Daklicht

Taxibelangen Nederland wil dat regering beloften noodsteun waarmaakt

Bron: TaxiPro (VK)

De regering heeft met het aankondigen van maatregelen verwachtingen gewekt bij taxiondernemers die niet zijn waargemaakt, zegt Stichting Taxibelangen Nederland (STN). De brancheorganisatie vraagt het kabinet dat ook om taxibedrijven niet in de steek te laten en ze toegang te geven tot de 4.000 euro steun van het noodloket.

“Veel bedrijven hebben amper nog werk”, vat STN de situatie in de branche samen. Het bestuur vindt het goed dat de overheid bijspringt met maatregelen waar ook de kleinere taxiondernemers nu iets aan hebben. “Wij raden getroffen taxiondernemers aan om gebruik te maken van de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en een tijdelijke bijstandsuitkering aan te vragen voor levensonderhoud, eventueel aangevuld met een lening voor het voortbestaan van het bedrijf.”

4.000 euro voor taxibedrijven

Maar alleen deze maatregel volstaat niet. STN “vindt het onjuist dat de taxibranche niet is aangemerkt als een van de direct getroffen sectoren onder de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS) en daardoor niet in aanmerking komt voor de 4.000 euro die de regering heeft toegezegd.” STN wil niet alleen dat de regeling alsnog voor de taxisector beschikbaar wordt, maar ook dat er de voorwaarde vervalt dat het bedrijf niet op het privé-adres van de aanvrager gevestigd mag zijn. Door die regel is de 4.000 euro namelijk sowieso niet voor (de meeste) zzp’ers en bedrijven aan huis.

Protestacties ongepast

“Door de aankondiging van de regering zijn onder taxiondernemers verwachtingen gewekt die nu niet worden waargemaakt en de teleurstelling is dan ook groot. Wij vragen de regering dan ook om terzake actie te ondernemen onder het motto ‘promise bis, deliver big’”, aldus STN. “Voor veel bedrijven spant het er om en de emoties kunnen hoog oplopen. Toch vragen we iedereen om de kalmte te bewaren. Met duizenden mensen die in ziekenhuizen vechten voor hun eigen leven en het leven van anderen, in een land waar iedereen er verder het beste van probeert te maken, zijn protestacties volstrekt ongepast. Wij wijzen protestacties daarom af: blijf thuis.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

6 reacties op “Taxibelangen Nederland wil dat regering beloften noodsteun waarmaakt”

Arash Ayubzadeh|06.04.20|13:21

Geachte Regering,
De chauffeurs hebben in 12 maanden een drukke periode en een rustige periode. Maart t/m September zijn drukke periodes waar chauffeurs ook een buffer kunnen bouwen voor de rustige periodes. We hebben de rustige periode achter de rug en worden meteen geraakt door crisis. Niemand verdient momenteel geld. Alle sectoren die gebruik van vervoer maken zitten momenteel op slot en zijn dicht. Dus in het simpel Nederlands: er is geen omzet voor de chauffeurs (TTO, besteld vervoer).

Arash Ayubzadeh|06.04.20|13:26

… alle taxichauffeurs in Nederland hebben de steun van de regering hard nodig. Ook de Zzp’ers.

Definitie taxichauffeur: TTO, besteld (app) vervoer, privé chauffeurs, zorg vervoer etc. We zijn allemaal in bezit van BCT, Taxipas, blauwe kenteken, goedgekeurd auto voor taxi vervoer, benodigde papieren, VOG, taxi verzekering etc.

Wij hebben de steun van de regering nodig !

Theo Molenwijk|06.04.20|14:29

dien een Klacht in bij de Nationale Ombudsman via de website/klachtenformulier.

vermeld bij de klacht dat het een ernstige vorm van rechtongelijkheid is dat de Taxibranche niet in aanmerking komt voor de TOGS-regeling.

Rodney Barten|06.04.20|15:09

In de voorwaarden van de TGOS regeling staat ook dat je in 3 maanden minimaal 4000 euro aan vaste bedrijfskosten moet hebben, aangezien de brandstofkosten nu wegvallen haal ik dat denk ik niet. Ik heb geen hele dure lease en verzekering en let verder netjes op de kosten. Het zou een beetje vreemd zijn dat als je die grens niet haalt, je geen recht zou hebben. Ik denk dat dit bij veel zzp-ers in diverse branches een struikelblok is.

Arash Ayubzadeh|07.04.20|16:33

Privé kosten + Zakelijke kosten (ook BTW en belastingen) + winst = komen uit je omzet vandaan. Is dat geen €4000? Lijkt me sterk.

Jorg|07.04.20|19:12

Arash als jou dat sterk lijkt raad ik je een cursusje boekhouden aan. want wat je hierboven beweert slaat nergens op.