenuwstelsel die de patiënt in toenemende mate moeite met lopen, voelen en zien bezorgt.

In rolstoel beland

Natuurlijk was er eerst een schok, maar Mulder zat niet bij de pakken neer. Hij vond werk als taxichauffeur, een beroep dat hij nu al twintig jaar uitoefent. De laatste jaren is hij aangesloten bij de kleine centrale TaxiLux. Maar fysiek gaat het steeds minder. “De laatste zes jaar zijn steeds zwaarder geworden, met name omdat ik in een rolstoel zit. Maar ik geef niet op en werk nog steeds met plezier. Met de hulp van collega’s en klanten lukt het me nog. Dit geeft me toch weer de kracht om door te werken.”

Hoewel Barry Mulder een doorzetter is, krijgt zijn ziekte steeds meer vat op hem. Hij gebruikte jarenlang medicijnen om de ontwikkeling van de MS af te remmen, maar nu betwijfelt hij of dat wel echt zin heeft gehad. “Ik heb eigenlijk niet zoveel vertrouwen meer in het farmaceutische systeem”, zegt hij daarover. Waar hij wel in gelooft is een behandeling voor het remmen van de MS die de afgelopen vijftien jaar is ontwikkeld in het Academisch ziekenhuis van Moskou. In Nederland wordt ook aan een behandeling gewerkt maar die komt voorlopig niet op de markt.

Zeker van genezing

De Russische stamceltherapie wordt in Nederland niet vergoed omdat de Nederlandse Vereniging van Neurologie vindt dat er nog nader onderzoek naar moet worden gedaan. Volgens Mulder is dat vooral een excuus om patiënten aan de medicijnen te houden. Maar nog belangrijker: de taxichauffeur uit Utrecht weet zeker dat deze behandeling hem gaat genezen van MS. “Mijn doel is genezen. Ik ga naar Rusland en dit gaat werken, dat weet ik zeker.”

Maar daar is wel een hoop geld voor nodig. “Van lotgenoten heb ik begrepen dat er ongeveer 80.000 euro nodig is. Na mijn eerste bezoek aan de kliniek zal ik een goede begroting kunnen maken van de kosten.” Mulder lanceert binnenkort een website waarop hij anderen op de hoogte zal houden van zijn verhaal. “Ik wil niet alleen voor mijzelf deze droom verwezenlijken maar ook voor andere lotgenoten een weg banen. Deze ziekte kan overwonnen worden”, is zijn overtuiging. Intussen is Mulder een crowdfundingcampagne gestart om de 80.000 euro bijeen te krijgen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.