Uber

Gebruik mondkapjes in Uber-taxi’s aangemoedigd

Bij ritten met Uber-taxi’s zijn chauffeurs en passagiers vanaf nu in veel landen verplicht om mondkapjes te dragen. In Nederland geldt die verplichting niet, maar de mondkapjes worden wel pro-actief uitgedeeld.

In de periode sinds het uitbreken van de corona-pandemie heeft Uber de aangesloten chauffeurs vooral geadviseerd om thuis te blijven. Maar nu komt wereldwijd in steeds meer steden waar de dienst actief is het openbare leven weer een beetje op gang. Dat neemt ook een bescheiden vraag naar taxivervoer met zich mee. Om die vraag verantwoord in te vullen, is het met ingang van deze week in veel landen verplicht voor chauffeurs en passagiers om tijdens de rit mondkapjes te dragen.

Nederland is dus een uitzondering. “Op dit moment deelt Uber proactief mondkapjes uit, maar chauffeurs en passagiers die deze niet dragen worden niet geweigerd en dus ook niet gecontroleerd door de Uber app. Uber volgt hierin de richtlijnen van de Nederlandse regering.”

Alleen achterin

In veel andere landen is de verplichting er wel en daar wordt ook op gecontroleerd. Uber heeft technologie ontwikkeld die de chauffeurs in staat stelt om met een selfie aan te tonen dat ze aan de mondmaskerplicht en andere voorschriften hebben voldaan. Soortgelijke regels zijn er voor de passagiers. Zij moeten eveneens een mondkapje dragen en mogen alleen achterin de taxi zitten. Voldoet de passagier niet aan de veiligheidsvoorschriften, dan kan de chauffeur de rit annuleren. En als de chauffeur zelf in gebreke blijft, dan krijgt hij sowieso geen toegang tot de beschikbare ritten.

Na elke rit reinigen

Uber heeft voor dit project 50 miljoen dollar uitgetrokken. Dat geld is besteed aan onder meer 23 miljoen mondmaskers voor chauffeurs, passagiers en de bezorgers van bijvoorbeeld Uber Eats. Ook worden er desinfecterende middelen en schoonmaakproducten aangeleverd, zodat de voertuigen na elke rit gereinigd kunnen worden. Het huidige beleid geldt tot en met eind juni, daarna wordt bekeken of het nodig en mogelijk is om aanpassingen te doen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

6 reacties op “Gebruik mondkapjes in Uber-taxi’s aangemoedigd”

Johan Nijmeijer|18.05.20|10:43

Voor de Uber-taxi’s geen probleem mee. Maar gaat deze regeling ook voor de normale taxivervoer tellen? Dan wordt het wel tijd dat wij ook in de gelegenheid worden gesteld om eventueel mondkapjes aan te schaffen. Wij hebben hier nog geen berichtten van ontvangen voor een eventuele verplichting.

Raoul Renique|18.05.20|11:19

Niets aan de hand. Behalve dat TaxiPro weer eens geen eigen navraag doet. Ergerlijk. Uber volgt RIVM, en niet meer of minder dan dat.

Ko de Ruiter|18.05.20|12:14

Mij is ook niets bekend dat we mondkapjes moeten dragen, alleen een tussenschot is verplicht!!
Ko de Ruiter
Amsterdam

Ko de Ruiter|18.05.20|12:15

Mij is ook niets bekend van verplichte mondkapjes, alleen een tussenschot is verplicht!!
Ko de Ruiter
Amsterdam

Karin Roest|18.05.20|12:31

Ko de Ruiter

Een tussenschot wat geen zin heeft omdat je de passagiers zoals kinderen rolstoelen nog altijd zelf vast moet zetten dus een schijnveiligheid meer is het niet.

Ik hoop dat de taxichauffeurs ooit te horen krijgen hoe het met de besmettingen zit zijn die toegenomen bij de taxichauffeurs? enz

airport-taxi vervoer|20.05.20|19:31

Zie je? Uber geeft om de mensen^^