Standplaats taxibord

Taxibedrijven hebben nauwelijks werk en vrezen voor voortbestaan

Snorders opgepakt. Foto: TaxiPro (VK)

Drie op vier taxibedrijven in Nederland hebben vrijwel of helemaal geen werk meer als gevolg van de coronacrisis. En een kwart denkt dat zijn of haar taxibedrijf deze periode niet overleeft, zo blijkt uit een enquête van TaxiPro.

De enquête onder de lezers van TaxiPro werd zo’n 600 keer ingevuld. 60 procent van de respondenten is zelfstandig taxiondernemer, de rest heeft een bedrijf met 1 tot 10 of 11 tot 100 medewerkers (elk 14 procent) en 12 procent heeft meer dan 100 medewerkers in dienst. Het meest rijden zij in de opstapmarkt, bestelmarkt en het luchthavenvervoer, maar ook alle soorten contractvervoer en zakelijk vervoer zijn goed vertegenwoordigd.

Op de vraag ‘In welke mate wordt uw bedrijf geraakt door het coronavirus en de maatregelen ertegen’ geeft bijna driekwart aan dat er nu vrijwel of helemaal geen werk meer is. Ruim 22 procent van de ondervraagden geeft aan nog een kwart tot de helft van het normale werk te doen. Slechts 5 procent zit op 10 tot 50 procent minder werk dan normaal en vier ondervraagden geven aan niets of nauwelijks te merken van de coronacrisis.

Besparen op vaste lasten

Veel bedrijven vragen nu werktijdverkorting aan, de regeling die inmiddels door een tijdelijke variant is vervangen. De enquête werd uitgezet voordat het kabinet deze en andere maatregelen nam om ondernemers en zzp’ers te steunen. Bedrijven nemen verder afscheid van vast personeel, maar bijna 70 procent probeert vooral op vaste lasten te besparen. Dan gaat het om medewerking vragen van banken, verzekeraars en leasemaatschappijen, maar ook uitstel van belasting aanvragen. Het kabinet heeft intussen aangekondigd dat alle ondernemers dat uitstel voor een periode van drie maanden kunnen aanvragen.

Steun voor zzp’ers

In de antwoorden op de enquête geven veel zzp’ers aan graag steun of compensatie van de overheid te krijgen voor weggevallen werk. Er komt nu inderdaad een noodmaatregel voor zzp’ers aan, waarvan er met name in de straattaxibranche veel rijden. Voor een periode van drie maanden kunnen zij via een versnelde procedure in aanmerking komen voor een aanvulling van het inkomen tot het bestaansminimum. Dit kan binnen vier weken worden geregeld en voorschotten zijn mogelijk, terwijl het aangevulde bedrag niet hoeft te worden terugbetaald.

TaxiPro vroeg ook hoe lang men denkt het bedrijf in deze omstandigheden overeind te kunnen houden. Voor de volledigheid: de meeste mensen antwoordden vóórdat het kabinet zijn steunpakket aankondigde. 12 procent gaf aan het slechts enkele dagen te kunnen volhouden; 17 procent minstens een week. Bijna 56 procent kan meerdere weken tot een maand vooruit en ruim 15 procent denkt het meerdere maanden te kunnen uitzingen. Een kwart denkt dat zijn of haar bedrijf dit niet overleeft, ruim 55 procent moet het maar afwachten. 9 procent geeft aan dat het eigen taxibedrijf deze moeilijke periode kan doorstaan; de rest weet het niet.

TaxiPro is benieuwd naar hoe andere taxibedrijven met de coronacrisis omgaan. Wil je jouw oplossingen en tips met ons delen? Stuur dan een mailtje naar redactie@taxipro.nl.

Lees ook: Dossier ‘coronavirus’ op TaxiPro

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Taxibedrijven hebben nauwelijks werk en vrezen voor voortbestaan”

Johan Zevenbergen|20.03.20|08:51

De verzekeringsmaatschappij werken nog niet mee, je kunt nm de verzekering niet tijdelijk opschorten.
Alleen beëindigen, wat weer met zich mee brengt dat je de verzekering over enige tijd opnieuw moet aanvragen.
En je kunt er van uit gaan dat dit bij een groot aantal verzekering gaat lijden tot weigering of forse verhoging.

