Cora van Nieuwenhuizen. Foto: Rijksoverheid

Minister: neem alleen taxi als het niet anders kan

Cora van Nieuwenhuizen. Foto: Rijksoverheid

Zorg- en taxivervoer vervult in de coronacrisis een belangrijke functie, maar er moet alleen in noodzakelijke gevallen gebruik van worden gemaakt. In principe mag er maar één passagier mee en er moet 1,5 meter afstand of een afscheiding tussen chauffeur en passagier zijn. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Zorg- en taxivervoer is niet aangewezen als een cruciale sector in het kader van de cornonacrisis. De minster geeft in haar brief aan dat het wel een belangrijke functie vervult, omdat beschikbaarheid van vervoer juist nu essentieel kan zijn. Net als bij het openbaar vervoer geldt echter dat alleen van een taxi gebruik moet worden gemaakt als er geen andere mogelijkheden zijn. En de gezondheid van zowel de chauffeur als de passagier staat daarbij voorop.

Gesloten afscheiding

Reiziger en taxiondernemers moeten de adviezen van het RIVM inzake hygiëne  en persoonlijke afstand goed volgen, stelt de minister. “Aansluitend op deze basisuitgangspunten vervoert een taxi alleen een passagier wanneer er sprake is van een afstand van minimaal 1,5 meter tussen chauffeur en passagier, of wanneer er een gesloten afscheiding is tussen de chauffeur en passagier. Daarnaast is het advies om maximaal één passagier tegelijkertijd te vervoeren, tenzij het personen van hetzelfde huishouden zijn.”

Twee protocollen

Het ministerie van IenW, brancheorganisatie KNV, het RIVM en Zorgverzekeraars Nederland hebben samen twee protocollen opgesteld voor verantwoord taxi- en zorgvervoer. Het ene protocol is op het reguliere vervoer van toepassing. Daar staat bijvoorbeeld ook specifiek in hoe het vervoer van rolstoelgebruikers moet worden aangepakt. Het andere protocol treedt in werking als er een passagier is die is besmet met het coronavirus, of als het er wordt vermoed dat dit het geval is.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

11 reacties op “Minister: neem alleen taxi als het niet anders kan”

Johan Zevenbergen|27.03.20|21:46

Kortom, we worden voor 99% gesloten door de overheid,
Zoals schoolverkeer, zorg vervoer enz enz
Maar we komen niet in aanmerking voor de eenmalige €4000,00
Wat klopt hier niet.

Mon Amie|28.03.20|02:43

Zoals het blijkt door deze besluiten, kun je concluderen dat we gezien worden als het riool van de maatschappij. Ze denken och die kakkerlakken overleven dit wel, kakkerlakken overleven tenslotte alles.

Maar geef ze eens ongelijk, een eenheid zijn we niet. Als er een paar besluiten te staken gaan sommige mooi gebruik maken van al het werk wat plotseling ontstaat. Net zoals een kakkerlak zijn eigen soort opeet als het even uitkomt.

Taxichauffeur zijn beste mensen, wat een fijn beroep.

Jeroen Jansen|28.03.20|08:33

Het slaat weer helemaal nergens op.
Zoals in de petite die coronataxi.nl begonnen is staat te lezen dat de taxibranche niet erkend wordt. Wel het riool van deze verziekte maatschappij zijn zoals Mon Amie terecht naar voren brengt.
De overheid stelt nu in haar protocol dat we alles moeten rijden dus ook corona patiënten.

Sorry hoor maar aan de ene kant krijgt de taxibranche geen geld omdat we niet plat gelegd zijn maar wel alle divisie waar de meeste bedrijven mee te maken hebben gesloten zijn.

Jeroen Jansen|28.03.20|08:35

Denk aan horeca. maar we moeten wel aanpassingen doen in de taxi zodat we covid-19 gerelateerde klanten moeten gaan vervoeren hoe krom kan recht zijn.

Het hele trieste van deze verziekte overheid is dat ze na ruim een maand in crisis te zijn pas met protocollen naar buiten komen en eerst de bedrijven in het ongewissen laten ze kapot maken en dan verplichtingen opleggen.
Laat de kamer hier direct vragen over stellen aan de regering en laat de branche bestaan.

