Ontslag

Ontslag op bedrijfseconomische grond toch mogelijk met NOW-regeling

Foto: iStock / Bojan89 (onbeperkt gebruik)

Bedrijven die last hebben van de coronacrisis en gebruik willen maken van de NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten, kunnen toch ontslag van personeel op bedrijfseconomische gronden aanvragen bij het UWV. De regel dat dit niet zou mogen, is niet zo absoluut als in eerste instantie werd gecommuniceerd door het kabinet.

Dat blijkt uit de brief die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Wel geldt er een soort ‘boete’ in die gevallen. “Indien toch ontslag wordt aangevraagd, wordt bij de vaststelling van de subsidie een correctie doorgevoerd. Bij de vaststelling van de subsidie wordt vastgesteld wat het loon is van de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd”, schrijft de minister.

“Dit loon wordt vervolgens verhoogd met 50 procent. Dit loon, plus de vermeerdering van 50 procent, wordt in mindering gebracht op de totale loonsom waarop de uiteindelijke hoogte van de subsidie wordt gebaseerd. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat niet-naleving van de voorwaarde om geen ontslag aan te vragen, gevolgen heeft voor de hoogte van de subsidie’, schrijft Koolmees.”

Correctie achteraf

Margot Verhoeven, advocaat arbeidsrecht bij Blue Legal bevestigt deze uitleg. “De regeling is nu zo ingericht dat een werkgever niet volledig aanspraak kan maken op de regeling terwijl er ook noodgedwongen ontslagen volgen, wat natuurlijk logisch is. Wordt een aanvraag gedaan en niet ingetrokken, dan zal het UWV gewoon beslissen. Maar dat heeft dus gevolgen voor de hoogte van de subsidie. Deze correctie van 50 procent wordt overigens achteraf doorgevoerd. Het maakt daarbij niet uit of het UWV de ontslagaanvraag heeft toe- of afgewezen.”

Dit betekent dat wanneer bedrijven mensen kunnen ontslaan op bedrijfseconomische gronden, dit hen onder de streep toch een besparing op de loonsom kan opleveren wanneer er bijvoorbeeld maar een gedeelte van de omzet is weggevallen. Zeker wanneer ze verwachten na de crisis alsnog te moeten inkrimpen. De besparing kan immers hoger zijn dan de weggevallen subsidie inclusief ‘boete’. De subsidie geldt namelijk alleen voor de loonkosten over het deel van de omzet dat is weggevallen. Terwijl de loonkosten bij ontslag wegvallen voor het volledige salaris.

Lees ook: Regeling tegemoetkoming loonkosten bijna van start

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Ontslag op bedrijfseconomische grond toch mogelijk met NOW-regeling | TaxiPro
Ontslag

Ontslag op bedrijfseconomische grond toch mogelijk met NOW-regeling

Foto: iStock / Bojan89 (onbeperkt gebruik)

Bedrijven die last hebben van de coronacrisis en gebruik willen maken van de NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten, kunnen toch ontslag van personeel op bedrijfseconomische gronden aanvragen bij het UWV. De regel dat dit niet zou mogen, is niet zo absoluut als in eerste instantie werd gecommuniceerd door het kabinet.

Dat blijkt uit de brief die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Wel geldt er een soort ‘boete’ in die gevallen. “Indien toch ontslag wordt aangevraagd, wordt bij de vaststelling van de subsidie een correctie doorgevoerd. Bij de vaststelling van de subsidie wordt vastgesteld wat het loon is van de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd”, schrijft de minister.

“Dit loon wordt vervolgens verhoogd met 50 procent. Dit loon, plus de vermeerdering van 50 procent, wordt in mindering gebracht op de totale loonsom waarop de uiteindelijke hoogte van de subsidie wordt gebaseerd. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat niet-naleving van de voorwaarde om geen ontslag aan te vragen, gevolgen heeft voor de hoogte van de subsidie’, schrijft Koolmees.”

Correctie achteraf

Margot Verhoeven, advocaat arbeidsrecht bij Blue Legal bevestigt deze uitleg. “De regeling is nu zo ingericht dat een werkgever niet volledig aanspraak kan maken op de regeling terwijl er ook noodgedwongen ontslagen volgen, wat natuurlijk logisch is. Wordt een aanvraag gedaan en niet ingetrokken, dan zal het UWV gewoon beslissen. Maar dat heeft dus gevolgen voor de hoogte van de subsidie. Deze correctie van 50 procent wordt overigens achteraf doorgevoerd. Het maakt daarbij niet uit of het UWV de ontslagaanvraag heeft toe- of afgewezen.”

Dit betekent dat wanneer bedrijven mensen kunnen ontslaan op bedrijfseconomische gronden, dit hen onder de streep toch een besparing op de loonsom kan opleveren wanneer er bijvoorbeeld maar een gedeelte van de omzet is weggevallen. Zeker wanneer ze verwachten na de crisis alsnog te moeten inkrimpen. De besparing kan immers hoger zijn dan de weggevallen subsidie inclusief ‘boete’. De subsidie geldt namelijk alleen voor de loonkosten over het deel van de omzet dat is weggevallen. Terwijl de loonkosten bij ontslag wegvallen voor het volledige salaris.

Lees ook: Regeling tegemoetkoming loonkosten bijna van start

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.