RDW. Foto: iStock / Dafinchi

RDW onderzoekt veiligheid plastic schermen in voertuigen

De RDW onderzoekt momenteel de veiligheid van schermen van hard en zacht plastic in voertuigen. Het gaat dan niet om de veiligheid die de schermen bieden tegen besmetting met het coronavirus, maar puur om de voertuigveiligheid. In de taxibranche is veel behoefte aan duidelijkheid over het mogen gebruiken van zulke schermen.

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gebruik van zulke schermen is niet opgenomen in de richtlijnen voor contactberoepen van het RIVM en dat leidt tot veel onduidelijkheid. “Ondernemers stellen vragen over het uitrusten van voertuigen met afschermingen om chauffeurs en passagiers van elkaar te scheiden in verband met het coronavirus”, schrijft de RDW. De organisatie “kan geen oordeel vormen over de mate van bescherming die de schermen bieden tegen het coronavirus. Wel kunnen wij de voertuigveiligheid van de schermen beoordelen.”

Nadelige effecten op veilligheid

Het onderzoek draait om de vraag of de schermen veilig zijn en ook veilig in voertuigen geplaatst kunnen worden. De RDW beoordeelt of het plaatsen van schermen in een voertuig voldoet aan internationale regelgeving. “Een wijziging aan een voertuig mag in de meeste gevallen niet zomaar gedaan worden. Het aanbrengen van een afscherming kan nadelige effecten hebben op de veiligheidsvoorzieningen die in een auto zijn aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de airbags, het zichtveld via de spiegels, het zicht naar buiten en de bewegingsruimte voor de bestuurder.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “RDW onderzoekt veiligheid plastic schermen in voertuigen”

John Löhe|14.05.20|17:56

Over de schermen. Kijk naar de afscheiding in Engeland in taxi’s daar hebben ze altijd een afscherming tussen passagier en chauffeur. Je kunt alleen achterin plaats nemen als passagier.