Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

Eerste noodloketten zzp’ers maandag open

Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

In de grote steden gaan vanaf aanstaande maandag loketten open waar zzp’ers bijstand kunnen aanvragen als ze door de coronacrisis inkomensverlies hebben geleden. Kleinere gemeenten volgen waarschijnlijk later in de week. De regeling voor steun aan zzp’ers is weliswaar nog niet klaar, maar gemeenten zien dat veel zelfstandige ondernemers snel hulp nodig hebben.

Dat zegt Peter Heijkoop van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Volkskrant. De steun voor zzp’ers is één van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om ondernemend Nederland door de coronacrisis te slepen. Voor een periode van drie maanden kunnen zij via een versnelde procedure in aanmerking komen voor een aanvulling van het inkomen tot het bestaansminimum. Dit kan binnen vier weken worden geregeld en voorschotten zijn mogelijk, terwijl het aangevulde bedrag niet hoeft te worden terugbetaald.

Nieuwe en minder strenge criteria

Dat de eerste loketten opengaan, wil niet zeggen dat de regeling al uitgewerkt is. Dat duurt nog een paar weken en kan niet sneller, zegt Heijkoop. Maar gemeenten worden nu al overspoeld door zelfstandige taxichauffeurs en andere zzp’ers die bijstand aanvragen omdat hun inkomen in korte tijd vrijwel helemaal is weggevallen. De tijd die nog nodig is om de regeling uit te werken, heeft deze groep ondernemers niet.

Daarom worden hun aanvragen vanaf volgende week al beoordeeld volgens de nieuwe en minder strenge criteria. Zzp’ers hoeven alleen een vragenlijst in te vullen en als aan de eisen is voldaan, kunnen er vast voorschotten worden toegekend. Daarvoor is een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar. Volgens de VNG gaan de eerste loketten maandag in Amsterdam en Rotterdam open en wordt er in Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden hard aan gewerkt om ook na het weekend de vele binnengekomen aanvragen te gaan verwerken.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis en de taxisector.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.