Taxibedrijven hebben nauwelijks werk en vrezen voor voortbestaan | TaxiPro
Standplaats taxibord

Taxibedrijven hebben nauwelijks werk en vrezen voor voortbestaan

Snorders opgepakt. Foto: TaxiPro (VK)

Drie op vier taxibedrijven in Nederland hebben vrijwel of helemaal geen werk meer als gevolg van de coronacrisis. En een kwart denkt dat zijn of haar taxibedrijf deze periode niet overleeft, zo blijkt uit een enquête van TaxiPro.

De enquête onder de lezers van TaxiPro werd zo’n 600 keer ingevuld. 60 procent van de respondenten is zelfstandig taxiondernemer, de rest heeft een bedrijf met 1 tot 10 of 11 tot 100 medewerkers (elk 14 procent) en 12 procent heeft meer dan 100 medewerkers in dienst. Het meest rijden zij in de opstapmarkt, bestelmarkt en het luchthavenvervoer, maar ook alle soorten contractvervoer en zakelijk vervoer zijn goed vertegenwoordigd.

Op de vraag ‘In welke mate wordt uw bedrijf geraakt door het coronavirus en de maatregelen ertegen’ geeft bijna driekwart aan dat er nu vrijwel of helemaal geen werk meer is. Ruim 22 procent van de ondervraagden geeft aan nog een kwart tot de helft van het normale werk te doen. Slechts 5 procent zit op 10 tot 50 procent minder werk dan normaal en vier ondervraagden geven aan niets of nauwelijks te merken van de coronacrisis.

Besparen op vaste lasten

Veel bedrijven vragen nu werktijdverkorting aan, de regeling die inmiddels door een tijdelijke variant is vervangen. De enquête werd uitgezet voordat het kabinet deze en andere maatregelen nam om ondernemers en zzp’ers te steunen. Bedrijven nemen verder afscheid van vast personeel, maar bijna 70 procent probeert vooral op vaste lasten te besparen. Dan gaat het om medewerking vragen van banken, verzekeraars en leasemaatschappijen, maar ook uitstel van belasting aanvragen. Het kabinet heeft intussen aangekondigd dat alle ondernemers dat uitstel voor een periode van drie maanden kunnen aanvragen.

Steun voor zzp’ers

In de antwoorden op de enquête geven veel zzp’ers aan graag steun of compensatie van de overheid te krijgen voor weggevallen werk. Er komt nu inderdaad een noodmaatregel voor zzp’ers aan, waarvan er met name in de straattaxibranche veel rijden. Voor een periode van drie maanden kunnen zij via een versnelde procedure in aanmerking komen voor een aanvulling van het inkomen tot het bestaansminimum. Dit kan binnen vier weken worden geregeld en voorschotten zijn mogelijk, terwijl het aangevulde bedrag niet hoeft te worden terugbetaald.

TaxiPro vroeg ook hoe lang men denkt het bedrijf in deze omstandigheden overeind te kunnen houden. Voor de volledigheid: de meeste mensen antwoordden vóórdat het kabinet zijn steunpakket aankondigde. 12 procent gaf aan het slechts enkele dagen te kunnen volhouden; 17 procent minstens een week. Bijna 56 procent kan meerdere weken tot een maand vooruit en ruim 15 procent denkt het meerdere maanden te kunnen uitzingen. Een kwart denkt dat zijn of haar bedrijf dit niet overleeft, ruim 55 procent moet het maar afwachten. 9 procent geeft aan dat het eigen taxibedrijf deze moeilijke periode kan doorstaan; de rest weet het niet.

TaxiPro is benieuwd naar hoe andere taxibedrijven met de coronacrisis omgaan. Wil je jouw oplossingen en tips met ons delen? Stuur dan een mailtje naar redactie@taxipro.nl.

Lees ook: Dossier ‘coronavirus’ op TaxiPro

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Taxibedrijven hebben nauwelijks werk en vrezen voor voortbestaan”

Johan Zevenbergen|20.03.20|08:51

De verzekeringsmaatschappij werken nog niet mee, je kunt nm de verzekering niet tijdelijk opschorten.
Alleen beëindigen, wat weer met zich mee brengt dat je de verzekering over enige tijd opnieuw moet aanvragen.
En je kunt er van uit gaan dat dit bij een groot aantal verzekering gaat lijden tot weigering of forse verhoging.