Connexxion behaalt Trede 1 op Prestatieladder Socialer Ondernemen

De inspanning van Connexxion om mensen met een achterstand een kans te bieden op de arbeidsmarkt werpt zijn vruchten af. De vervoerder heeft vorige maand Trede 1 bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is het wetenschappelijk meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van inclusief en sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt.

Connexxion heeft binnen het taxionderdeel en OV-deel diverse initiatieven ontwikkeld die moeten zorgen voor meer diversiteit in het personeelsbestand. “Denk aan servicewerk, maar ook aan het reguliere werk als chauffeur of in groepsvervoer of op de bus. Wij zijn ervan overtuigd dat sociaal ondernemen een katalysator is om aan kwetsbare groepen duurzaam werk te bieden. Het geeft tevens een impuls om met leveranciers te gaan werken met een PSO-keurmerk”, aldus Marlene van Winden, Chief Human Resources Officer van Transdev, de moedermaatschappij van Connexxion.

Opdoen arbeidsritme en werkervaring

Binnen het taxionderdeel van het bedrijf worden bijvoorbeeld werkzoekenden begeleid die al geruime tijd geen werk hebben of nog nooit hebben gewerkt. Hen wordt door Transdev de mogelijkheid gegeven om op passende wijze arbeidsritme en werkervaring op te doen. Maar ook om een opleiding te volgen teneinde hun vakbekwaamheid Taxichauffeur te behalen en als volwaardig taxichauffeur aan de slag te gaan.

Een ander voorbeeld is de inzet van de zogeheten cleanteams. Bussen van Hermes en Connexxion worden al enkele jaren onder begeleiding schoongemaakt door medewerkers met een verstandelijke beperking. Ook werd een groep Syrische vluchtelingen opgeleid tot buschauffeur bij Breng. Toen zij aan hun opleiding begonnen, had geen van hen nog ervaring met het besturen van een bus en ook beheerste niemand de Nederlandse taal volledig.

Volgende trede

Transdev blijft zich inzetten met het inzetten van dergelijke maatschappelijke initiatieven, aldus Van Winden. “En wie weet leidt de groei in sociaal ondernemen tot een volgende trede van het PSO-keurmerk.” De prestatieladder kent vier niveaus, van Aspirant-status tot Trede 3. Van de andere OV-vervoerders bereikte ook Qbuzz Trede 1. Arriva, EBS en Keolis staan op Trede 2.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.