Henk de Vries|28.03.20|09:31

Wat een walgelijke uitspraken van deze minister.Totaal niet op de hoogte hoe wij klanten vervoeren en hoe het werkt in de taxi branche.Hoe wil je nu in een personen auto 1,5 mtr afstand houden.En de klanten die bijna niet alleen kunnen lopen om op hun adres(ziekenhuis of familie)of anders te komen.In de media lees ik helemaal niets over de taxi en zijn chauffeurs.

Ali Ates|28.03.20|11:36

Daar gaat onze laaste paar klanten.

Maar ja ,ik rij zowiezo al meer dan een week niet.
Heeft geen nut,je krijgt 3x1500euro netto aanvuldende uitkering mits je niks heb verdient tussen de maanden maart tot junie anders word het ook nog verrekenkt.

Daar kan je toch niet van leven hoor dan meeste van ons zeggen,klopt.

Daarvoor moet ik dan nog lennig aanvragen max 10.000 euro die is rente vrij en je begint pas na nieuwjaar met de aflossingen.

Maar zowiezo zware tijden

Marko van Kesteren|28.03.20|12:05

Laat de minister ons ook maar betalen. Zzp-ers zitten thuis zonder inkomen. Vele zijn al hun spaargeld aan het opeten of hebben niks meer.

Helga van den Berk|28.03.20|12:59

Dit is niet te bevatten. De overheid sluit de horeca, geen festival meer voorlopig, ouderen mogen niet meer naar hun zorginstelling. Al onze ritten zijn geannuleerd vanwege de regels van de overheid. En dan nu ons niet tegemoetkomen, hier heb ik echt geen woorden voor. Het begint op een hele slechte film te lijken. Ze moeten zich schamen in Den Haag!

Jeroen Jansen|28.03.20|15:19

petitie tegen de overheid i.v.m. NOW Regeling voor taxibedrijven die niet door gaat.
https://coronataxi.petities.nl

TEKEN MASSAAL DE PETITIE

airport-taxi vervoer|28.03.20|18:56

Overheid : neem alleen een minister aan als het niet anders kan !

Eric van Dulst|28.03.20|22:37

Hmmm,wel een pittige tante. Ik mag dat wel. Wat ze zegt slaat natuurlijk nergens op.Waarschijnlijk slechte ervaring met taxirit.

Minister: neem alleen taxi als het niet anders kan | TaxiPro
Cora van Nieuwenhuizen. Foto: Rijksoverheid

Minister: neem alleen taxi als het niet anders kan

Cora van Nieuwenhuizen. Foto: Rijksoverheid

Zorg- en taxivervoer vervult in de coronacrisis een belangrijke functie, maar er moet alleen in noodzakelijke gevallen gebruik van worden gemaakt. In principe mag er maar één passagier mee en er moet 1,5 meter afstand of een afscheiding tussen chauffeur en passagier zijn. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Zorg- en taxivervoer is niet aangewezen als een cruciale sector in het kader van de cornonacrisis. De minster geeft in haar brief aan dat het wel een belangrijke functie vervult, omdat beschikbaarheid van vervoer juist nu essentieel kan zijn. Net als bij het openbaar vervoer geldt echter dat alleen van een taxi gebruik moet worden gemaakt als er geen andere mogelijkheden zijn. En de gezondheid van zowel de chauffeur als de passagier staat daarbij voorop.

Gesloten afscheiding

Reiziger en taxiondernemers moeten de adviezen van het RIVM inzake hygiëne  en persoonlijke afstand goed volgen, stelt de minister. “Aansluitend op deze basisuitgangspunten vervoert een taxi alleen een passagier wanneer er sprake is van een afstand van minimaal 1,5 meter tussen chauffeur en passagier, of wanneer er een gesloten afscheiding is tussen de chauffeur en passagier. Daarnaast is het advies om maximaal één passagier tegelijkertijd te vervoeren, tenzij het personen van hetzelfde huishouden zijn.”

Twee protocollen

Het ministerie van IenW, brancheorganisatie KNV, het RIVM en Zorgverzekeraars Nederland hebben samen twee protocollen opgesteld voor verantwoord taxi- en zorgvervoer. Het ene protocol is op het reguliere vervoer van toepassing. Daar staat bijvoorbeeld ook specifiek in hoe het vervoer van rolstoelgebruikers moet worden aangepakt. Het andere protocol treedt in werking als er een passagier is die is besmet met het coronavirus, of als het er wordt vermoed dat dit het geval is.

TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

11 reacties op “Minister: neem alleen taxi als het niet anders kan”

Johan Zevenbergen|27.03.20|21:46

Kortom, we worden voor 99% gesloten door de overheid,
Zoals schoolverkeer, zorg vervoer enz enz
Maar we komen niet in aanmerking voor de eenmalige €4000,00
Wat klopt hier niet.

Mon Amie|28.03.20|02:43

Zoals het blijkt door deze besluiten, kun je concluderen dat we gezien worden als het riool van de maatschappij. Ze denken och die kakkerlakken overleven dit wel, kakkerlakken overleven tenslotte alles.

Maar geef ze eens ongelijk, een eenheid zijn we niet. Als er een paar besluiten te staken gaan sommige mooi gebruik maken van al het werk wat plotseling ontstaat. Net zoals een kakkerlak zijn eigen soort opeet als het even uitkomt.

Taxichauffeur zijn beste mensen, wat een fijn beroep.

Jeroen Jansen|28.03.20|08:33

Het slaat weer helemaal nergens op.
Zoals in de petite die coronataxi.nl begonnen is staat te lezen dat de taxibranche niet erkend wordt. Wel het riool van deze verziekte maatschappij zijn zoals Mon Amie terecht naar voren brengt.
De overheid stelt nu in haar protocol dat we alles moeten rijden dus ook corona patiënten.

Sorry hoor maar aan de ene kant krijgt de taxibranche geen geld omdat we niet plat gelegd zijn maar wel alle divisie waar de meeste bedrijven mee te maken hebben gesloten zijn.

Jeroen Jansen|28.03.20|08:35

Denk aan horeca. maar we moeten wel aanpassingen doen in de taxi zodat we covid-19 gerelateerde klanten moeten gaan vervoeren hoe krom kan recht zijn.

Het hele trieste van deze verziekte overheid is dat ze na ruim een maand in crisis te zijn pas met protocollen naar buiten komen en eerst de bedrijven in het ongewissen laten ze kapot maken en dan verplichtingen opleggen.
Laat de kamer hier direct vragen over stellen aan de regering en laat de branche bestaan.

Henk de Vries|28.03.20|09:31

Wat een walgelijke uitspraken van deze minister.Totaal niet op de hoogte hoe wij klanten vervoeren en hoe het werkt in de taxi branche.Hoe wil je nu in een personen auto 1,5 mtr afstand houden.En de klanten die bijna niet alleen kunnen lopen om op hun adres(ziekenhuis of familie)of anders te komen.In de media lees ik helemaal niets over de taxi en zijn chauffeurs.

Ali Ates|28.03.20|11:36

Daar gaat onze laaste paar klanten.

Maar ja ,ik rij zowiezo al meer dan een week niet.
Heeft geen nut,je krijgt 3x1500euro netto aanvuldende uitkering mits je niks heb verdient tussen de maanden maart tot junie anders word het ook nog verrekenkt.

Daar kan je toch niet van leven hoor dan meeste van ons zeggen,klopt.

Daarvoor moet ik dan nog lennig aanvragen max 10.000 euro die is rente vrij en je begint pas na nieuwjaar met de aflossingen.

Maar zowiezo zware tijden

Marko van Kesteren|28.03.20|12:05

Laat de minister ons ook maar betalen. Zzp-ers zitten thuis zonder inkomen. Vele zijn al hun spaargeld aan het opeten of hebben niks meer.

Helga van den Berk|28.03.20|12:59

Dit is niet te bevatten. De overheid sluit de horeca, geen festival meer voorlopig, ouderen mogen niet meer naar hun zorginstelling. Al onze ritten zijn geannuleerd vanwege de regels van de overheid. En dan nu ons niet tegemoetkomen, hier heb ik echt geen woorden voor. Het begint op een hele slechte film te lijken. Ze moeten zich schamen in Den Haag!

Jeroen Jansen|28.03.20|15:19

petitie tegen de overheid i.v.m. NOW Regeling voor taxibedrijven die niet door gaat.
https://coronataxi.petities.nl

TEKEN MASSAAL DE PETITIE

airport-taxi vervoer|28.03.20|18:56

Overheid : neem alleen een minister aan als het niet anders kan !

Eric van Dulst|28.03.20|22:37

Hmmm,wel een pittige tante. Ik mag dat wel. Wat ze zegt slaat natuurlijk nergens op.Waarschijnlijk slechte ervaring met taxirit.